Plané neštovice, jak se přenáší, jak dlouho trvají?

mysljaja
4. bře 2016

ahoj maminy,tak mi dnes volala kamarádka co u nas byla na oslavě synových (2letých) narozkách že mají neštovice abych počítala že je do tydne nebo později mužeme dostat,oslava byla 28.2 kdy je tedy předpoklad prvního pupínku ? a je možné že to třeba vubec nechytneme .ona sama netušila že její syn neco ma , když je dostaneme musíme byt zavřeni doma nebo mužeme do lesa nebo na zahradu ? jak je to se sluníčkem.mame zajít k doktorce ?a vadí některé jídlo ?a je neco co pomaha k urychlení lečby, děkuji za informace 🙂

amabilis
4. bře 2016

@mysljaja Inkubační doba je až tři týdny, nejinfekčnější jsou neštoice asi tři dny před výsevem a pak do zaschnutí posledního pupínku. Je to virové, takže se to přenáší normálně kapénkově a záleží na imunitě. Moje děti se setkaly s neštovicema několikrát a chytly je až při třetím setkání., a to ve školce, kde byly s nakaženým dítětem celý den ve školce. Pokud se s někým viděli nanejvýš pár hodin, tak k přenosu nedošlo.

japona
4. bře 2016

@mysljaja jestli se teprve dnes/vcera kamaradovi objevily pupínky, tak by to syn chytnout nemel. Infekční by měl byt 1-2 dny před výsevem. Inkubační doba je 2-3 týdny tusim. U nás a známých vždy přesně 14dni po setkání s nakaženym dítkem. Opatření dítě v klidu, mazat pupinky, aby ho nesvedily a neměl jizvicky. Ze stejného důvodu nechodit na slunicko. Nekoupat dokud nejsou stroupky. Při vysokých teplotách léky na srážení..

yagga
4. bře 2016

Pokud volala dnes a oslava byla 28.2 tak je šance minimální, skoro žádná. Nakazit se je možné zhruba 2 dny před a až do zaschnutí posledního pupinku, ale nejčastěji 4 dny po objevení pupinku. Inkubacka 10-24 dni nejčastěji 14. Mazat tekutým pudrem nebo nějakým gelem, koupíte v lékárně, ale ten není vidět takže nemáš přesnou kontrolu co už je namazane. Nesmíte do kolektivu 14 dni a dokud se neudelaji stroupky tak ani ven na zahradu. Koupat pokud se dítě cítí opocene lze krátká vlažná sprcha a rychle opatrně osusit. Pak někdo doporučuje koupele s hypermanganem, ale nemám zkušenost.

amabilis
7. bře 2016

Já mám zkušenost s hypermangánem a skvěle se to hojilo a pomáhalo to proti svědění. Dát do vany škopík a do něj vodu s pár zrníčkama hypermanganu, do toho postavit dítě a hrnečkem polévat, jemně osprchnout a osušit "ťupkáním", nesmí se ručníkem vyloženě otírat, aby se puchýřky nestrhaly. Koupali jsme takhle i několikrát denně, když bylo svědění neúprosné 🙂