Holky já už nemůžu. Je to tak měsíc, už možná skoro dva, co se poprvé prckovi objevila nitka krve ve stolici. Doktorka mi řekla, že se to může stát, že může mít slabší stěnu střeva. Jenže se to stále opakovalo. Žádná hrůza, prostě sem tam nitka krve, kdybych to nezkoumala, tak ani nevím. Je to už měsíc, co nejím kuřecí maso, krůtí maso, banány a soju a 14 dní všechny mléčné výrobky. Teď byla stolice skoro týden bez nejakelych změn, žádná krev nebyla. Včera neutisitelny pláč a dnes opět dvě nitky krve ve stolici. Plně kojím. Už nevím, co jíst. Mám pořád hlad, jsem unavená, a tohle mě ničí. Nemám čas jezdit po obchodech a číst etikety, a i když bych tak hrozně ráda sbírala data od ostatnícj, nemám na to energii. Chci dát prckovi jen to nejlepší, ale tak mě to trápí že už nevím co vyřadit, na co dát pozor. Vejce, lepek, ovoce? Histsmin? On se stále směje, vypadá spokojeně, kromě občasných výkyvů. Manžel do mě pořád hučí ať začnu jist pořádně a malému dám umělé mléko, ale chápete mě. Jako matka se prostě kojení vzdát nechci, je to přeci jen to nejlepší, co můžu miminku dát a pokud má takové problémy, tak pochybuji, že by se to klasickým umělým mlékem vyřešilo. Napadlo mě začít jist třeba celý den jen brambory a postupně přidávat jiné potraviny, ale nechci zase hazardovat se svým zdravým. Už takhle je mi ouvej, tlak také nic moc. Co myslíte, mám to zkusit? Jsou nám čtyři měsíce. měsíce.
@hanydve Strašně se ničíš, musíš se dát hlavně do pohody ty. Myslím si, že tyhle šílený diety napáchají víc škody než užitku. Normálně bych začala jíst všechno, jestli syn nemá nějaký hrozný bolesti bříška, ekzémy, hlenovou stolici atd. A uvidíš, jestli dojde k nějakému rapidnímu zhoršení. Jestli ne, tak bych se na diety vyprdla a po 5. měsíci začala s příkrmy, často se to srovná s tím. Dělali mu stěr na viry a bakterie? Nemůže to mít tenhle původ? Pokud by ke zhoršení došlo, tak bych nejdřív zkusila vysadit všechno mléčné (ne hned to maso a tak) - tzn. mléko, jogurty, sýry, tvarohy, smetanu, máslo... Dá se s tím fungovat docela dobře a nemít hlad. Ke snídani např. kaše s ovocem, k obědu těstoviny s boloňskou omáčkou bez sýru, brambory s masem, rýže s masovou směsí atd., k večeři palačinky z ovesného mléka, pečivo s paštikou/rostlinnou pomazánkou/šunkou... Někdy prý může být krev ve stolici i kvůli málo častému kojení, že je to střívko jakoby prázdné a podráždí se a zakrvácí, tak mužeš zkusit kojit častěji, za to nic nedáš. Syn měl krev ve stolici taky, na příčinu jsem nepřišla, po zavedení příkrmů to zmizelo.
Doporučuju psát si, co kdy jíš a piješ, hledání toho, co vadí, je hodně náročné, ale jde to. Dělává se dieta o 4 potravinách (nějaká obilovina nebo brambory, maso, zelenina, tuk), ale je to až krajní možnost, když už člověk opravdu neví. Pokud jsi na facebooku, doporučuji skupinu SpoKOJENÉ děti bez potravinových alergií.
Nitky krve údajně bývají nejčastěji po mase (vepřové?), ale je to individuální... Pamatuješ si, co jsi včera jedla?
@hanydve říká se, že nejčastěji vadí kuřecí a hovězí, to o vepřovém mám z té skupiny, zakladatelka skupiny měla problém hlavně s ním a dává ho právě do souvislosti s hleny a krví.
A jako chápu, co jiného by člověk jedl, když nejí mléko, z vepřového se dělají šunky, paštiky, párky...
Zkus vysadit a uvidíš. Pokud máš možnost, zařaď nějaké maso, které běžně nejíš - králíka, daňka... Vše si piš, pokud bude relativně klid, zkusila bych zařadit tu drůbež, mléko až poslední, to vadí u 90% alergiků.
Ale psala jsi, že týden byla stolice bez změn a až včera problém. Nejedla jsi včera něco, co předtím týden ne?
