Ahoj, minulý týden jsem si všimla u dítěte ve stolici bílé tečky. Byly vždy na konci stolice. Dnes mi přišlo, že tam jsou podlouhlé, asi 2 mm dlouhé cosi a také nakonci. Dítě pravidelně přichází do styku s kočkou. Je sice odčervovaná, ale byla by to možná příčina, že je zavlečený nějaký parazit. Máte zkušenost s parazity? Zítra jdu k doktorce. Zajímá, jestli někdo něco takového řešil. Nikdy jsem si ničeho takového ve stolici nevšimla. Děkuji za odpovědi
@goovana nesvědí, ale má na těle vyrážku, kterou si škrábe, cca týden, na zádech a hrudníku
A konzultace lékaře?
Tak nemusí jít nutně o parazity související s kočkou, klidně to mohou být ty roupy. Dítě je může mít v trávicím traktu, aniž by jevilo známky infekce. Syn si je přinesl ze školky a nic ho nesvědilo, břicho nebolelo, průjmy neměl. Přišli jsme na ně zcela náhodně. Určitě je vhodné kontaktovat pediatra, předepíše Vermox. Je třeba preventivně "odčervit" i zbytek rodiny (buď Vám předepíše Váš obvodní také Vermox, nebo si můžete koupit Phyteneo Vermophyt či nějakou bylinnou tinkturu). Do stravy je vhodné zařadit mrkev, česnek a kysané zelí, což ve střevech nastolí prostředí, jenž paraziti nemají rádi...
Nechte dítě chodit na nočník a stolici ještě zkontrolujte, u roupů rozhodně nezůstane u vajíček, je dobře vidět, že se tenký červík hýbe. Nevím, jestli může mít roup až 2mm velká vajíčka, přijde mi to skoro moc, mohlo by tedy jít i o jiného parazita.
Jinak bílé kousky ve stravě může být také jen něco hůře rozmělněného a špatně stráveného, nemusí jít hned o parazita, zjistíte to dalším sledováním stolice.
@goovana psala jsem v 9 večer nejdříve sem pro info. Lékař je samozřejmostí
@miryp Dcerka měla roupy dvakrát a právě se vždy výrazně hýbali, ať už u zadečku nebo na stolici (tedy pokud byla stolice v nočníku, ne ve vodě v záchodě, to by nevylezli).
Lze prohlédnou i konečník dítěte, viděla byste bu´d vajíčka nebo roupy, nejlépe prohlížet ve večerních hodinách buď před mytím nebo nějakou dobu po mytí.
Co máme v MŠ ukrajincke děti, tak to každou chvilku od nich někdo chytne mají to všichni děti z MŠ. Klasický zajdi k dětskému dostane tabletu a bude to ok...
@pampelina18 a to máš podložené čím, že UA děti jsou přenašeči a stojí za nákazami? Abys tomu rozuměla, jsem asi ta poslední, která by se UA komunity zastávala, ale třeba naše školka byla zcela jednoznačně zamořená už před přílivem uprchlíků. A je pro to zcela zřejmé vysvětlení - nákaza roupy se nikam nehlásí, je tedy jen na rodičích, zda školce/škole nahlásí nákazu, aby ta mohla jednak desinfikovat prostory a dbát na zvýšenou hygienu a současně poučit ostatní rodiče, že ten problém ve školce je a je třeba děti monitorovat. A když se toto neudělá a neodchytají se všichni nakažení, tak se tam ta nákaza točí stále dokola. Syn byl třeba úplně bezpříznakový, přišli jsme na ně úplnou náhodou a když jsem se ve školce pak ptala, zda i někdo další hlásil nákazu, tak jsme prý byli jediní. Ale rovnou říkali, že obvykle se za to rodiče stydí, tak nic neřeknou a dítě jen přeléčí doma a pak ho vrátí do školky. Jenže to k vymýcení nákazy prostě nestačí...
@miryp potvrdili nám to i učitelky i doktorka, která tam má ty maminky xkrat do týdne
Nesvědí dítě konečník?
Hned mě napadli roupy