Novorozenecká žloutenka nemizí

svetlanap
21. led 2015

Dobrý den. Mám šestitýdenního syna, dnes jsme byli na kontrole a dr. říkal, že žloutenka sice mizí, ale že to není ok, že máme přijít za 2 týdny, že když tak nabere krev. Chci se zeptat, co když hodnoty nebudou dobré? Znovu nemocnice a znovu foto? Měli jste to někdo?

tulikiss
21. led 2015

@svetlanap u nas nabraly krev a pak jsem musela jeden den davat UM, protoze pry v mem mleku bylo neco co branilo tomu aby vymizela...zabralo to a pak se to vyrazne zlepsilo..

svatbataz
21. led 2015

zvláštní, pokud se mu to nelíbilo teď, nevím, proč čeká další dva týdny na odběr krve... jinak kojené děti mohou mít žloutenku třeba 4 měsíce, ale to je taková "fyziologická" kojených dětí, nesmí ale překročit hranici... dá se snížit tím, že dítě přejde na umělou stravu (MM žloutenku trochu podporuje). Taky je dobré, když dítě hodně kadí, stolicí se bilirubin taky eliminuje... preventivně dávejte mimčo na denní světlo k oknu

sheeni123
21. led 2015

Nam brala krev asi po trech tydnech od porodu, nastesti to bylo v poradku, ale malej byl teda zlutej snad sest tydnu..

svetlanap
autor
21. led 2015

Doktor říkal, že to mizí, tak proto, že počká, myslím, že to asi nebude tak zlé, spíš chce malého ještě vidět, kdyby něco a že kdyby náhodou se to nezlepšilo, tak nabere krev. Říkal, že je to zatím v pohodě, ale že raděj se na něj podívá ještě po dvou týdnech. Jako od porodu mu to zmizlo hodně, ale občas je ještě trochu žlutší, i dr říkal, že to doznívá

mandala
21. led 2015

My jsme přestěhovali postýlku k oknu, aby byl co nejvíc na světle, ideálně na sluníčku - taky byl narozen v zimě, takže se to taky lepšilo pomalu, ale nakonec dobrý.

jaja01k
21. led 2015

Hlavní je, že se to zlepšuje. Náš syn se žloutenky úplně zbavil až ve třech měsících. Chodili jsme na odběry a vždycky to bylo aspoň o něco lepší. Takže to doktorka ani nijak neřešila.

pouzarovaj
21. led 2015

Dceři také žloutenka mizela pomalu, Dr. bylo doporučeno (jak už tady maminky psaly) dávat hodně na světlo.

adypro
21. led 2015

Dávat hodně na světlo a kojit a kojit, protože jak už tu někdo psal čím víc přijímá, tím víc taky vylučuje i to barvivo, vylučuje se žlučí do střeva.

tamarila
21. led 2015

@andypro @svetlanap Naopak kojení žloutenku zhoršuje. Nejde o žádné barvivo které je potřeba vyplavit z těla, ale o rozpad bilirubinu kterému napomáhá UV záření.
Naše malá ji měla tři měsíce, pak mi doktorka doporučila pár dní převařovat mateřské mléko. Po dvou dnech žloutenka ustoupila. V MM je něco, co některým dětem brání se žloutenky zbavit - vygoogli si žloutenka kojených dětí. Každopádně není potřeba přecházet na UM, stačí odsávat a převařovat, pár dní musí stačit. Já jsem to tedy nezvládala odsát všechno, takže jsem kombinovala s UM a vrátila se ko kojení, problém to nebyl a žloutenka po třech měsících zmizela. Jinak kdybyste to nezvládla doma a hodnoty nebyly dobré, tak byste museli do nemocnice na fototerapii. A jinak dávat na světlo, pokud svítí sluníčko, tak přetopit a dát nahatý mimčo přímo na sluníčko k oknu (samo zavřenýmu:D). Držím palce ať to ustoupí, taky jsem si užila nervy...