Novorozenec a dítě ve školce - nemoci

urtica
19. pro 2018

Ahoj holky. V lednu čekáme miminko, starší dcera chodí do školky. Vy, co jste měly děti v podobné věkové skladbě - jak jste to se školkou řešili po narození mimča? Nechali jste starší dítko normálně ve školce, nebo s Vámi bylo nějakou dobu doma - případně jak dlouho...? Děkuji za sdílení.

kittyy17
20. pro 2018

To hodně záleží na starší dcerce, jestli by nechozeni do skolky nepovažovala za trest. Raději bych nechala doma

makronka222
20. pro 2018

Ja to necham az na situaci co prijde, ceka me to teda v dubnu, ale dceru necham doma max tyden, pak ji tam budu davat na dopolko at se vyradi. Uvidim...

lv
20. pro 2018

Vyslo to na prázdniny, od září chodila, nemocí bylo pár, ale mimino to nechytlo 🙂

marcelka287
20. pro 2018

Ahoj, moje deti jsou od sebe dva roky, takze jsem to nezažila. Ale z pozice ucitelky bych ti doporučila, avy starší do školky nechodila. A vlastně vidim to i na svých dětech, ze zimni obdobi je nejhorsi na nemoci. Holky to vtdy nejvic promarodi a uklidní se to az z prichodem jara. Ted mam napriklad ve tride mene jak polovinu deti. Starsi to urcitr jako trest mit nebude. Muze ti pomahat kdyz bude chtit, podat plinku, podat oblecky,atd. Záleží na tobě. Taky jak budes zvládat doma s oběma detma. Zds budeš mit narocne miminko a nebo ne. Ale já osobně bych davala do skolky minimalne az po sestinedeli a nebo az na zacatku jara..

natysnovec
20. pro 2018

@urtica Ja ji mela do konve 6ti nedeli doma coz bylo tak 9 listopadu...dala sem j8 fo skolky a byly jsme vsichni na kopici i nejmensi...Uz sem rezignovala uz opet tyden nechodi.

vacel1
20. pro 2018

Normálně chodili jeden do školky, druhý do školy. Mimino bylo v pohodě, nikdy nic nechytlo.

fly80
20. pro 2018

Mám to stejně a nechám ji doma tak týden. Ale jen aby si nemyslela, že jí odstrkuju, když máme miminko.

urtica
autor
20. pro 2018

Holky, díky moc. Co se týče pocitu odstrkování, v tom tipuji, že spíš problém nebude (i když se samozřejmě můžu plést) - víc se obávám těch nemocí. Takže asi uvidíme operativně - dle stavu a toho, jak to budeme zvládat doma...

budouci_maminka
20. pro 2018

Mala nám chodí na 3 dny v týdnu na dopolko. Po narozeni ji nechám týden doma a pak zas klasika...

leilinka1234
20. pro 2018

Řešila jsem to. Dcerku jsem chtěla dát do školky, protože chce, před pár dny jsem porodila. Ředitelka školky mi řekla, že doporučuje starší nechat nejméně po dobu šestinedělí doma.

syrinxka
20. pro 2018

Dcerka chodí do školky od září, ale ta nemocnost je mazec. Kdybych měla rodit teď, tak si ji nechám asi nějakou dobu doma. Rodím ale v květnu a doufám, že ty nemoci už tolik radit nebudou, tak plánuju normální skolkovy režim. Teda pokud tam zrovna nebude epidemie spalnicek, neštovice apd. To bych neváhala ani chvilku a nechala ji doma.

priefi
20. pro 2018

@urtica ahoj, syn sice do skolky nechodi, ale osobne bych Ti doporucila si dcerku nechat behem sestinedeli doma. Miminko si teprve bude tvorit imunitu (kojeni imunite dopomaha, ze ze Tveho mm prechazi do miminka i protilatky) a kdyby dcerka prinesla chripku, coz v tom obdobi realne je (myslim tim chripku, ne nachlazeni), bylo by to pro Tebe narocne, kdybys to chytla a kdyby to melo i mimi, radeji nemyslet.

