Odpovědnost za úraz ve školce. Jak to teď řešit?

goldenova
19. kvě 2024

Zdravím,
dcera před týdnem spadla ve školce z houpačky, když ji její kamarádka houpala tak vysoko, že začala křičet, ať toho nechá. Nenechala, houpala ještě výš a dcera se leknutím pustila. Spadla z výšky naštěstí jen na zadek, kdy i tak, jak jsem se dočetla, si mohla způsobit otřes mozku trhnutím krční páteře a otřesu hlavy, po pádu samozřejmě brečela, prý se jí motala hlava a večer zvracela (tam bohužel nevím, jestli to bylo zahleněním, protože jí začínalo nachlazení a to vždycky první den vyzvrací trochu hlenů). Žádné další příznaky otřesu mozku nebo jiného zranění v následujících dnech neměla (byť otřes mozku se může projevit i se zpožděním několika dnů). Nicméně dnes si začala stěžovat, že se jí motá hlava, sedala a lehala si, bolela ji hlava. Vzala jsem jí tedy na pohotovost, udělali jí rentgen a naznali impakt úrazu na krční páteř a páteř. Dali jí krunýř.
A moje otázka je - je normální, že mi ze školky nikdo nevolal, jakmile k úrazu došlo, ale informovali babičku, která ji párkrát týdně chodí vyzvednout? Je normální, že nikdo nemluvil o odpovědnosti, či odškodnění? Protože dle článku níže je toto všechno běžný postup, tedy odpovědnost školky za jakékoli zranění na jejich půdě, zajištění dohledu nad bezpečností dítěte, neprodleně informovat rodiče či volat lékaře, sanitku, evidenci úrazu, atd. Nic takového se nestalo, jen dceři popřáli, ať je jí lépe, což je skutečně velmi milé...

https://poradcems.cz/urazy-v-materske-skole/#:~....

maja050812
19. kvě 2024

@goldenova je hezke ze informovali babičku ale matka jste vy. Měli zavolat a informovat Vás. Určitě bych to řešila.

goldenova
autor
19. kvě 2024

@maja050812 A jak byste to řešila? Já už jsem ředitelce školky napsala víceméně to, co sem, ale nevím, jestli podniknout ještě nějaké další kroky.

moudivlacek
19. kvě 2024

a ve školce se nevede kniha úrazů jako ve škole? pokud ano, tak zpětně zapsat, školka to bude potřebovat k uplatnění pojistky, určitě bych to nenechala jen tak, už jen kvůli tomu, aby si příště dali sakra pozor a minimálně to hlásili rodičům...

maja050812
19. kvě 2024

Vzala bych veškeré papíry z nemocnice a předložila je. Určitě bych chtela mluvit i s rodiči kamarádky která ji houpala už jen z principu když ji nekdo řekne stačí tak proste stačí.

moudivlacek
19. kvě 2024

a příště k doktorovi hned, píšete, že zvracela a motala se jí hlava, lepší jet zbytečně než pozdě, hlavně ať je jí brzy lépe ;)

slecnami
19. kvě 2024

Chuďátko tvoje dcerka🙈❤️. Postup školky úplně špatně. Já byla roky zdravotník ve škole, tak napíšu, jak jsem vždy řešila já. V první chvíli utěšit dítě a ošetřit/volat záchranku. (úraz hlava/břicho/páteř raději VŽDY). Hned volat rodičům - minimálně informovat stalo se to a to (záchranku nevolám, ale doma sledujte X volám záchranku, buďte na telefonu, zavolám obratem, kam nás vezou) Všechny (!!) úrazy zapsat do Knihy úrazů. Vyšetřit, co se přesně stalo. Pak komunikace s rodiči probíhala vždy individuálně - když byl úraz vážnější, dostali od pojišťovny peníze (škola je vždy pojištěna).

goldenova
autor
19. kvě 2024

@moudivlacek Hlava se jí motala jen cca půl hodiny po úrazu, zvracela hleny a jinak jsem se jí ptala asi třicetkrát, jestli jí něco bolí, že prý ne, jedla normálně, reagovala normálně, jen byla trochu zaražená, ale jasně, teď už bych tam určitě jela hned.

goldenova
autor
19. kvě 2024

@slecnami Děkuju za informaci.

slecnami
19. kvě 2024

@slecnami S rodiči té druhé dívky bych úplně drama nedělala - děti v tomhle věku dělají různé pitominy bez zlého úmyslu a kdo nebyl přímo u toho, neví, jak to přesně bylo (teda pokud to není nějaká známá firma) a nedomyslí důsledky, to spíš ty učitelky by měly do programu zařadit zopakování bezpečnosti (teď by se to i náramně hodilo, že jo).

moudivlacek
19. kvě 2024

@goldenova to je jedno, ale motala, tak hlavne, ze ji ted videl doktor, kdy mate jit na kontrolu?

