Netabulkové děti - na rehabilitaci a neurologii říkají něco jiného

eminaf
18. bře 2019

Ahoj, už jsem úplně bezradná, tak se chci podělit s naší situací. Popř. poptat zda to někdo taky tak neměl. Mám trápení s naší roční holčičkou. Od 7. měsíce se plazí. Na 10. měsíční kontrole nám dr. pohrozila zda nezačne lézt po 4 do 14 dní, vypisuje žádanku k neuro a na rehábka. Stalo se tak.. Nejprve jsme se dostali na rehablitace, kde mě pani uklidnila, že malá je zdravá, že hodně dělá její klidná povaha (je hrozny flegmouš a pohodář), dále jsme se dostaly k tomu, že hodně dělá genetika (otec malé také nelezl po 4 ani jeho syn z prvního partnerství ne), taky mi bylo řečeno, že malá je na rok drobek váží 7 kg. Závěr byl takový, že mi rehablitační sestra řekla, že malá vypadá dobře namotivovaná, že to chce jen čas, že uvidíme co poví na neuro, ale že by nerada začala s malou cvičit vojtu, prý začínat v roce je velký stres a děti to často bojkotují. Na neurologii jsme se dostaly 2 týdny po té, to už bylo malé 11 měsíců (podotýkám, že už se v té době stavěla k nábytku). Pan doktor nehoraznej arogant, absolutně žádný vztah k dětem, malou měl minutu v ruce a hned jí klasifikoval jako hadrovou panenku, napsal do papíru, že má hypotonii, řekl že nemá posílený ani břicho, záda, ruce, prý všechno špatně a že okamžitě začít cvičit vojtovku. V ordinaci jsme byli tak 4 minuty, malá řvala jak tur, nemohla jsem jí uklidnit ani po půl hodině odchodu z ordinace. Po tomto zážitku jsem se chtěla poradit ještě s dalším odborníkem, který mi řekl zase úplně něco jiného. Nicméně když jsme jeli za další dva týdny na rehabilitaci, paní mi řekla, že se zprávou od pana neurologa nesouhlasí, že takhle dramaticky by to opravdu neviděla. Dokonce mi ukazovala jak pan doktor měl malou vyšetřit a co s ní měl během vyšetření dělat, ale bohužel nedělal. Též nám ukázala, jak začít cvičit s malou vojtu, aby jsme jí dostali na 4. Po několika dnech se opravdu malá na 4 dostala a leze, ale bohužel vždy udělá tak 5-6 temp, pak se vrátí na břicho a plazí se, je to pro ní zřejmě pohodlnější a rychlejší. Co mi ale opravdu teď vážně ublížilo bylo to, když mi naše pediatrička na roční kontrole do očkováku, aniž by mi něco řekla napsala, že je PMR. Samozřejmě jsem jako lajk nevěděla co to je a tak jsem začala hledat. Docela mě to zarazilo - psychomotorická retardace, je to mentální a tělesné postižení???!!! Děti s touto poruchou posléze mají problém z řečí a vyjadřováním. Tyto děti se poznají podle nepřirozené polohy končetin, tyto děti posléze potřebují péči ve zvláštních školách?? Já chápu, že malá je opožděná v pohybu, ale už leze sice málo, ale každý den vidím pokrok. Stoupá si mi k nábytku a dělá krůčky. Naopak po mentální stránce bych řekla, že je hodně dopředu už v 7 měsících dokázala ukázat kde jsou oči, pusa, nos uši. Miluje knížky a ráda si je prohlíží, dokáže ukázat zvířátka, dělá tytyty, vařila myšička, prosím, ukáže jak je veliká, klepe si na čelo když řeknu achjo to je práce, dělá indiána, hraje si s hračkami drží je obouma rukama. Můj pocit je ten že je v pořádku, jen prostě v pohybu není podle tabulek. Možná si budete myslet, že jsem nějaká hysterická matka, ale já jsem z toho už skončila na práškách. Hrozně mi mrzí, že odborníci na malé vidí jen to špatné, nikdo nás nepochválí za byť sebemenší pokrok, naopak když něco začne dělat, tak to všichni pitvají zda to dělá dobře... Malá už je úplně zrazená, přijde mi, že změnila chování, je pravda, že já taky a mateřství si vůbec neužívám jako dříve, jen stres, každý týden někde lítáme. Ty věty od jiných maminek "Vám je rok a ještě nehodíte"?? Ty taky jako fakt nepřidají, úplně jsem ztratila chuť s malou někam chodit mezi ostatní děti, ikdyž vím, že musím. Malá musí být mezi detičkama. Jen to prostě už nějak nezvládám. Mohu se zeptat, zda je tady taky někdo, kdo měl taky netabulkové dítě, popř. kdy vám začalo chodit?? Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale já jsem se potřebovala svěřit ☹

