Noční kašel při nemoci. Máte nějakou radu?

aselluska
26. říj 2024

Ahoj, prosím radu, zkušenost. Mám obě děti nemocné. Rýma, kašel. Starší (4) to má už 8 dní, mladší (3 r.) 4 dny. Starší často v noci kašle střídavě suchým a vlhkým kašlem. Chytají ho časté záchvaty trvající třeba hodinu. Musí být unavený. Dávám stop kašel, stoptusin ( vydrží 3 hodiny bez kašle) fenistil kapky a sinupret. Dnes jsem na radu známé, že se může jednat o alergii, znovu vyprala a vyměnila ložní prádlo. Po celou dobu mám zaplý zvlhčovač, čističku vzruchu, zvedlá matrace. Zkoušela jsem den bez, žádná změna. Dle Dr na poslech čistý, kašel je normální. Ale neposlechla si jak kašle, jen dýchání. Tak nějak se dá spát, když kašle jeden. Teď už kašle ze spaní i druhý a už fakt nejde spát, natož druhý den normálně fungovat a jet tak už více než týden. Já si oproti pediatričce nemyslím, že prokašlat noc je normální, když je kašel namáhavý a velice častý. Nebo ne normální, ale že to je v pořádku. V lékárně mi řeknou, že kašle protože málo pije, jako kdyby s námi celý den byli a já už nevím jak jim ulevit. Nebo že je kašel suchý nebo vlhký? Obojí není možný. Co to tedy je, když kašle suše, štěkavě a třeba popáté je slyšet, že si odkašle a pak zase kašle vlhkým kašlem. Každé léky mají omezenou dobu používání. Při delším užívání projímají, takže to musím měnit, ale podávání tlumících léků také není zrovna jednoduchý. Musím hodně přemlouvat a buď nedopije, nebo vyplivne, že to není dobrý, tak musím podat další. Trvá to zatím pár dní, ale každý den čekám zlepšení a zatím nikde. Vím, že kašlat budou ještě nějaký čas, ale máte nějakou další radu? Dále jsme zkusili tussirex noční, krátkodobý efekt s dávkováním, které neodpovídá četnosti které bych musela podat. Stoptusin je problém kvůli chuti. Pediatrička mi na to řekla, že do něj cpu chemii, proč se divím. Ale bylinky žádný efekt nepřinesly, tak nemám na výběr. Teď ještě mladší. Teplota byla 2,5 dne zvýšená. Většinou byli po 2-3 dnech zchvácenosti dobrý a teď pořád unavený výraz

lociloci
26. říj 2024

Zkuste Erdoherbal sirup 🙂 Petra Zehnálkova má o něm dost info na svém instagramu. Je super.

aselluska
autor
26. říj 2024

@lociloci děkuji, To neznám a ani mi to nenabídli v lékárně

lti
27. říj 2024

Nemaji covid?

aktakd
27. říj 2024

U nás na noční kašel funguje vypnuté topení a otevřené okno.

ada22
27. říj 2024

Nám poslední dobou pomáhá na kašel kaloba. Ale bacha kapky jsou mega hnus, ale myslím, že mají i sirup. Asi před měsícem jsme měla nějaký bacil urputného kašle, že už jsme přemýšlela, že půjdu k dr jestli to není černý kašel. Ono toho teď řádí hodně. Jak píší holky zkusit i test na covid. Jinak my jeden čas spali v čepicích u otevřeného okna.

gbp
27. říj 2024

@aselluska máme taky. když je nemocná, v noci jí prostě stekaji ty hleny do krku a kašle. důležité je co nejvíc ředit hlen přes den. hodně pít. snažím se dávat přírodní dokud to jde - hedelix, nebo nekasli, chemii až když to nezabere. posledni davku v 17 hodin. pak už ne, ani sinupret. často prostrikavat nos mořskou vodou. na noc taky pořádně vyčistit nos. na noc dávám levopront. ten je na zastavení toho kašle. podložit hlavu, zvlhčovat vzduch, větrat, rozkrojenou cibuli k hlavě. když se v noci vzbudí a kašle, zase otevřu pořádně okno, znovu vyčistit nos, napít studené vody (četla sem i mlíko - to sem zatím nezkoušela). když nepomůže tak ještě fenistil kapky, ale celou denní dávku - 30 kapek. tohle funguje nám.
jinak alergická je taky, ale teda na pyly. ten alergický kašel je prostě "bez priciny". měla ho prostě v noci i když nebyla nemocná.
jo a když je to hnusný, dám to na lžičku s medem nebo bezovou šťávou.
drž se. je to na palici. znám to. ještě když se budí navzájem nebo na střídačku 🙄 sem ráno úplně hotová.

