Chtěla bych se zeptat,zda máte někdo zkušenosti s plochou nožkou u tříletého dítěte. Nás synek chodil nejraději naboso,po špičkách a stejně má dle doktorky ploché nožky a levou nožku vtáčí dovnitř. Bude už odkázán na vložky či se Vám to časem srovnalo?
Na youtube je mnoho videí na cvičení na podporu klenby - třeba
https://www.youtube.com/watch?v=IPxLt_H03BMHodně oblíbené u dětí je chůze po kamínkových podložkách (masírují si chodidla) a nebo ježkovém míčku. Chůze po špičkách je taky z dlouhodobého hlediska špatně, přetěžuje prstíky. Chodí na prolézačkové hřiště (typu Tyjátr v Plzni)? Děti to nutí pracovat s nožičkama a běhají tam bez botiček.
Díky za info. Jdeme až na konci září na ortopedii,tak uvidíme,co nám řeknou.
Hřiště jako je u Vás v Plzni v Kladně nemáme. Ale děkuji za tip,když do Plzně zavítáme,vypadá super 😊
Teď jde o to, zda je opravdu plochonoží nebo vpáčený kotníček.. určitě bych šla k ortopedovi ale přímo zaměřenému na nožky a fyzioterapeutovi, protože většinou bývá problém komplexnější než jen v klenbě a kotníku.. může to být slabé bříško, záda.. jde to ruku v ruce.. jinak za mě naprostá bomba jsou ortopedické podlahy od muffik.eu 🙂 já řeším vpáčený kotník u syna (pediatra diagnostikovala plochonoží, ale to je blbost, klenbu má při zvednutý noze vidět) a tahleta podlaha mu moc pomáhá, ortoped doporučil barefoot a kompromis boty + cvičení na střed těla a klenba se krásně zvedá 🙂 je i vidět jak se mu mění postavení těla 🙂
Já řeším stejný problém u syna. Chodíme na rehabilitace, občas cvičíme, chodí bosky a pomalu se to napravuje. Ale, vůbec nezoufejte, ve 3 letech je nožka je ve vývoji a má čas na to, se napravit. 🙂
@rkozakova mam 3leteho syna, ktery ma uplne ploche nohy, vbocuji se mu kotniky a nohy ma silene do X. Na ortopedii mi doktor ode dveri napsal vlozky a nashledanou 😠 tak jsme sla se synkem k velice vychvalovanemu ortopedovi (dr.Poul) a uplne jiny pristup...rekl, ze v zadnem pripade vlozky, ale chodit hodne naboso, hlavne venku, pokud chceme tak i podporit bf obuví, ortopedicke chodnicky ze jsou prima. No a ze by se to melo casem pekne srovnat samo 😉
@rkozakova
jake mu kupujete boty?
@hanulkaha No my jsme k ortopedovi objednání až na konci září.I naše Dr mluvila hned o vložkách 😔...takže asi první zavolám na fyzio a půjdu tam. Protože vložky,které nic neřeší mu dávat nechci. Taky právě chodíme teď co nejvíc bosky. Jinak venku jsme na odrazedle-kole a tam ty nožky správně točit musí...
@rkozakova Nebo si takovou masírovací podlahu můžete vyrobit i sami doma:
https://www.umeni-fyzioterapie.cz/jak-stimulova...
Tady to vyráběly starší děti na dětském kroužku a používá se na kroužku hrátky s batolátky v rámci cvičení dětiček.
@rkozakova vložky na plochonoží nepomůžou. Noha je sval a musí pracovat. Ne ji uměle vypodložit. Jinak klenba se tvaruje až do 7, 8 let. Chodit co nejvíce bos, vhodná obuv (nejlépe BF) a na fyzio řešit vtáčení levé nožky.