Operace tříselné kýly u 2letého dítěte

englerova14
13. bře 2019

Dobrý den maminky.
Synovi jsou 2 roky a 3 měsíce a byla mu diagnostikována pravostranná tříselná kýla (má ji od šourku až do třísla, ). Čeká nás tedy operace v celkové narkóze.Chci se zeptat, zda jste některá se svým dítětem v takto útlém věku zákrok podstoupila a co nás čeká, na co se připravit případně co je dobré vzít si s sebou do nemocnice.
Uvažujeme o nemocnici v Ústí nad Labem.
Předem děkuji za rady a informace
S přáním hezkého dne Monika

azanka
13. bře 2019

@englerova14 synovi v roce a pár měsících operovali hydrokelu na varlatech. Byly to dva zákroky cca po šesti týdnech. Zvládl to lépe, než jsem čekala. Nejhorší pro něj bylo asi, že nemohl jíst. Pro mě, když ho odváželi na sál. Nastupovali jsme v neděli, ještě nás pustili ven. V pondělí ráno šel na zákrok, v úterý domů. Ještě v noci mohl mléko, od té doby nic. Anesteziolog s námi konzultoval možnosti. V pondělí po zákroku jsem chtěla, aby mu vyndali kanylu, protože vypadal, že nebude potřeba nic na bolest a měla jsem strach, aby si ji v noci nevytrhnul. Vyšli mi vstříc. Spala jsem se synem v posteli, kupodivu neřekli ani popel. S sebou klasika, něco drobného k jídlu, pár piškotů pro dítě - po narkóze se s jídlem začíná pomalu. Většina špitálů má herničky, takže hraček jen pár. Rekonvalescence byla opravdu rychlá. Kdyby vás něco napadlo, klidně se ptejte. Ať zákrok proběhne v pořádku.

terry1512
13. bře 2019

Synovec má též operovanou kýlu. Měl to jako ambulantní zákrok. Tzn. rano tam,dopoledne zákrok a druhý den ráno domů. Po narkoze byl v pohodě,nezvracel.
Nejhorší bylo že nesměl jíst.

Při tomto zákroku doktoři jako ,,bonus" rádi přetáhnou pindika. Tak pokud to nechcete je potřeba to písemně sdělit. A i ústně pred operací.
A vypsat to i do informovaného souhlasu.

ah1234
13. bře 2019

Moj maly bol operovany ked mal presne 2 mesiace. Zaujimave, ze vam tu kylu zistili tak neskoro, malemu to zistila po mesiaci a mesiac sme cakali v Motole na termin operacie.

My sme dosli jeden den na prijem, mohli sme ist domov, rano sme dosli na 7:00 a druhy den sme isli domov. Od druhej v noci nemohol mliecko, este rano o 6:00 sme mu mohli dat vodu. V Motole operuju deticky podla veku, nas bol najmladsi aj najmensi tak isiel prvy (lebo ti najmensi samozejme vydrzia bez jedla najmenej). Uz 3 hodinky po operacii mal mliecko, takze myslim, ze tvojmu tiez skoro dovolia jest. Co si doniest zalezi na nemocnici, dieta tam ma stravu na 100% (moj dostal aj UM uplne presne to, o ake sme poziadali), rodic dostava nejake stravenky v Motole ale ich system sme vobec nepochopili. Hraciek byva na oddeleni nespocet, tak max nejaku oblubenu.

