Podezření na ADHD. Na koho se obrátit a jak řešit?

lucifux
25. bře 2020

Maminky prosím pomoc. Jsem z toho špatná a bolavá. potřebuji utěšit, povzbudit, nakopnout, rady zkušenějších.
Mám důvodné podezření, že syn má poruchu ADHD. Je mu 3,5 roku. Hrozně si to vyčítám a dávám za vinu. Dočetla jsem se, že jedna z příčin je kouření v těhotenství, nebo komplikovaný porod. Kouřila jsem cca 4 cigarety denně. Porod jsem taky nezvládla. Když byl malý v porodních cestách, přestala jsem mít kontrakce a nemohla jsem tlačit, to způsobilo přidušení. Malého ze mě tahali kleštěmi, 2 minuty ho resuscitovali, při porodu i zlomená klíční kost. To je porod a těhu.
Ted syna chování, je hrozně hlučný, křičí při běžné komunikaci, přijde mi, že se neposlouchá. Dokud si třeba staví puzzle, tak je zlatý, mimochodem na to je fakt šikovný, ale jakmile se chvilku nudí, tak je to průser, lítá, háže s hračkami, křičí, je nezastavitelný, úplně někdo jiný. Podotýkám, že poslední 2 měsíce je to horší. Nebo když si obléká tepláky, ví že tkaničky patří dopředu, jenže on se nesoustředí a oblékne si je obráceně, pak se na sebe podívá, začne se svlékat a pak třeba někdy až na 3 pokus se oblékne správně, ale to jen proto, že nedává pozor kam strká nožičky a nesoustředí se. Často padá, protože lítá a nekouká se kam letí, je roztěkaný. Snažím se ho učit básničku a pomáháme si rukama, baví ho to 5 minut a hotovo, nemám šanci ho udržet aby se soustředil.To hnedka běží si hrát s něčím jiným, u čeho vydrží zase jen 10 min cca. Ale co třeba umí, tak mi jen tak z ničeho nic namaloval auto a světe div se já to auto opravdu poznala. koukala jsem jako blázen. Takovéhle auto nenamaluje synovec, který je o rok a půl starší.
Holky co ted, na koho se obrátit, jak tohle řešit?

veritanas
25. bře 2020

Tak samozřejmě může být ADHD, ale taky nemusí..😀 každé zlobivé dítě není hyperaktivní..jinak se netrap, za porod nikdo nemůže a není potřeba si něco vyčítat..tak musíš navštívit klasické kolečko, pediatr, neurolog, psycholog..a co školka, nebo jak se projevuje v kolektivu dětí? Jak reaguje na ostatní dospělé, co rituály?

martt
25. bře 2020

@lucifux Hlavně zachovej klid, to že se tak chová nemusí nutně znamenat, že ma ADHD. Bezpečně se to u dětí pozná až s nástupem do školy pokud tam opravdu nejsou velké odchylky v chování. Jak se chová ve školce? Hodně ti napoví i to jak se chová v kolektivu napovědět ti může i dotazník PAS, který by jsi vyplnovala kdyby jsi šla k psychologovi nebo k psychiatrovi. Jinak se můžeš objednat ke klinickému psychologovi, ale připrav se, že ten vás ještě může poslat na neurologii a psychiatrovi. Mám 2 děti jedno s ADHD a druhé ne. A na tom s ADHD by jsi nerekla, že ho má na opak to druhé je daleko živější i vzteklejsi a zadne ADHD nemá.

teckadvojtecka
25. bře 2020

U 3,5 letého mi to zas nějak divné nepřipadá. Hlavně u kluka, ti jsou takoví neposednější.

lucifux
autor
25. bře 2020

@veritanas
@martt do školky nastupuje až v září, je podzimní. Takže se mu to šouplo. Jsem stejně doma s mladším, tak mě to v ničem neomezuje. Denní "harmonogram" zvládá dobře. Snažím se s ním být vo nejvíce venku a hrát si s ním na písku, kopeme si. Když jsem s ním u dané aktivity, tak ho to baví déle. Taky jsem říkala jestli by nebylo dobré počkat jak si povede ve školce a poté to případně řešit. Snažím se ho vychovávat formou domluv, motivace, pochval. Někdy nám to jde snáz jindy zase hůř.

veritanas
25. bře 2020

Popravdě já bych počkala, co ve školce... Další pohled od učitelek ti může hodně povědět, ale zatím to nic nebrání s ním dělat relaxační cvičení a rozvoj jiných dovedností... Můj syn určitě hyperaktivní není a teprve teď si hraje třeba půl hodiny v kuse... předtím nevydržel u ničeho, malovat v žádném případě, stavět tak 5 minut, písničky vůbec..a ve školce se to zlomilo a moc mu to pomohlo...

martt
25. bře 2020

@lucifux Já souhlasím s veritanas. Počkala bych, jak se bude vyvíjet dal hlavně jak si povede ve školce. Každé dítě je jiné a to co popisuješ nemusí nic znamenat. Mám 4 leťáka a ten se taky obléká klidně na třikrát protože "nemá prostě čas" se sotredit na strojeni ale musí u toho stihnout ještě dalších 1000 jiných věci😊. Ten starší 8 letý je schopný si ráno na pyžamo obléknout triko a rifle a jít tak do školy. Kolikrát se mi třeba i stalo, že přišel ze skoly a mel pod riflema teplaky od tělocviku.🤣 Ale to není až tak známka toho, že je ADHD, ale je prostě línej si to sundat.

cilkat
26. bře 2020

Po pravdě... Mému synovi je 4,5, nicméně má vývojovou disfazii, takže možná není reprezentativní, ale to,co tu popisujes, jsou u něj pokroky posledních měsíců (jako třeba že ty kalhoty oblikne aspoň nějak). Z celého toho čtení mi přijde, že spíš máš představu, že má být syn mnohem vyzrálejší, než je v jeho věku normální. Po pravdě nevidím nic, co by nebylo prostě normální tříleté dítě. A i kdyby, ADHD je opravdu hodně o "vyzrálosti". Reálně má smysl tuhle diagnózu řešit před nástupem do školy, takže v předškolním roce školky. Takže fakt počkej do školky a nic si nevycitej 😉.

mamio
28. bře 2020

@lucifux malej stejně starej je... To ze je nervak beru po jeho otci a ja klidas taky nejsem, je divokej, ma po kom😆je živej, protivnej, impulsivní, dnes tomu říkají ADHD ja tomu říkám prostě jen temperament pouze 😏.