moudivlacek
19. kvě 2024

@slecnami ja si také myslim, ze tohle by si měly vyřídit učitelky, ty u toho byly, ani jeden z rodičů ne, určitě by bylo fajn promluvit se všemi jako třídou, ono příště to zas napadne někoho jiného, tak jako prevenci

goldenova
autor
19. kvě 2024

@moudivlacek Nemáme jít na kontrolu, jen v případě dalších symptomů ihned na pohotovost.

goldenova
autor
19. kvě 2024

@moudivlacek Do prd...e, teď když o tom přemýšlím, vždyť já vlastně ani nevím, jestli opravdu spadla jen na zadek nebo na hlavu - žádný záznam jsem neviděla, prostě jsem jim důvěřovala a na základě toho jsem nereagovala návštěvou doktora.

enoli
19. kvě 2024

@goldenova tak předně je to už týden, tak ani nemůžeš vědět, jestli se to dá spojit. Pak bych se ptala babičky, proč ti o tom neřekla? Respektive proč o tom.vedela babička? To ji vyzvedávala ze školky, že to řekli ji? Pokud ano, velice pravděpodobně očekávali, že ti to řekne. A dál než budu dělat někde zle, bych se na událost v klidu ve školce zeptala. Dost možná to v knize úrazu zapsané je, možná se to celé odehrálo i trochu jinak. Zatím bych závěry necinila.
Každopádně po zkušenostech - otřes mozku bys ten den určitě poznala. Jedno zvracení hlenu to fakt není.

moudivlacek
19. kvě 2024

@goldenova Ted uz nema cenu si sypat popel na hlavu, udelala jsi to tak, jak jsi udelala, hlavne, ze je na tom dcerka relativne dobre. Ted jen to doresit se skolkou, at si to formalne daji do pucu, i kdyby nic, motala se ji hlava, sletela z houpacky, davno to meli mit poznacene a Tebe informovat. Sla bych rovnou za reditelkou, ze jste byli na pohotovosti a ze by si chtela videt zaznam z toho urazu a uvidis, co Ti na to rekne. Pokud nebude, nechala bych to dopsat. Pokud by se cukali tak to hnat vys, k zrizovateli.

merope
19. kvě 2024

@goldenova Jestli řekli babičce, počítali, že ti to řekne. Tam bych viděla spíše problém v nekomunikaci s babičkou. To o motání se hlavy řekla učitelkám? To asi nevíme.

Každopádně určitě donést do školky - mimochodem - po úrazech hlavy bývá nejkritičtější právě cca tak ty 4 dny po, kdy se může projevit nějaké krvácení do mozku - tzn. zcela správně jsi hned jela na pohotovost, oni udělali rentgen - a naštěstí to nebylo tak vážné.

zuzkasim
20. kvě 2024

Před týdnem? Vůbec by mě nenapadlo si to spojovat, pokud by to nebylo do 3 dnů po úrazu. Informován o úrazu byl ten, kdo dítě vyzvedával, tudíž někdo, komu jste vy zákonní zástupci, dali plnou moc a komu věříte, že vám vše důležité sdělí. Pokud dítě spadlo na zadek, po utěšení se chovalo zcela normálně, na nic zvláštního si nestěžovalo, nějak by mě nenapadlo volat hned rodičům, nepovažovala bych to za akutní situaci, jen bych dbala na to, aby byli informováni při vyzvednutí. Vidím, že jdu proti proudu, tak to ber jako jiný názor ženské, která má 3 děti a pracuje celý život s dětmi.

moudivlacek
20. kvě 2024

@zuzkasim za normálních okolností asi ano, ale autorka píše, že jí začalo nachlazení, kdy též zvrací, tak to asi přikládala tomu, teď se zpětně těžko něco prokáže, nicméně lze si z toho vzít poučení pro příště

leilinka1234
20. kvě 2024

@zuzkasim vidím to naprosto stejně, souhlasím. Též pracuji s dětmi, úrazů píšu dost, ale že bych psala pád z houpačky na zadek, pokud bych po mém "vyšetření" došla k závěru, že se vlastně nic nestalo, to fakt ne. Stejně jako vaše paní učitelka, bych informovala toho, kdo pro dítě přišel. Nevidím v tom žádný problém. Ke krvácení do mozku samozřejmě může dojít i x hodin po úraze, ale 4 dny už je moc. Dochází k tomu do max 48 po...

ele_nka
20. kvě 2024

@goldenova u nás by učitelky postupovali stejně. Úrazy u nás zapisují do knihy úrazů tak jak mají, ale upřímně by mě tam taky nenapadlo psát kecnutí na zadek, pokud byla dcera po utišení v pořádku a neměla žádné viditelné zranění. Pokud je úraz, který nepotřebuje okamžité řešení s rodičem, také předávají informaci o úrazu při vyzvedávání.

mikeska2020
20. kvě 2024

@ele_nka u nás se do knihy psalo třeba i to že jeden kluk kousnul holčičku do ramene, když ji maminka odpoledne vyzvedla už tam skoro nic neměla ale i tak to chtěli podepsat v knize. Těžko říct no.