soda365
20. pro 2018

ahoj holky, připojuji se k této otázce, mám syna (nyní 3roky a 2měsíce), chodí do školky každý den na dopoledne.. Doma mám ještě jedno dítko (1rok a 2měsíce) a na přelomu května/června se nám narodí další miminko - starší syn byl za dobu chození do školky (chodí od tooto roku) nemocný jen jednou a to ještě maličko, mladší to od něj chytá snadněji.. Měla bych nechat staršího doma i když se miminko narodí do teplejšího období, chřipky tolik neřádí a ve školce by mu zbýval už jen měsíc (pak budou prázdniny že jo a na ty ho necháme doma).. Chci se poradit ještě s pediatričkou, ale shodou okolností jsem natrefila i na tuhle diskusi tak jsem si řekla, že se rovnou zeptám i tady

klea81
20. pro 2018

Doktorka nám doporučila školku nejdříve po prvních narozeninách nejmladšího. Jsem jí vděčná, kdo neposlechl často skončil s miminem v nemocnici se zápalem plic.

urtica
autor
20. pro 2018

@klea81 Na rok vynechat?? Tak to se obávám, že nedáme - malá školku miluje a pokud by malý byl navíc co do spánku a do pláče stejný jako dcera, tak bych to nedala asi ani já. Ale díky za info.

mirilis
20. pro 2018

Nám se narodil malý v červenci. V září dcera nastupovala poprvé do školky. Září odchodila. V říjnu a v listopadu byla trikrát. Pořád něco nosila a teď v prosinci zatím 5krat. Já bych nechala asi doma nějakou dobu. Dcera mi tam zkraje ráda chodila a pak chtěla být s námi doma. Možná i proto vždy onemocněla, aby tam nemusela.

zmrzlinka
20. pro 2018

Syn šel do školky když nám skončilo šestinedělí.Dcera byla do roka každý měsíc nemocná.Ted ve dvou letech nemocná není i když syn narodil nechytala to od něj.Jsem zvědavá až nastoupí do školky 😉

urtica
autor
20. pro 2018

@mirilis Jj, je pravda, že tohle zimní období je dost nešťastné - hlavně teda v nížině ve větších městech. U nás podzim taky ok a od listopadu problémy - ve školce je polovina dětí. Šestinedělí by mělo končit přibližně úderem jara, tak uvidíme, jak se to vyvine...

mirri7
20. pro 2018

Ja nechavala cele sesto doma. Vychazelo nam to na kveten, ale i tak jsem se bala, ze ze skolky neco prinesou.
Ted v zime bych nedala ani nehodou. Mam doma 2 skolkovce a jestli od podzimu tyden nesmrkali nebo nekaslali... Samozrejme mi to plivou na nejmensiho a ten ma rymu od podzima snad opravdu v kuse... Jenze zachovani alespon kousku duševní rovnováhy mi nedovoli si je nechat dyl, jak tyden doma...

antoinet
20. pro 2018

Porodila jsem v lednu, starší syn chodil do školky úplně normálně každý den, on má rád režim, pravidelnost a taky svoje kamarády a program ve školce, doma musel brát hodně ohledů, ve školce na něj nikdo nedělal pššš. Sem tam měl kašel, kojené miminko nic nechytlo a to jsem ji musela brát do školky na vyzvedávání.

pabka
20. pro 2018

@urtica rok je nesmysl, copak se deti budou rok separovat od vnějšího světa? Neznám nikoho, kdo by nechal dítě doma rok a zároveň nikoho, kdo by skončil kvůli tomu v nemocnici se zápalem plic. A co by dělali školáci, měli rok odklad kvůli miminu???
Já teda starší dceru doma po narození mladší nenechala vůbec, chodila normalne do školky, když už, tak stačí sestinedeli. Je pravda, ze ta zima je horší no... i když nám se narodila v únoru taky.
Jiné by to bylo kvůli psychice, kdyby starší špatně nesla, ze mladší je doma a ona musí do školky a cítila se odstrcena, nedavala bych ji, ale ona to měla přesně naopak, jako trest brala když nesměla do školky, měla to tam moc rada.