K mléku bych vyřadila přidruženě i hovězí, nám dělalo problém. Ke kuřecímu zas vejce. ☺️ Když jsem držela eliminační dietu bylo mu doporučeno hlavně králičí maso a vepřové, že to je nejmenší pravděpodobnost alergie. 14 dní to člověka nezabije a uvidí zda je lépe nebo ne. ☺️ Pak bych vždy zkusila něco vrátit po jedné potravině na pár dní a sledovat reakci. Vedla jsem si deníček všeho co sním a pak kdy a jaká byla stolice/reakce k tomu a tak se mi to nejlépe vypozorovalo ☺️
@katule1990 Máš pravdu. Tohle hledání a vymýšlení všeho mě hrozně ničí. V hlavě mám jen všechny tyhle věci co jíst, co nejíst a úplně zapomínám na ty krásné chvíle s prckem. To kojení.. Kojím celkem často, až mi dr řekla, že bych měla mít rozestuo nejméně dvě a půl hodiny. Na to dlabu, dávám mu, když chce a proto jsem se zase bála, že díky tomu, že hodně kojím on skoro neustále ublinkava a proto je třeba strivko prázdné? I to by se možná takhle dalo brát. Hlen jsme měli sem tam. Spíš se nám občas objevovali takové hnědé jak to říct vlákna? Ale prcek vypadal a vypadá stále spokojeně až na výjimky, které byli včera a předevčírem. Celý den plakal a já už nevěděla co s ním. Třeba už mu opravdu mé mléko nestačí kdo ví. Necham tomu ještě pár dní a pak pomalu zase začnu jist, jak jsem zvyklá a uvidím. Děkuji za uklidnění, že vy jste zažili něco podobného. Nikomu to nepřeji, dnes je tolik děti co má tyto problémy, jen žasnu.
@hanydve Já bych být tebou fakt zkusila jíst úplně normálně, třeba k žádnému zhoršení vůbec nedojde. A když jo, můžeš zkusit to striktní bezmléčnou dietu. Ono ani to UM nemusí hned sednout a můžete dobu zkoušet, než nějaký sedne. Ale když mu jsou už 4 měsíce, tak bych se asi na UM vyprdla, nějak to "doklepala" s kojením do toho 5. měsíce a začala pomalu zkoušet příkrmy. Kor, když netrpí na nějaký hrozný koliky a nemá ekzém. Je možný, že s příkrmy se to srovná úplně, uvidíš. Držím palce 🍀. Chápu, jaký to je, já už jsem pak furt zkoumala každý hovno pomalu pod lupou, jestli tam zase není krev 🙈😅. Jen jsem teda nezkoušela až takhle drsnou dietu, to bych nedala. Přijde mi, že strašně často čtu "už nejím skoro nic, ztrácím se před očima a dítě pořád stejný", pak to podle mě postrádá význam, prostě se najez a snad bude s příkrmy líp. Pokud by se to zhoršovalo, na UM můžete přejít vždy 🙂.
Za mě krev ve stolici ok není. Mléčnými vyrobky bych začala, to je nejčastější. K tomu případně kuřecí, vejce a hovězí. Psát si, co jíš a kdy víc brečí, hůř kaká a kdy bude krev. U nás alergolog řekl, že je třeba sledovat až 12 hodin zpět.
S nahradou mlecnych výrobků pozor na sóju.
Na nákupy doporučuji dm a lidl. V Lidlu jsem brala super ovesné mléko, na mls rýžové chlebicky s hořkou čokoládou bio, kokosové jogurty, floru. Nejhůř jsem nahrazovala to vejce, protože ráda peču, ale nějak to dopadlo.
U nás se paradoxně potvrdila nakonec brambora. A med. Jen tedy dietou, testy nemáme. Vše ostatní jsem vrátila do stravy. Plus teď tedy na radu alergologa omezuji potraviny bohaté na histamin, který malého nejspíš dráždí na refluxu. Tedy rajčata, lilek, víno, kakao, jahody, uzeniny, zrající sýry...
Mrkni na fb do skupinky Kojení při abkm. Najdeš tam podporu, odkazy na potraviny, recepty. 🙂
Držím palce! 🍀
@eithelwing Díky za příspěvek. V lidlu mají super tyhle kokosové jogurty, o nich už vím a jedu v nich o 100 šest. Máme podezření na brambory. Jak se to u vás prosím projevilo? Také krví ve stolici? Je to jen má domněnka. kojím a Brambory jím poměrně často a včera a dnes zkusil poprvé i malý a včera i dnes když odpoledne usnul z ničeho nic neutišitelný pláč. Ráno opět nepatrné nitky krve ve stolici. Dokonce začal i více ublinkávat, takže mám i podezření na histamin - Banány, špenát. Už jsem z toho vedle. Plácám pátý přes devátý co by to mohlo a nemuselo být.
@hanydve U nás byla krev ve stolici dvakrát, hlen cca 4 měsíce. A ustavičná rýma. To je hlavní projev. A jelikož brambory doma téměř nejime, šlo to dobře vysledovat. Oboje prarodiče je vaří často a vždy po návštěvě začalo v noci rodeo. 🤦
Je to někdy fakt na palici. Ještě mě napadlo, co probiotika? Dáváte? Případně vit. D?
@eithelwing To jste měli fajn ukazatel, tak rýmu nemáme. A ano, probiotika jsem dávala, ale žádná změna, tak je již cca 14 dní nedávám a vitamín D máme teď od jamisonu. Při terezii mě přišlo, že bolí bříško.
pokud máš podezření na alergii na mléko, tak běžnou UM dáš mimnku plnou dávku mléka-tzn. alergenu. U tohoto se užívají upravený mléka(většina na předpis).
Jinak je řeba na 14 dní vyřadit opravdi vše z mléka-včetně másla, sýrů, syrovátky.. Zlepšení trvá opravdu minimýlně těch 14 dní.
Drž se, vím, že to je náročné!!