prejeta_zaba
27. říj 2024

No...nechápu, co řešíš. Mají kašel. On nepřejde za 3 hodiny. Prostě budou mít kašel, než se z něj vyléčí, vůbec to nesouvisí s tím, kolik toho do nich naleješ. Za 8 dní počítám dobře 5 přípravků? Proč? Jsou to jednak jen léky podpůrné, nefunguje to tak, že to do dítěte naleješ a kašel se vypne a druhak, úplně stejně bude fungovat, pokud jim uvaris čaj a budeš trpělivá - akorát jim tolik nezatizis ledviny, jako hromadou sirupů. Kašel může trvat i měsíc. Covid a crp máte testované?

aselluska
autor
27. říj 2024

@lti negativní

aselluska
autor
27. říj 2024

@aktakd před spaním hodně větrám a chladněji taky máme

aselluska
autor
27. říj 2024

@prejeta_zaba co řeším? Ulevit svému dítěti? Že si třeba v noci nejde odpočinout. Celý den je viditelně unavený a to už více než týden. Že se v noci rozbrečí, že zase kašle a že chce spát. Přípravky zmíněné v takovém množství, to rozdělím. Třeba prospan je projímavý. Takže jsem vypsala i léky, které použít nemůžeme, kdyby mi je někdo chtěl poradit, protože nejsou nemocný poprvé. Jestli donutíš dítě vypít čaj, tak dobře, ale to u nás nejde. Já sama jsem je neměla ráda a nepila až kdo ví do kolika. Kdyby bylo všechno tak jednoduchý.

denski24
27. říj 2024

@aselluska někdy víc léků akorát škodí. Vlastní zkušenost.
Syn kašlal téměř 5 týdnů. Vyčerpaní jsme byli všichni. Spal na mě, tak jsme se jedině jakžtakž vyspali. A přesně jak píšeš, večer kašlal víceméně sušše, dávivý a kolikrát se i pozvracel z hlenu. Na chocholouška. 🫣 Nechápu jak jsem to přežila. No záda to dost odnesla. Spala jsem v sedě syn ležel na mě, aby byl ve zvýšené poloze a jedině takhle jsme to nějak dali. Z toho kašle, pak i hodně plakal, jak ho to bolelo. No kdo nezažil, tak to těžko pochopí. Je to boj

denski24
27. říj 2024

jinak jsem přes den dávala erdoherbal a na noc tussin.

kristyn86
27. říj 2024

Kasel je bohuzel beh na dlouhou trat. Opravdu trva dlouho. Nestridala bych vyrobky. Ja davam pres den Erdoherbal,klidne 10 dni v kuse. K tomu uz nic,ani Sinupret,ten taky redi hlen. A na noc bud Levopront nebo Sinecod,taky pres ten tyden.Jinak doktorka mi rikala,pokud dite pres den vykaslava,nic se na to davat nemusi. Doktorky bych se zkusila jen zeptat na nejaky lek,ktery dokaze tlumit na noc,pokud leky nestaci. U dospelych to byva codein,tak jestli neco podobneho i pro deti? U nas vzdy zabraly viz.vyse. Jako ne ze by celou noc nekaslaly,ale zmirnilo se to. Hlavne nedavat nic co redi hlen na noc nebo v noci (Sinupret,Erdoherbal,atd...)Nekoho drazdi i ten Stoptusin na noc.

prejeta_zaba
27. říj 2024

@aselluska jako já ti věřím, že je to otravné, ale neurychlíš to, ty volně prodejné sirupy jsou prostě cukr, voda, trocha účinné látky, ani když jich vystřídáš X, nevyřeší ti to příčinu. Nechte si od doktorky napsat něco silnějšího na noc a přes den prostě hodně pít, hodně vitamínů, zvýšená poloha, větrat. Sama píšeš, že hodně pije, mně zas, že do něj čaj nedostaneš...No tak si ujasni, jak to vlastně máte. Nejde o čaj, jde primárně o ty tekutiny. Čaj má trochu přidanou hodnotu (jako ten sirup).