Inak zotavenie bolo neskutocne rychle a maly dostal len jeden cipok na bolest, doma sme uz nic nedavali a dva dni po operacii cestovali 400km. Maly fakt ani nevedel, ze bol operovany a jazvicky su po tom minimalne (mal obojstrannu takze dve tenucke ciarky). Vonkajsia rada sa hojila cca 2 tyzdne, vnutorna sa ale ze vraj hoji 2-3 mesiace, takze neviem ci vam daju nejake obmedzenia pohybove. Moj maly sa este nehybal. Vseobecne, zakrok je to uplne rutinny, trval hodinku a operuju to tam jak na beziacom pase (aspon v Motole)

vendelinka08
13. bře 2019

@ah1234 ale zroselna kyla se muze u kluku udelat kdykoli..to neni tim..ze by ji zjistili pozde...synovec mel take kolem druheho roku kylu na jedne strane a pak asi za pul roku na druhe strane. Operaci zvladl skvele a po operaci byl fit take velmi brzy..nic ho nebolelo..spise ho museli krotit aby se stihly zahojit stehy...

ah1234
13. bře 2019

@vendelinka08 to som nevedela, nam totiz povedali, ze tryselni kyl je vrodena 🙂 ja som si myslela, ze tam sa ta kyla tvori tak, ze sa neuzavrie daco, ked zostupuju vajecniky. Aspon tak to nejako popisoval doktor, ze to bolo u naseho, tak som si to asi zovseobecnila :D

englerova14
autor
14. bře 2019

@ah1234 Děkuji za zprávu, malý je 31 g.t., kýlu má vrozenou, ale doposud se volila vyčkávací cesta s tím, že je-li neaktivní, může se sama vstřebat- kýla byla klidná, nevystupovala často a nezvetsovala se, nicméně jak začal být syn pohybově více a více aktivní, dala se do 'pohybu' i kýla ( většinu dne je vystouplá a zvětšila se). Takže operaci se nakonec bohužel stejně nevyhneme.

englerova14
autor
14. bře 2019

@terry1512 o ambulantním zákroku jsem také četla, ale syn dost silně reaguje (má horečky i u běžné rýmu) tak bych byla radši, kdyby ho alespoň ten první den pohlídali. Jsme z České Lípy...kdyby se něco dělo, tak se tu pomoci nedovolam- bohužel mám zlé zkušenosti (poslali nás s akutní nefritidoi a 41 horečkou domů a ještě nám vynadala, že si voláme rychlou)

lukajda
18. bře 2019

@englerova14 Synovi operovali tříselnou kýlu v nemocnici v Ústí nad Labem ve dvou letech....dnes už je mu 11 let. Strašně moc jsem se toho bála, ale zvládl to skvěle, personál na dětském oddělení byl perfektní. V pondělí nás přijali, v úterý ráno byl zákrok a ve středu jsme šli domů.

ah1234
18. bře 2019

@englerova14 tryselny kyla sa bohužiaľ sama nevstrebe, kto ti povedal že áno ? 🙂

englerova14
autor
23. bře 2019

@ah1234 byli jsme v Ústí v 3m (1m korigovaného věku), pak hlídal jen pediatr, po půl roce byla dlouho v klidu, vylezla, pouze pokud malý např.plakal, ale teď je to časté, je více venku, než schovaná).

englerova14
autor
23. bře 2019

@lukajda syn se v Ústí narodil, na porodnici i neonatologicke oddělení a nemohu stěžovat, byli jsme tam pak ještě chvíli sledováni po porodu na neurologii a kvůli kýle, ale vzhledem k tomu, že jsme z České Lípy, časté dojíždění se 2 dětmi bylo náročné a vyhledali jsme tedy lékaře blíže. Kontakty se tedy zpřetrhaly, tak nevím, jaké je teď vedení a atmosféra na dětském🙂 snad pořád stejně příjemné a profesionální. Děkuji za zprávu

monika1293
15. únor 2024

Ahoj holky chci se zeptat. Dcéra má ísť na operaci nosových mandlí. Má šesť let. Pani doktorka říkala že tam s ní mužů bejt ale s tým že si to jako zaplatím ale ty ceny šou prehnaný na jednu noc bez jídla 1300kc. No a já sem se dočetla že do 6 let dítěte to má matka zdarma tak ako to teda je ? Vy mi to někdo vysvětlit??? Děkuju