Neurovývojová stimulace a RMTi. Máte zkušenost?

15. srp 2024

Ahojte máte někdo zkušenosti s neurovývojovou stimulaci a RMTi ? U mého 6letého dítka je podezření na PAS dle klinickopsychologického vyšetření. Ještě nás čeká vyšetření psychiatrem, zatím nám tedy nikto neříkal nic o možnostech terapie. Našla jsem ale na netu tyhle terapie, dokonce že jsou možné i bez doporučení od lékaře. Máte zkušenosti?

cilkat
15. srp 2024

RMTi je co?
S neurovývojovou terapií (individuálněji vedení neurovývojová stimulace) mám zkušenosti výborné. Dělali jsme se synem souběžně s poslechovým programem Benaudira a za těch 3/4 roku opravdu obrovský posun. Synovy výrazně klesla unavitelnost, začal se zajímat o svět kolem, začal normálně spát (zmizely období bezesných nocí).
Naopak nemám pocit, že by ho to výrazněji posunulo v řeči, která u něj byla primárně řešený problém (má původní diagnozu vývojová disfazie, později rediagnostikovanou na PAS).
Pokud jste na facebooku, doporučuji skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií" a to i v případě, že máte dítě spíš s vysokofunkčním autismem (nízkofunkční by vám předpokládám neřešili až v šesti letech).

mateees
15. srp 2024

ahoj, my ano, s obojím. Psala jsem tu o tom nedávno článek, tak si můžeš přečíst u mě na zdi, ať to tu nepíšu znovu.

autor
15. srp 2024

@cilkat Jsem ráda, že máte pozitivní zkušenost.
Myslíte, že by jsme to mohli zkusit ještě před vyšetřením psychiatrem, toho máme až na konci října, všude jsou dlouhé čekací doby ..
Četla jsem někde, že v některých případech může být na začátku terapie zhoršení a až pak se začne stav zlepšovat...

cilkat
15. srp 2024

Začněte shánět. Pravděpodobně neseženete terapeuta dřív, jak toho psychiatra.
A i kdyby, to zhoršení bývá tak po měsíci, obvykle né okamžité. (i u syna tam v první fázi zhoršení bylo, ale vlastně mírné.)

mateees
16. srp 2024

ano je to tak, taky bych sháněla ještě před psychiatrem. Pravdepodobně budete čekat stejně na oboje.

autor
16. srp 2024

Právě by nám mohla dát paní termín poslední týden v srpnu, psychiatra máme až za 2 měsíce. Trochu se obávam i toho, že začne školka, máme (snad) poslední rok, aby se mu nepřihoršilo hned na začátek...tak nevím, co dělat.. samozřejmě kdyby to pomohlo budu moc ráda.

autor
16. srp 2024

@cilkat Pokud můžete sdělit, v čem bylo prosím zhoršení?

mateees
16. srp 2024

já ti do toho nechci mluvit, ale za mě čím dřív půjdete, tím lépe. Spíš bych přemýšlela, kdy skončíte, než začnete. Ta terapie trvá cca rok, tak tím spíš abyste ji dokončili ještě před nástupem do školy.

cilkat
16. srp 2024

To máte velmi kliku na termím. Ona ta terapie je na skoro rok (a to pokud nepřečišíte), takže lepší teď, než pak se začátkem školy. Dobrý psychiatr vám stejně nedá diagnozu po prvním sezení (protože právě mohlo dítěti "nesednout" a mohlo se chovat velmi abnormálně. Takže kvůli vyšetření u psychiatra bych neodkládala (stejně vám to vyšetření dá pouze papír).
U syna to bylo zhoršení strachových stavů, ale on obecně má problém především se strachem. Obecně na to upozorňují především u toho prvního reflexu, že je vlastně úlekový, tudíž při jeho aktivaci se vlastěn spouští stresová reakce. A vlastně začne být ve stresu (jsem chtěla napsat "chová se jako ve stresu" - ale to není přesné) - takže se zhoršuje to, co se u dítěte zhoršuje při zvýšené zátěži - někdo je plačtivý, někdo agrasivní, někdo naopak najednou strašný přítula a mamánek..

autor
16. srp 2024

Děkuji za odpovědi, tak to tedy asi zkusíme. Doufám, že to dítku pomůže.

eliskaaak
28. srp 2024

Byli jsme na sezení u Ilonky Hrbáčkové ze Slavkova, která má přehled o obou metodách. Má přehled mnohem větší. Určitě bych k ní šla.

eliskaaak
28. srp 2024

@mateees Mohu se zeptat ke komu jste chodili na RMTI? Pracovali jsme i poté dále s mluvou? Měli jsme při práci ještě další alternativní techniky (homeo, kranio...)? Jinak moc klobouk dolu,, jste úžasná!

mateees
28. srp 2024

@eliskaaak chodili jsme k paní profesorce v Olomouci, ale už to nedělá. Teď to dělá někdo jinej místo ní, prý jsou dva terapeuti v Olomouci. Měli jsme pár kranio ze začátku, homeopatika jsme nedávali.

urtica
28. srp 2024

S dovolením se připíchnu