Obrácený skus. Máte zkušenost, jak se to řeší u dítěte?

lizzie02
3. čer 2024

Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s obráceným skusem u dítěte? Nikdy jsem si toho nevšimla 🤦 ale dnes mě na to upozornila zubařka a dala zadanku na ortodoncii, dítě 6 let, procházím fotky a fakt nechápu, že jsem to neviděla dřív 🤔🤦 máte někdo zkušenosti, jak se to řešilo? Samozřejmě se hned objednám na tu ortodoncii, ale to bude trvat a zajímají mě zkušenosti ostatních. Moc děkuji ❤️

liberol
3. čer 2024

@lizzie02 my to máme se synem za sebou.. mléčné zuby měl syn v pořádku ale u druhých měl skus obrácený. Taky jsem na to nepřišla, až zubařka na preventivní prohlídce, jenže synovi bylo už 8 let (mléčné zuby měl až do 7,5) a tenkrát mě strašně vyděsila, ať okamžitě najdeme ortodoncii, že se to musí okamžitě řešit, jinak by to muselo být operativně 🙈. Já byla na prášky, hned ten den jsem volala na všechny ortodoncie v okolí, nikde nás nevzali, až se mi podařilo najít kliniku 80 km daleko od nás. Termín jsme dostali rychle když jsem řekla "obrácený skus". Každopádně to dopadlo tak, že mu nasadili rovnátka na pevno a k mému údivu je měl přesně jen 3,5 měsíce a zuby jsou v pořádku, srovnané a teď máme přijít za rok a půl na kontrolu, kdyby se to mělo tendenci vrátit. Kontroluju sama a zatím vše v pořádku 😉. A ještě jedna věc, bylo mi od pana doktora řečeno, že si je syn vytlačil sám, že když se na něco soustředění tak kroutí pusou, vystrkuje bradu..tak jsem ho na to nějakou dobu upozorňovala a přestal.

mrs.duck
4. čer 2024

Já ho jako dítě taky měla. Nosila jsem rovnátka jen na noc, sice několik let, ale mělo to souvislost i s křivými zuby. U me se to zacalo resit pozdě, až u druhých zubů - tak v osmi/devíti letech. Ale spravilo se to krasne.
Určitě to nepodcenovat, ale neni ceho se bat.

lizzie02
autor
4. čer 2024

@liberol mě to právě také rozhodilo, na ortodoncii co nám doporučila zubařka máme termín až za 8 měsíců 🤦 tak přemýšlím, jestli hledat ještě jinou🤔 já ho od včera pozoruju a nic takového právě nevidím, tak moc netuším kde se to vzalo😔 on už hlavně si se zubama užil svoje a prostě pořád něco 🤦 ale moc děkuji za sdílení zkušenosti ❤️

liberol
4. čer 2024

@lizzie02 8 měsíců je dlouhá doba, zkusila bych hledat jinde, protože to může mít za tu dobu už v pořádku 😉 opravdu mě překvapila rychlost toho srovnání 👍

pribylovapetra
4. čer 2024

A to má první zoubky nebo už druhé? Dcera měla obrácený skus u mléčných, ale tam se to neřešilo, čekalo se jak budou vypadat druhé. U těch má teď špatný jeden zoubek (stočený dovnitř) a čekáme do podzimu jak to bude vypadat, možná dostane rovnátka, ale podle toho kolik bude místa v puse. Dceři je teď 10 let. Na ortodoncii jsme chodili, ale tam doktor řekl, že řešit nemá smysl, pokud nemá vyrostlé stoličky, stejně by ty rovnátka nešly přidělat.

alca192
4. čer 2024

Já se teď na to ptala zubarky, protože dcera když je nervozni, nebo se neciti ok,tak začala dělat taky predkus. Zatím to vypadá, že dělá jen blbosti, tak se jí snazim napominat, ať to nedělá. Zatim totiž nic nenasvedcuje tomu, že by měla mít předkus, ale má teprve 3 roky. A říkala mi, že pokud by mela mít predkus, že to stejne neovlivnim, že jak roste spodni čelist víc, tak to nejde ovlivnit. V některých pripadech to vyřeší rovnatka, ale někdy ani ty rovnátka nepomůžou a to se řeší jedině pak operací a ta se provádí nejdřív v 17letech a nebo si na to zvyknout. A většinou to přijde, ať když má dítě stále zuby.
Ale určitě bych ve vašem případě nechtěla čekat 8 mesicu.

lizzie02
autor
4. čer 2024

@pribylovapetra mléčné, pouze šestky dole už jsou venku a ty jsou vlastně stálé 🤔

lenkalubina
4. čer 2024

Měla jsem a stačily roztahovci rovnátka přes letní prázdniny a bylo to ok

liberol
Autor odpověď smazal
Zobraz
liberol
4. čer 2024

@lizzie02 pošlu Vám koláž jak to měl před, s rovnátky a poslední kontrola.

lizzie02
autor
4. čer 2024

@liberol ty jo, to koukám, krásně se to srovnalo❤️ moc děkuji, jsem teď klidnější a věřím, že se to dá řešit a snad to bude taky rychlé bez větších zásahů 🙏 a pochopila jsem správně, že už jste rovnali druhé zuby, ne mléčné, že?

liberol
4. čer 2024

@lizzie02 ano, jsou to druhé, u mléčných měl skus v pořádku. Držím Vám palce ✊