Trefí se 3 letý dítě samo do malý zkumavky? Anebo by chlapeček počural celé prkýnko a holčičce by zkumavka spadla do WC? A do kolika let je třeba asistence při odběru moči? Je asistence třeba ještě ve 3,5,7,9,11,13..... letech? A v čem je nejlepší nosit moč doktorovi-konkrétně? Dají se koupit zkumavky či speciální kelímky?
Zkumavky mají normálně v lékárnách, jsou sterilní. Když chci svý dceři vzít moč, vezmu jí do sprchy a řeknu jí, at se vyčurá a já to zachytím, to že mě počurá je vedlejší,je moje, hlavně, že je moč ve zkumavce. V roce a něco měla zánět ledvin a chytali jsme moč několikrát, tenhle způsob je nejjednoduší a do zkumavky se nedostane nic, co by tam nemělo být navíc. Teď jsou jí čtyři roky. Pochybuju, že 11ti letý a starší dítě by potřebovalo s chytáním moči do zkumavky pomoci.
Myslím, že sterilita ani není nutná. Já jsem celé těhotenství nosila moč v téže plastové viálce, vždycky mi ji jen vymyli, já ji doma vysušila a příště použila. A to z té moči dělají testy na všechno možné. Stejně tak v dětství, když mi odebírala moč maminka (mimochodem zdravotní sestra), tak ji určitě nedávala do ničeho sterilního. Pamatuji se na všelijaké skleněné lahvičky od roztoků z lékárny, které používala (po důkladném vymytí). Ale nechci mystifikovat, nejsem zdravotník. Třeba se ještě někdo vyjádří.
...u nás vždy posílali moč na kultivaci, takže na sterilitě zkumavky lpěli. A třeba před 14ti dny jsem nesla moč na kontrolu na gyndu v jednou již použité zkumavce (samozřejmě vymyté) a ve výsledcích jsem měla nějakou bakterii a ještě něco, tudíž jsem musela přinést moč znovu, ale opět mi byla doporučena sterilní zkumavka, výsledky jsem měla už v pořádku.
Dobrý den,my jsme poprvé odebírali moč když synovi byly 3 měsíce a paní doktorka nám dala speciální sáček který se nalepil koelm pindíka, ten byl uvnitř a když se miminko vyčůrá, je moč v sáčku, celé se to odlepí a pak přelije do zkumavky... obojí se dá koupit mj. v lékárně. 😉
Na některé odběry musí být vše úplně sterilní. V nemocnici jsem proto chytala proud moči přímo do zkumavky v 6 měsícní dcery, rozbalíš mimino a čekáš, kdy začne čurat a snažíš se to chytit. Masakr. Jinak na běžné prohlídky stači třeba do kelímku a pak si to přelít do zkumavky. Miminka můžou použít ten nalepovací sáček, když není potřeba ty na prostá sterilita vzorku. Jo a v 7 letech bych ještě uritě asistovala dítěti.
Mame prinest moc ma 3 letou prohlidku a bylo mi receno, ze staci prelit z umyteho nocniku. Zadny velky drama se sterilitou. Kdyz jsem odebiraka moc dceri ve 2 mesicich, to byla jina akce :(
4 lety syn se obcas nestrefi ani do zachodu natoz do zkumavky 😀 😀 😀
tulikiss: presne tak, skoro kazdy den utiram curanky kolem WC... Pepik zkouma poavouka v koute, kteryho je mi lito vysat, je hezky a pak kouka z okna misto toho aby koukal kam cura .... ne ze bych driv neumyvala podlahu na zachode casto, ale trosku jinak to ted "voni" 😀
My sme ododberali do takeho sacku dostali sme ho v nemocnici,nalepi sa to okolo pindika a tam sa vycurka,len neviem ci sa to da kupit aj v lekarni
Zkumavky často poskytne sám lékař, ale kdyby ne, ptala bych se ve zdravotnických potřebách. Moč i u sebe odebírám do čistě vymytého a suchého kelímku od jogurtu a pak teprve přelévám. Je to jednodušší. U dětí to budu dělat také tak. K asistenci neumím říct, synovi je 21 měs.