Btw. Nejsilnější volně prodejný sirup je Robitussin (ale dávej ho výjimečně, to, co obsahuje, nechceš dávat dítěti dlouhodobě...).

petramana
27. říj 2024

doktor na plicnim vzdycky mavl rukou, kdyz jsem mu vyjmenovala sirup, ktery davam - jakoze je to o nicem, jen pleslazeny tahak penez..

te_reza
27. říj 2024

A přes den kašlou jak? Mě se přes den na odkašlávání osvědčil ACC sirup, na noc na tlumení levopront a zodac. Jinak holka takhle prokašlala měsíce, ale bylo z toho astma a alergie.

kubesovaadelka
27. říj 2024

@aselluska malá cca týden kašlala jen v noci, v pondělí se vzbudila s kašlem, ríkám si, dobrý, klasický bacil, nastoupila do školky v červenci, od září je tam spousta nových dětí, jo bude to dobrý, omyl. V úterý odpoledne začala úplně pískat při dýchání, v noci jsem nespala déle jak 15 minut v kuse, furt jsem ji musela nosit k otevřenému oknu. Ve středu už jsme to nevydrželi a jeli na pohotovost. Zjistili ji akutní bronchitidu, dostali jsme ventolin, kortikoidove čípky na noc, a dávali ji ještě fenistil s tussinem do hromady plus čípky na bolest(teplotu neměla vůbec), ve čtvrtek kontrola u naší pediatricky, ta ji chtěla poslat na hospitalizaci do fnol( v našem městě lůžkové dětské oddělení zrušili) ale sestřičku po chvíli napadlo, zkusit stacionář co má naše nemocnice aspoň, strávili jsme tam přes 3 hodiny, stále se jim nelíbila saturace, kterou měla pod 90. V pátek kontrola výrazně lepší a už dáváme ventolin jen po 6 hodinách, tussin s fenistilem na noc, přes den na vykašlávání sirup, něco na posílení imunity. Spíme s otevřeným oknem, zvlhčovačem, v kterém je buď spyron nebo eukalyptus a hodně ppd hlavou. Též to začalo nenápadně s nočním kašlem, přes den max 2x nepatrně zakašlala a vyklubalo se z toho toto. V úterý bude kontrola tak uvidíme, nerada bych aby z toho bylo něco víc, astma má v rodině kromě mě a sestry úplně každý z matčiny strany

aselluska
autor
28. říj 2024

@prejeta_zaba Robitusin jsem dala jednou, pak jsem si přečetla složení. Horší jsem nikde nečetla. Nerozumím co si mám ujasnit. Jakože pije hodně a čaj do něj nedostanu. Tak asi pije něco jiného, než čaj ne. Taky tam píšu, že vím, že kašlat ještě nějaký čas budou. Ne že to chci honem rychle urychlit a dělejte poraďte. Já se ptám na zkušenosti a rady. A když nenapíšu co pro to dělám a co dávám, tam mi sem budou psát, že to mám dát a já budu zbytečně vypisovat, že to už jsem dala.

aselluska
autor
28. říj 2024

@petramana to je o doktoru. Tenkrát jsme byli na pohotovosti, kde kroutili hlavou, proč dáváme to a to a že nejlepší je něco jiného. Pak jsem přišla ke své a ta to udělala úplně obráceně. Člověk je pak jak blb a neví co je teda dobře. Před měsícem mi řekla, že stoptusin na noc ne, teď zase že proč ho nedostal.
@kristyn86 určitě nedávám nic na vykašlávání na noc. Přes den si hezky odkašlou, v klidu, žádný záchvaty. Ale do hodiny, jakmile se jde spát, už začnou suchým dráždivým a ten se pak četnějšími kašláním změní ve vlhký

aselluska
autor
28. říj 2024

@te_reza ve dne už nic nedávám, odkašle si hezky. Hodinu po lehnutí záchvaty suchého