sudylichozrout
18. bře 2019

@eminaf Ahoj, vezmu to jakz takz zkracene. Moje starsi dcerka ma ted dva a tri ctvrte roku. Narodila se v terminu, ale byla a je drobecek. Mela 46 cm a 2,5 kg. V roce mela 6,9 kg a nechodila, jen lezla a stoupala si k nabytku a obchazela ho. Byla jsem s ni od malicka sledovana na neurologii, protoze proste netabulkove dite. Neurolozka bezva, jen ji vzdy prohledla a rekla, ze je vse ok. Ale musela jsem s ni na pozorovani do spitalu kvuli tomu, ze pediatricce se zkratka miry a vahy nelibily, tak aby se vyloucilo kde co. To bylo dceri 10 mesicu. Akorat se ucila nakracovat si z kleku do stoje s pridrzenim se (nabytku ci cehokoliv jineho). Nemocnicni neurolozka mi rikala, ze uz by mela umet to a tamto, ze je opozdena. Ja se malem zhroutila, ale nakonec jsem se s ni o tom pak bavila detailneji a vyslo z toho, ze je "retardovana" asi o ctrnact dnu 🙂) Protoze proste tabulky, no. Dcerka si za tech ctrnact dnu uz krasne stoupla a chodit zacala ve trinacti mesicich bez opory, najednou to proste bylo. Jinak je uplne v poradku, vyvoj akuratni veku. Jen je porad mala a hubena. Ted meri 85 cm a vazi 10,6 kg. V cervnu ji budou tri 🙂
Nestresuj se, nech tomu volny prubeh a dej na svou intuici. Doktori jsou z tech tabulek uz uplne mimo.

diewcatqoo
18. bře 2019

@eminaf ahoj, hlavne klud. Ak ti to pomoze, daj si aj panaka, ale hlavne sa ukludni ty, potom bude kludne aj dieta 🙂
Ak ti na rehabilitacii tvrdili, ze je ok a to iste ti povedal aj iny neurolog, dokonca ty sama vidis, ake mala robi pokroky, bud kludna. Nie kazde dieta musi lozit a nie kazde je tabulkove.
Moj maly tiez nelozil. Od 3m sme boli sledovani na neurologii, lebo podla pediatricky zle drzal hlavicku. Na neurologii bol nevysetritelny, reval cely cas ako tur - neurologicka jasne zhodnotila, ze je to hypotonia a hned napisala ziadanku na vojtovku. Ked sme prisli na rehabilitacie, pani mi povedala, ze v poslednom case su akosi vsetky decka hned hypotonicke a kazdeho druheho posielaju na vojtovku, ale ona si nemysli, ze je potreba s malym cvicit. Verila som skor jej, pretoze som videla, ake doma robi pokroky a ako jednoducho to zhodnotila neurologicka. Na rehabilitacie sme chodili 1x za 2 tyzdne, ukazat sa, ako maly napreduje a vzdy to bolo ok. Len s tym lozenim bol tiez trosku lenivy, najprv sa postavil a az potom zacal lozit. Pani fyzioterapeutka to zhodnotila, ze niektore deti to tak jednoducho maju. Chodit sam zacal v ukoncenom 13m a v roku mal 8kg, pri narodeni mal 4kg.
Vobec nie je pravidlo, ze deti v roku musia chodit. Vyprdni sa na ostatne mamicky, neukracuj svoju dceru o detsky kolektiv len preto, ze ony na teba zazeraju, lebo tvoja mala este nechodi. Je asi sikovnejsia v niecom inom - ak v 7m dokazala ukazat casti tela.
Doktorky sa nabuduce spytaj, preco zhodnotila tvoju dcéru ako pmr. Ja by som na tvojom mieste ziadala, nech mi to poriadne vysvetli.

ruzenka95
18. bře 2019

Ahoj, dcera mela take "nestandartni" vyvoj. od dvou mesicu jsme chodili na rhb, takze tak nejak se porad do tabulek vesla, ale chodit zacla asi v 15cti nebo 16cti mesicich, ale zacla rovnou hezky chodit, vubec nepadala, zadny nohy do o a podobne. Chapu tvoje pocity, uplne jsem se vratila ted v case. V lete ji budou tri roky, vsechno dohnala a je na tom s vrtevniky stejne. ( nekdy mi prijde i lip 🙂!) a z toho co pises je velmi sikovna, nelamej si hlavu a vubec ji zkus tak nezkoumat.