ele_nka
20. kvě 2024

@mikeska2020 tyjo, moje dítě je nemehlo...není den kdy nezakopne, nekecne na zadek nebo se nerejpne třeba nehtem....to by sme jim tu knihu popsali jen my za školní rok. 🙈😃 Ale je pravda, že kdyby byl fakt nějaký problém máme super učitelky co se k tomu postaví čelem.

fouskovi
20. kvě 2024

@goldenova bohužel mám s tímhle špatnou zkušenost je to cca měsíc syn ve škole spadl dozadu na hlavu , na starost je měla asistentka nikomu nic neřekla pak volali z družiny že je mu špatně tak jsem vyzvedla a jeli na pohotovost lehčí otřes mozku, pak ředitel se k tomu postavil suprově že se to zapíše vše se srovná a paní asistentka má výstrahu za porušení pravidel

martasek
20. kvě 2024

@fouskovi asistentka hlavně nesmí zůstávat s dětmi sama, nemá za ně zodpovědnost, takže nechápu jakou mohla dostat výstrahu.

ada22
21. kvě 2024

No záleží jak to babičce ve školce podali. Každopádně ten pád nebyl evidentně malý a ve chvíli, kdy se jí po pádu motala hlava, tak měli zbystrit a kontaktovat rodiče, ať ji vyzvedněte rovnou. Zároveň jsou to taky jen lidi a nemuselo jim to dojít. Dcera po podobném pádu z výšky na zadek měla kompresní zlomeninu obratle. Jeli jsme radši na pohotovost, protože chvilku po pádu ji bolelo břicho. Pak už ne . večer taky zvracela. Asi bych nešla vyloženě po ucitelkach, ale třeba tam mají nějaké pojištění, předpokládám, že dcera teď do školky nemůže a ošetřovne je jen na devět dnů. Asi i chtít nějaký zápis o úrazu. Pokud holčička která ji shodila není nějaký profláknuty potizista tak bych ji neřešila. Tohle je spíše chyba učitelek, že to nehlídali. Ono vůbec houpačky ve školce není ideální záležitost.

g_m
21. kvě 2024

Proč píšete ředitelce email? Přijde mi, že lidi by nejraději pořád něco řešili a stěžovali si, ale už nemají koule to řešit osobně. Běžte tam, chtějte vědět, co se stalo a je to. Chcete odpovědnost a odškodnění, ale sama raději napíšete jen email.
To, že problém sdělili babičce, je za mě v pořádku. Už bylo psáno výše, proč. Pokud by měli volat kvůli každému spadnutí na zadek, kdy dítěti pak nic není, tak nebudou dělat nic jiného.
A jen tak ze zvědavosti - jaké další kroky bys chtěla podnikat?

ada22
21. kvě 2024

No je krapet rozdíl spadnout na zadek z vlastní výšky a nebo z větší výšky. Ale spíše bych to v klidu ve školce probrala jaké máte možnosti odškodnění z případné pojistky. Jestli něco takového mají a aby se o tom vědělo a daly příště na houpání větší bacha. Třeba u nás se děti vzájemně houpat nemohly.

palja
21. kvě 2024

@goldenova tak podle toho co píšete, tak jí ta houpačka ještě mohla bouchnout zezadu do hlavy, když seděla na zemi. A ano, může se to projevit i takhle později, zvlášť zhmozdeni té krční páteře.
Ať je holčička brzy v pořádku 🍀❤️

kayty
21. kvě 2024

Já bych se prvně informovala ve školce, co přesně se stalo. Osobně a se zprávou o ošetření. Dost možná je vše zapsáno, zaevidováno. Babička vás neinformovala? Navíc po týdnu? Já bych souvislosti neviděla. Když dcera spadla z větší výšky, tak reakce přišla poměrně obratem.
Pokud dítě po kecnutí na zadek nemělo viditelné zranění, reagovalo v pořádku, bylo utišitelné, tak bych informovala rodiče / toho, kdo dítě vyzvedne, že se stalo to a to. Dcera bývala torpédo a to bylo co chvíli, že jí něco lepili, ošetřovali. Nikdy mi nikdo nevolal.

goldenova
autor
23. kvě 2024

Ve školce informovali pouze babičku, která dceru vyzvedla a ta poté informovala mě, jak jsem uvedla v příspěvku. S ředitelkou jsem již mluvila, k proplacení bolestného jsou otevřeni, nicméně vyplynulo z toho, že každý den, kdy učitelka chodí otevírat rodičům dveře (což může být třeba 20 rodičů v rozptylu hodiny) a děti jsou odpoledne po spaní na zahradě, tam v těch chvílích zůstávají bez dozoru. Ředitelce jsem řekla, že se tím pádem otevírá docela dlouhé okno, ve kterém se může ledacos stát a jak víme, k tomu občas stačí pár sekund. Ona na to, že by v tom případě musela dětem zakázat používání houpaček, skluzavek a prolézaček v době, kdy tam není dozor. Na to jsem odpověděla, že je to možná dobrý nápad...ehm ehm. Teď jsem zrovna četla článek, kdy nějakým vychovatelkám z jeslí hrozí vězení mimo jiné i za to, že nechávaly děti samotné v herně. Tady je nechávají samotné na zahradě. Tak nevím nevím?