Odběr moči, trefí se 3letý dítě samo do malý zkumavky?

lekorka453
1. bře 2016

Trefí se 3 letý dítě samo do malý zkumavky? Anebo by chlapeček počural celé prkýnko a holčičce by zkumavka spadla do WC? A do kolika let je třeba asistence při odběru moči? Je asistence třeba ještě ve 3,5,7,9,11,13..... letech? A v čem je nejlepší nosit moč doktorovi-konkrétně? Dají se koupit zkumavky či speciální kelímky?

pratensis
1. bře 2016

Zkumavky často poskytne sám lékař, ale kdyby ne, ptala bych se ve zdravotnických potřebách. Moč i u sebe odebírám do čistě vymytého a suchého kelímku od jogurtu a pak teprve přelévám. Je to jednodušší. U dětí to budu dělat také tak. K asistenci neumím říct, synovi je 21 měs.

mrskato
1. bře 2016

Zkumavky mají normálně v lékárnách, jsou sterilní. Když chci svý dceři vzít moč, vezmu jí do sprchy a řeknu jí, at se vyčurá a já to zachytím, to že mě počurá je vedlejší,je moje, hlavně, že je moč ve zkumavce. V roce a něco měla zánět ledvin a chytali jsme moč několikrát, tenhle způsob je nejjednoduší a do zkumavky se nedostane nic, co by tam nemělo být navíc. Teď jsou jí čtyři roky. Pochybuju, že 11ti letý a starší dítě by potřebovalo s chytáním moči do zkumavky pomoci.

pratensis
1. bře 2016

Myslím, že sterilita ani není nutná. Já jsem celé těhotenství nosila moč v téže plastové viálce, vždycky mi ji jen vymyli, já ji doma vysušila a příště použila. A to z té moči dělají testy na všechno možné. Stejně tak v dětství, když mi odebírala moč maminka (mimochodem zdravotní sestra), tak ji určitě nedávala do ničeho sterilního. Pamatuji se na všelijaké skleněné lahvičky od roztoků z lékárny, které používala (po důkladném vymytí). Ale nechci mystifikovat, nejsem zdravotník. Třeba se ještě někdo vyjádří.

mrskato
2. bře 2016

...u nás vždy posílali moč na kultivaci, takže na sterilitě zkumavky lpěli. A třeba před 14ti dny jsem nesla moč na kontrolu na gyndu v jednou již použité zkumavce (samozřejmě vymyté) a ve výsledcích jsem měla nějakou bakterii a ještě něco, tudíž jsem musela přinést moč znovu, ale opět mi byla doporučena sterilní zkumavka, výsledky jsem měla už v pořádku.

chloe86
4. bře 2016

Dobrý den,my jsme poprvé odebírali moč když synovi byly 3 měsíce a paní doktorka nám dala speciální sáček který se nalepil koelm pindíka, ten byl uvnitř a když se miminko vyčůrá, je moč v sáčku, celé se to odlepí a pak přelije do zkumavky... obojí se dá koupit mj. v lékárně. 😉

hojda
4. bře 2016

Na některé odběry musí být vše úplně sterilní. V nemocnici jsem proto chytala proud moči přímo do zkumavky v 6 měsícní dcery, rozbalíš mimino a čekáš, kdy začne čurat a snažíš se to chytit. Masakr. Jinak na běžné prohlídky stači třeba do kelímku a pak si to přelít do zkumavky. Miminka můžou použít ten nalepovací sáček, když není potřeba ty na prostá sterilita vzorku. Jo a v 7 letech bych ještě uritě asistovala dítěti.

patrusa
4. bře 2016

Mame prinest moc ma 3 letou prohlidku a bylo mi receno, ze staci prelit z umyteho nocniku. Zadny velky drama se sterilitou. Kdyz jsem odebiraka moc dceri ve 2 mesicich, to byla jina akce :(

tulikiss
4. bře 2016

4 lety syn se obcas nestrefi ani do zachodu natoz do zkumavky 😀 😀 😀

chloe86
4. bře 2016

tulikiss: presne tak, skoro kazdy den utiram curanky kolem WC... Pepik zkouma poavouka v koute, kteryho je mi lito vysat, je hezky a pak kouka z okna misto toho aby koukal kam cura .... ne ze bych driv neumyvala podlahu na zachode casto, ale trosku jinak to ted "voni" 😀

mazula
4. bře 2016

My sme ododberali do takeho sacku dostali sme ho v nemocnici,nalepi sa to okolo pindika a tam sa vycurka,len neviem ci sa to da kupit aj v lekarni