kittyy17
18. bře 2019

@eminaf znám spoustu normálních dospělých vysportovanych vysokoškoláků, kteří přeskočili vývojový krok lezení a sezení, a začali rovnou chodit.
Můj starší kluk se nikdy neplazil, v šesti měsících hned lezl, a v devíti chodil. V roce měl 13 kg, a já byla šťastná, že se hýbe.
Můj mladší kluk se v deseti měsících naučil plazit, v jedenácti lozit, v roce stál u nábytku, a v patnácti měsících začal sám chodit. Mezi osmým a devátým měsícem nic nepribral ani nevyrostl, a hned jsem byla poučena, že mám víc krmit, a v prukazce mám napsáno Strava nepřiměřená a psychomotorický vývoj opožděný. Měl deset kilo 😉 taky doktorka už chtěla vypisovat zadanku na neurologii, řekla jsem jí že s ní nesouhlasím, že kluk dělá pokroky, že spí třikrát denně a celou noc, nemá tedy moc příležitostí trénovat, a je líný. A vyměnila jsem ji...

chumlee71
18. bře 2019

@eminaf náš malý má 14 měsíců a ještě sám nechodí, jen za jednu ruku a nemyslím si že by to nějak vadilo. Bude chodit až bude chtít a nestresuji se tím. Po čtyřech začal někdy lézt až kolem roka. Zkus se s tím kolik nestresovat, vím lehce se to řekne a hůř dělá. 😉A věty typu váš ještě nechodí to náš už chodil....... jsou na pěst 🙄, ty pouštím jedním uchem tam a druhým ven

chumlee71
18. bře 2019

@chumlee71 jedním uchem dovnitř a druhým ven. Tam mělo být napsáno

jeanny13
18. bře 2019

Syn po náročném porodu byl hodně dráždivý a ač doktorce to připadalo ok, mě se nějak oproti ostatní nezdál (ano, podle tabulek). Takže jsem (i přesto, že mě označovali za hysterickou matku) si vytelefonovala kontrolu na fyzioterapii. Doktorka šílená, taky ho měla v ruce asi dvě minuty a že je na Vojtu. Rehabilitační terapeutka, u které měl Vojtu cvičit, to ale zhodnotila jinak, že je sice trochu opožděný (asi 2-3týdny) oproti tabulkám, ale že budou stačit jednoduché cviky na posílení potřebných partií. Ty malého bavily, byla to taková forma hry (narozdíl od Vojtovky), takže všechny kontroly i denní cvičení bylo s úsměvem. A najednou se docela tabulkově srovnal. V roce jsme přestali na kontroly chodit, protože byl tabulkově ok 🙂 celkově ale vidím pořád ten posun ne (o nějaký ten měsíc) ne v motorické ale psychické stránce. Sice od roku chodí, už několik měsíců i v terénu a bez podpory, běhá, vyleze kam chce, podá si co chce atd. ale nemluví, neukáže zvířátko (ukáže a chce slyšet zvuk co dělá nebo název, ale obráceně neukáže), neumí části těla, nejí sám lžičkou (rukou něco sní, z hrníčku s pítkem se sám napije), nestaví kostky...takže trochu čekám co bude na kontrole u doktorky.
Každopádně - co tím chci říct - vy jste matka, takže když se něco nezdá Vám, tak si dojděte za odborníkem (který to buď potvrdí nebo vyvrátí - pro Váš klid - to byl můj případ). A naopak, když vidíte, že dítě dělá pokroky, tak se nestesujte tím, co Vám tvrdí okolí. V obou případech platí, že Vy to dítě vidíte 24 hodin denně, kdežto ti ostatní pár minut. (tím neshazuji názor odborníka, pokud je vyšetření provedeno, jak má být)

normalnimatka
18. bře 2019

šmarja, retardace znamená prostě zpomalení, no... je pomalejší ve vývoji, nic jinýho bych z toho nevyvozovala. (konkrétně z tý pozn. PMR), a že je pomalejší přeci víš.

jinak chápu, že to naštve. doktor blbec, no ale co už.
ale že bude dcera neposílená, bude asi pravděpodobný. jinak by se už asi sama rozlezla časem si myslim..ale co už. zkuste cvičit a ono to půjde;)
dneska taky posílaj na vojtovku každý druhý dítě...
na druhou stranu je ale lepší ten opožděnej vývoj trochu podchytit od dřív. mnohdy stačí pár cviků formou hry, na posílení břicha atp., než když se to nechá pár měsíců, a pak tě hned ženou na vojtu, což je (ač se tvrdí, že to děti nebolí) dle mě tejrání dítěte i rodiče. natož, kdybys měla začít takhle pozdě..