aselluska
autor
28. říj 2024

@kubesovaadelka mě to připadá, že doktorka prostě vidí kašel, tak řekne další v řadě dnes už desátý. Řekla že máme přijít v úterý, pokud by to bylo stejné. Máma říkala, že jsem jako malá musela mít silný tlumící léky na noční kašel, protože mě to hrozně bralo, tak možná to má po mě. Ale to by taky doktorka musela spolupracovat. Kamarádka, která k ní chodí, si vydupala rentgen plic a hned mazali zpátky pro antibiotika. Ani mě pořádně nenechala mluvit a vyprávěla mi svou teorii o kašli, aniž by znala všechno kolem, co se ho konkrétně týká. Každý kašel ani každý pacient není stejný. Bohužel už jsem doktorku změnila, protože ta předtím taky nad vším mávala rukou, když jsem pro druhé dítě potřebovala napsat žádanku a ona mi tvrdila, že jí nepotřebuju. Všichni mají plno a není si z čeho vybírat. Nejlepší byla moje dětská, ale ta už je dlouho v důchodovém věku a kdo ví, kdy skončí

ada22
28. říj 2024

Nám máma dělala olejové zábaly na hrudník. Pamatuji si tu úlevu. Možná bych taky zkusila inhalátor na vincentku. Někdy nám pomůže. Ten fenistil se musí dávat třikrát denně jinak nenabehne ta účinná látka. Tve zoufalství celkem chápu. Jedna zima po nástupu do školky byl totální masakr. A jednou jsem volala k Dr že dcera kašle, že už se mi to nezdá. Sestřička mi odbyla, že kašlou všichni, ale Dr nás vzala a byl to zánět průdušek. Jestli už to má 8-10 den, tak by se to mělo lepšit ne horšit. Jako jo než to vše vykasle tak to trvá, ale asi by tam mělo být výhledově vidět že kašel ustupuje.

michaela666
28. říj 2024

Tím střídáním spíš škodíš než abys mu pomohla. Navíc přírodní léky zabírají až po delší době než chemické věci z lékárny.
Dlouho jsem dávala Prospan a pak přešla na Bronchipret, který mi přijde lepší. Vykašlává po něm hezky a to hlavně ráno když je kašel horší, protože ze sebe dostává hleny z noci. Na noční suchý kašel nám pomáhá hodně vyvětrat, difuzér s olejíčkem od Saloos na nachlazení a podložit polštářem navíc.

petramana
28. říj 2024

@aselluska ano, zrovna na jare jsem si pripadala jak idiot... doktorka pri prvnim kasli, ze ma syn inhalovat vincentku, spat v chladu, na topeni v noci mokry rucnik...
to stejne jsem udelala pri druhem STEJNEM kasli, kdyz jsem ji to popsala, tak ze me udelala kravu, ze takhle ne... tak si pak vyber...

ladyhacek
28. říj 2024
aselluska
autor
28. říj 2024

@petramana hm to samý. Jednou to to poradí, pak jsi hlupák proč to děláš a ještě se hádá, že já to špatně pochopila 🙄

petramana
28. říj 2024

@aselluska jo, od te doby tam jdu fakt az uz je potreba... pripadala jsem si jak na koberecku a jako bych malyho chtela zabit.. pritom do te doby jsem ji mela za suprovou zenskou, jenze tohle slycham i od kamaradek, ze uz ta nase doktorka neni co byvala 🤷 bohuzel., preji at se uz co nejdrive vsichni dobre vyspite 🍀🍀🍀

petulkadodo
28. říj 2024

@aselluska Noční kašel je opruz. Já u syna zažila, že mi 3 noci za sebou z kašle zvracel. Dle doktorky vše v pořádku. Pomáhá otevřené okno, zvlhčovat vzduch, podložit matraci. Přes den dávám erdoherbal a na noc tlumit sinecod kapky spolu s fenistil kapky. Přes den lze podpořit inhalací vincentky. Kašel trvá no, někdy klidně měsíc. Čaje syn nepije, je důležité dávat aspoň vodu, hodně vody, a léky na odkašlávání dávat jen ráno, max po obědě.

kubesovaadelka
28. říj 2024

@aselluska je to někdy naprd s těmi lékaři, ale co zkusit prostě pohotovost? Já vím, člověk to nechce blokovat a ani by neměl, ale pokud si seš jistá, že to není v pořádku, tak to chce zkusit pohled jiného lékaře a kde jinde ho získat, než tam, měla si jít dneska normálně na pohotovost že další noc už prostě nedáš, co s tím 😊

fouskovi
28. říj 2024

@aselluska u nás hodně pomohlo před spaním Sinecod