Odstranění výrůstků u ucha. Byl někdo z vašich dětí?

fionna
22. zář 2014

Dobrý den, naše malá holčička se narodila s výrustky u ucha. Doposud jsem to nějak neřešila a brala jako kosmetickou vadu. Jenže na ORL chtějí odstranit mandle a chtějí hned řešit operaci těch výrustků. Myslela jsem, že jsou to jako bradavice, ustřihnou a hotovo...Jenže mi bylo vysvětleno, že mají kořínky, které jsou hluboké.A při odstranění musí být opatrní, aby neporušili nějak nerv. Když jsem se ptala proč nás posílají do Olomouce, když vedle ušařka řekla, že ušaři jsou skvělí v Kroměříži? Tak mi bylo vysvětleno...Že takhle malé děti v našem kraji neradi dávají pod narkózu, když váží pod 15 kg. Moje malá má 12 kg.A že FN Olomouc je lépe vabavená přístroji..Bóže, bojím se. Tak jsem dnes šla k dětské a řekla, že ji nenechám operovat, že se bojím. A co y dělala ona, kdyby to byla její holčička? No ona na to, že mandle nemusí, ale ty výrustky prý rostou kořínky dovnitř a to může poškodit také nervy. Ty by asi odstranila. Prosím pomoc, ojím se..Poraďte..Vím, že pod narkózu se dávají i menší děti, ale..Je tady někdo, kdo měl někoho s výrustky a byl to odstranit???

vercik83
22. zář 2014

@fionna pokud ma problemy skrze nosni mandli(casto nemocna,zhorseny sluch,chrape) a pujde na ten vykon tak ji ty vyrustky nechej rovnou odstranit.zadne dlooouhe koreny nemivaji,u nas v okresni nemocnici to delame bezne v lokalni anestezii,a kdyz uz bude mala uspana,tak at to ma oboje rovnou. Od 12kg se operuje bezne,je-li detem mene nez 2roky,tak pak je lepsi jit na vyssi pracoviste (FN)

fionna
autor
22. zář 2014

Jenže na ty kořínky mně upozornily obě doktorky 😒 . Ukázala rukou cca4cm... 😢 Našla jsem na internetu, že se to odstranuje později...Kdyby mi řekla..jdete na mandle, vememe hned i výrustky, tak bych souhlasila. Ale teď mám pochybnosti...V lokální?
@vercik83

fionna
autor
22. zář 2014

Nejde o mateřské znamínko ani bardavici..Pro upřesnění....appendices praeauriculares

petula1981
22. zář 2014

starší syn se také narodil s výrůstky u obou uší, doktorka říkala, že je to na nás, zda je necháme odstranit, o žádných kořenech nemluvila. Vždy mi bylo řečeno, že je to pouze kosmetická vada. Synovi je 3,5, momentálně o odstranění neuvažuji, pouze v případě, kdyby se mu děti ve školce (později ve škole) smály a on z toho byl špatný. Syn moc nemusí doktory a představa, že ho vedu k někomu na vyšetření, aby se mu podíval na výrůstky, tak by z toho měl akorát záchvat.
Vím, že jsem moc nepomohla, ale chtěla jsem jen zmínit to, že mě nikdo o kořenech nikdy nic neříkal. Tak nevím jak to s nimi vlastně je.

vercik83
22. zář 2014

@fionna fakt se toho neboj,musi se to vzit cele,ale jeste jsem s tim nemela problem (jsem orl lekarka). Otazka odstraneni v pozdejsnim veku -pokud bys ji to nenechava odstranovat az bude predskolacka a bude treba spolupracovat pri te lokalni anestezii. Ale ja bych ji to nechala odstranit pri te adenotomii.

fionna
autor
22. zář 2014

@vercik83 Děkuji mooooc. Uklidnilo mně, že jsi i lékařka. Pojedu tedy do FN po neděli. Teď máme anginu se synem, tak snad to nechytne i malá. Děkuji za radu, bude se mi po pravdě líp spát 😉

fionna
autor
22. zář 2014

@petula1981 No, mně právě, když jsme si malou brali řekla doktorka, že je to kosmetická vada. A odstranění by nechala na později... O kořínkách nic. Teprve teď mi vysvětlují, ale jsem po pravdě vystrašená. Kdyby nenapsala vercik..tak nevím co je horší jít - nebo nejít?!

vercik83
22. zář 2014

@fionna neboj. Pokud by nebyla indikovana ta adenotomie,tak bych celkovou anestezii kvuli jenom tomuto taky nedoporucovala,ale kdyz uz na ten vykon jdete,tak jo.domluv se s nima ve FN,odpovi ti na vsechno urcite.

fionna
autor
22. zář 2014

@vercik83 ´Děkuji moc za radu. Určitě se zeptám.

petrajurinova
22. zář 2014

@fionna byli jsme na operaci výrustku u ucha s malou, když jí bylo 2,5 let. Operovali jí to na plastice na fakultce v Ostravě Porubě a bylo to v pohodě. Ráno jsme přišli, malou přijali, v poledne šla na sál, uspali ji nějakým oblbovákem už v pokoji než jí odváželi a probrala se zase až když byla zpátky v postýlce, takže v podstatě o ničem nevěděla, jenom po probuzení zjistila, že má takovou větší měkkou náplast u ucha. Přes noc jsme zůstali v nemocnici kvůli možným následkům narkózy a druhý den před polednem jsme byli doma. O tom kořínku taky primář mluvil - v některých výrůstcích prý je a v některých není, malá ho měla. Celkovou narkózu doktor vybral kvůli tomu, že pro zásah na okraji obličeje je lepší, když se pacient nehýbá a taky ať si malá neuvědomuje co se děje.

fionna
autor
23. zář 2014

@petrajurinova Opravdu moc děkuji. Jsem klidnější. Přece jenom je lepší čísti názor někoho, kdo si tím prošel.

radulkapol
29. říj 2014

Tak jak jste dopadli, byla dcera už na operaci? Nás čeká konzultace ve FN Olomouc u dr. Uhrové...

fionna
autor
2. lis 2014

@radulkapol Máme žádanku do FN Olomouc, ale zatím jsme se tam nedostali...Pořád někdo marodí...Dejte vědět jak jste na tom...Děkuji

radulkapol
2. lis 2014

@fionna jdeme 19,11, na vyšetření do FN Olomouc

fionna
autor
7. pro 2014

Tak, má to za sebou a jsme doma 😉 .....Již nikdy více...