@kittyy17 to je taky pecka. za měsíc dítě nic nepřibere a nevyroste,a hned je strava nepřiměřená:D a co takhle, že měl právě velkou spotřebu a vyvýjel se jinak, než na cm a kila? áchjo. dobřes udělala, žes ji vyměnila.

normalnimatka
18. bře 2019

a ty pindy na nechození v roce teda nechápu. kolem mě docela dost dětí v roce nechodilo a nikdo to nekomentoval nějak s despektem (ani třeba ze starších příbuznejch). dneska je taková obecná hranice spíš rok a půl. důležitější je to lezení. a i to některý děti přeskočej. dle mě to není úplně ok, no ale co naděláš, když to tak tvoje dítě má.
a co se týče psycho vývoje, je opravdu šikovná, takže neboj, ono se to srovná;)

oliik
18. bře 2019

Vubec bych neresila. Tabulky jsou jen orientacni pomucka.. Kazdy je jiny. Mala se zacla plazit v 8 mesicich, sedla si v 10,po ctyrech lezla az v roce a chodit zacala na konci 16.mesice. Je uplne normalni zdrave dite, vaha ok, ale zadny cvalik. Doktorka vzdy v prukazce automaticky zaskrtla ze vyvoj primereny a uklidnovala me, at nestresuju, kdyz ostatni okolo uz davno chodili. Za chvili ji budou tri, krasne mluvi a je desne sikovna.

kittym
18. bře 2019

S některými doktory je to těžké.. Na druhou stranu s některými pacienty určitě taky 🙂 Musíš se na to zkusit mrknout s nadhledem a méně to hrotit, za pár měsíců bude klid a ani si na tohle období nevzpomenete.. Syn byl na tom motoricky mizerně, nepřetáčel se, pak se přetáčel bblě, v roce neseděl, chodit začal v 15ti měsících cca a vše je v pořádku, psychicky byl vždy napřed, v létě mu budou 3 a fyzicky nijak za dětmi nezaostává, na plavání suveréně nejlepší.. Za chvíli budem mít druhé a rozhodně se neplánuju nechat tabulkami stresovat 🙂

lencamat
18. bře 2019

Ahoj mam dcerku narozenou ve 37+3tt.Mala od miminka nechtela byt na brisko takze se my vubec neotacela.Dr.nam napsala zadanku na neurol.a tam zjistily ze ma opozdeny vyvoj tak nam nechala napsat cviceni ale nemusely jsme cvicit Vojtovku ale Bobatha je to podobne.Chodily jsme jednou tydne pan terapeut slo videt ze to s detmi umi mala my to vzdy probrecela ale snahu mela vse zkouset.Nakonec jsme vyvoj ve cviceni dohnaly.Mala my dlouho lozila po 4.Pak se zadacala kolem nabidku ale bylo az pres rok.Rozchodila se trochu vice v 15M ted mame 18M doma primo lita ale nekdy jeste spadne tak ta stabilyta u ni pokulhava.Ale myslim bud v klidu kazde dite je jine.Od kamaradky mala ma 13M a teprve se ji nato nohy stavi.Hlavne se nestresuj a neboj vse dozene.Drzime pesti.

tynka9
18. bře 2019

Nestresuj se, pokud je to možné. Mému malému je 15,5 měsíce a teprve tento týden si poprvé stoupnul v prostoru bez opory a udělal sám asi 3 krůčky, než kecnul. Měli jsme horší porod, tak je od začátku pod dohledem i rehabky a vše OK, na samostatnou chůzi je čas minimálně do roku a půl. Ten náš je zase naopak cvalík - 7 kg měl ve 3 měsících, teď má kolem 13kg. Od začátku byl motoricky spíš napřed, stoupnul si poprvé sám v půlce léta, vylezl i první schody, leze od začátku června... všichni (dr i rehabka) se divily, že na to, jak je veliký je takhle pohyblivý.. a vidíš, nakonec s chůzí si dává takhle načas. Ale jde vidět, že ji prostě zatím "nepotřebuje", umí kupu věcí, co třeba dělají děti až kolem 2 let, ukecanej je jak stará babka, ... fakt šikulka. Jen mám pocit, že jak se soustředí na to ostatní, tak ta chůze jde stranou.