klea81
20. pro 2018

@urtica já vynechala na 6 let 😉

klea81
20. pro 2018

@pabka já znám takových dětí hned několik, jedno se léčilo v nemocnici 2 měsíce a mělo troje atb, každého volba, mě nedává smysl ohrožovat na zdraví mladší dítě kvůli blbé školce, o tom roce mi říkala mudr to není z mé hlavy, každá rýma se léčí u novorozence týdny a často to končí zánětem průdušek a atb, opět z jejich statistik..

leneee
20. pro 2018

@urtica Nechala bych doma-nase zkusenost: syn se narodil koncem kvetna,dcera nastoupila v zari do skolky,tj. v synovych cca 3mesicich. Syn chytl uplne kazdou rymu,co dcera dotahla a to je kojeny. Vzdy mel mnohem horsi prubeh nez ona a nakonec dostal i nestovice a pote jim nestovice aktivovali i spalovou anginu.Takze ja bych dite chvili do skolky nedavala-nic ji neutece,spis to ma pozitiva-budete spolu,zvykne si v klidu na sourozence...

lida9
20. pro 2018

se skolkou nevim, ale co se tyce imunity novorozence, ma ji obrovskou... me hodne onemocnel manzel hned po te co jsme prisli s novorozencem domu, jakoze vysoke horecky, silne strevni potize i zvraceni, resila jsem jeste s porodnici, zda mam manzela vystehovat😀 pry mam byt vklidu, v 6tinedeli je min pravdepodobnost, ze by prcek neco chytil, jen ho manzel nema pusinkovat... prcek nic nechytil🙂)

petrasipkova1
20. pro 2018

Malej se narodil v dubnu, v září šla 3 léta do školky na dvě dopoledne, byla tam párkrát, zjistila,že chce být doma s námi. Tak to zkusíme v září do státní. Uvidíme, teď je ale mamanek obří, nehne se ode mě nikde ani na krok, ani v hernicce. Měla 2 virózy, hned v září a teď , obě malej i přes kojení chytil. Tef je zrovna marod. Tak asi záleží jakou nemocnost má starší dítko.

karlajasmine
20. pro 2018

Ja bych to neresila. Muj syn nastoupil v zari do skolky poprve a nebyl nemocnej ani jednou.. neprisel o jediny den mezi zarim a vanocemi. Loni se nam narodil mladsi, kdyz byly starsimu necely dva roky, a taky jsem to neresila.. chodila jsem vsude tak, jak jsem byla zvykla, s obema detma. Po predesle zkusenosti, kdy jsme meli jet na dovolenou svych snu, tak jsem radeji starsiho 14dni pred dovolenou izolovala, a pak i presto nekde chytl nejhorsi nemoc, co kdy mel, vcetne antibiotik, tyhle veci neresim uz vubec. Pokud ma dite byt nemocny, chytne to kdekoli i na ulici, v tramvaji, v obchode.. prece nebudete pul roku zalezly doma. Fakt mi prijde prehnany tohle resit a pokud je starsi dite zvykly na nejaky rezim, tak bych v nem jela dal, at se mu nerozkope uplne vsechno.

urtica
autor
20. pro 2018

@pabka Jj, já si právě myslím, že naše je z podobného těsta jako vaše...listopad promarodila a byla nešťastná, že do školky nemůže...občas se mnou doma zůstane ráda, ale to spíš na jednotlivé dny, ne na delší dobu. Do školky jsme ji zapsali na její vlastní přání - původně jsem myslela, že bude ještě ten rok doma se mnou...ale samozřejmě zas nechci ohrozit prcka.

urtica
autor
20. pro 2018

@klea81 Tak "novorozenec" není celý rok, ale měsíc...jinak tedy ze svého okolí žádný případ, kdy by dítko skončilo až v nemocnici, neznám, ale je mi jasné, že to riziko tam je a pokud je starší sourozenec v kolektivu, určitě je vyšší než u jedináčka. Jinak tedy naše dcera snášela do toho roka (dokud jsem kojila) nemoci líp než třeba my s manželem - rýmu měla několikrát.

urtica
autor
20. pro 2018

@lida9 A kojila jsi? Mně přišlo, že dokud jsem kojila, tak my dva s mužem jsme "umírali" a mimčo maximálně trochu pofrkávalo...otázka samozřejmě je, zda se laktace rozběhne v pohodě, ale tak předpokládám, že ano...