Syn ma 4roky a vzhladom k tomu, ze ma obrovske krcne mandle, doktor doporucil ich orezanie. Tiez orezat nosnu mandlu (tu uz by mu orezavali druhykrat, bohuzial zvykne dorast), tiez ma problemy v noci chrapci mu to tam, ma z toho tzv.apnoe, co ma vraj negativny dopad na spanok plus byva casto chory. Sli by ste do toho ? Ake mate skusenosti v tak mladom veku ?
Tiez sme chceli na Vianoce cestovat a neviem kolko tyzdnov po operacie sa nemoze cestovat. 2tyzdne, mesiac, viete ?
Syn byl na odstranění nosní mandle ve 2 letech a pomohlo mu to na chrápání, jinak efekt žádný. Od jeho narození jsem u všech dr poslouchala, jak má obří krční mandle, tak jsem ve 4letech kývla na seříznutí. Od té doby je nemocný minimálně. Dal to v pohodě.
Holka byla na nosních. Pomohlo to, ale vzhledem k aféře z Pardubic bych byla extrémně opatrná co se pooperační péče týče. My byly doma měsíc, protože holka dostala vysoké horečky.
Ahoj, pokud má apnoe, tak bych do toho určitě šla. Já jsem byla se synem v jeho 5 letech na operaci nosní mandle - kvůli jejímu zvětšení špatně slyšel. Má zvětšenou i jednu krční mandli, nabízeli mi, že mu ji ořežou rovnou při té operaci, ale nechtěla jsem, měla jsem nějak obavy ze zásahů do krčních mandlí. Žádné problémy mu to nedělá (vy jste jiný případ).
@te_reza Adamovi ale operovali i krční mandle. Tam je riziko komplikací větší.
@june22 pokud se rozhodneš do toho jít, tak bych zvážila odstranění laserem. Sice je to placený výkon, ale rozhodně šetrnější. A určitě budeš mít i větší šanci se bez dohadu dostat k uspávání, a co jsem četla, chodí se i relativně brzo domu, třeba i ambulantně. Jinak jak dítě roste, zvětšuje se i dutina nosní a ušní, a mandle se zmenšují. Do krčních bych nešla ani náhodou, u nosních je to diskutabilní, někdo ti řekne že jo, někdo ti řekne že vše co v těle narostlo má svoji funkci. Nosní mandle dorůstají, mě je v dětství odstraňovali, mám je zpět. Nevím jestli to mělo extra vliv, teď mám permanentně rýmu. Pokud jen chrápe, tak bych do toho nešla, zvážila bych to kvůli těm apnoickym pauzam. Mě syn kolem dvou let taky chrapal, teď jsou mu čtyři, je to lepší, apnoe pauzy už nemá. Nic méně, neumí dýchat nosem. Nebo asi jo, ale je tak naučený na pusu, že ten nos ani nezkousi. Když jsem sním byla na ORL, Dr mi řekl že jen kvůli chrápání by nosní mandle neodstranoval. Někde jsem četla že i Hebkost labutí šíje hodně pomáhá, nic méně je to na to s někým to konzultovat, teď nevím jestli je to TCM, ale prostě že bylinky mnoha lidem taky pomohli.
@te_reza ajo, promiň, špatně jsem si to přečetla. Do krčních bych nešla, protože krční mandle zachytávají nečistoty, které když nejsou mandle se dostávají rovnou do průdušnice a plic. Navíc mě říkal Dr, že krční mandle se zmenší poměrem jak roste dítě a roste mu i pusa. Upřímně, ani se ti nedivím, já bych měla taky, staženou nejen zadel. Připadám Adámka je toho zdarným příkladem, je to hrůza. Zdravej kluk 😭
Pokud má apnoe,tak ano.Nemyslim si,že Vás udělají do Vánoc.My jsme na nosní mandli čekali tři měsíce.A po krčních musí být určitě v klidu aspoň 14 dní....