Naštěstí naše pediatrička a i rehabka jsou "normální" a takhle to nehrotí.

marketa1218
18. bře 2019

Nečetla jsem všechny komentáře a nemám ani osobní zkušenost, svoje první miminko čekám. Nicméně já jsem začala chodit až na 13 měsících a nikdo mě neoznačil za ,,retardovanou,, a to jsem měla trošku problém s kyčlemi a nosila jsem dečku a normálně jsem to dohnala, všechno se srovnalo. Za to jsem už brzy krásně mluvila na rozdíl od mého bráchy, který běhal na 9 měsících, ale byl líný dlouho mluvit. Každé dítě je prostě jiné, nestresuj se.

pabka
18. bře 2019

@eminaf naprosto chápu tvoje pocity, zkus se uklidnit a znovu si malou začít užívat, ona se pak taky bude cítit lip. Dej na svou intuici. A na blby otázky lidi okolo si nacvičuje nějakou pěknou uzemnujici odpověď. I když vím, ze to umí ranit.
Ale divím se tomu chození, v roce přeci každý dítě nechodí, moje dcery začaly tedy v roce chodit a naopak kolem všichni jakoby “jasali”, jak brzo chodí, vím, ze někdo začne i dřív, ale “normální” a kolem mě tedy častější je, ze deti chodí tak v 15.mesicich i později, takže jakypak copak, když začne chodit do roka a půl, je to podle mě naprosto normální a běžný.
Chápu, ze se lip radi než děla, ale zkus být v klidu, pomazli malou a uvidíš, ze bude vše Ok.

lucajda17
18. bře 2019

@eminaf
Ahoj, nase dcera byla tabulkova do roka, vse co mela delat delala. V 15 měsících jeste nechodila, zlomila si dva prsty na noze a o to se ji jeji chozeni potom jeste prodlouzilo. Kdyz jsem s ni byla na prohlidce na 18 mesicich a rikala detske, ze se neni mala v prostoru schopna sama postavit, tak mi jen zdelila, ze jednou se postavi. Umela chodit jen za ruce s vytocenyma spickama ven. Doktorka ji ani nechtela videt jak chodi i kdyz jen za ruce. Kdyz jsem prisla domu a koukla do prukazky, tak taky PMR. Ani se mi to neobtezovala rict, nasla jsem si to na netu a volala ji, co to ma znamenat. Za tyden na to jsem tam jela znovu at mi zadanku na ortopedii, nechapala na co ji chci. A tak jsem ji poprosila at se alespon na malou podiva jak chodi a zda ji to pripada v norme. Jen ji videla a zadanka uz nebyl problem. U ortopeda zjistena hypotonie a spatne vazy a ze mame jit jeste na neurologii. Nasla jsem si mezitim fyzioterapeutku a s malou cvicila vojtu. Po nasteve neurolozky jsme cvicit uz nemusely. Opozdena opravdu nebyla.
Dcerka zacala chodit temer v 19 mesicich, nyni ma 2 roky a 7 mesicu. Neni schopna behat. Dopada na jednu nohu. Pred pul rokem po urazu na pískovišti udelan rtg v Ostrave, kde jsme byli u rodicu. Podle snimku kriva stehenni kost a spatna kycel. Prijeli jsme domu a sla jsem opet s malou na ortopedii, kde jen ortoped oznamil, ze to nic nebude, ze se mala rozbehne a at prijdeme ve trech letech na kontrolu,kde ji rtg udela. Nyni jsem malou objednala jinam a doufam, ze uz budu konecne vedet, co vlastne dceri je a proc špatně chodi a nebeha. Zmenila jsem i detskou doktorku.
Jen te uklidnim, tva dcerka je opravdu moc sikovna a umi toho spostu. Jen s tim pohybem to bude u ni horsi, no. Pokud se ti vzdycky neco nebude zdat, res to. Preji hodne štěstí.

jannym
18. bře 2019

Klid já fázi plazení a lezení jsem vynechala, pohybovala jsem se válením sudů, jsem vystudovaná vysokoškolačka a mám dvě zdravé děti, jediné co mě trápí jsou bolesti zad což dle fyzioterapetku souvisí s přeskočenými fázemi, ale chápu Váše pocity, když mě s dcerou odeslaly ve 3 měsísích na neorologii, taky jsem v první chvíli chtěla tu doktorku zabít, prý následek špatného porodu, jako bych to asi mohla ovlivnit...dejte na to co vám říká fyzioterapeutka, ze svých zkušeností musím říct, že jsou to obvykle takový malý strážní andělé, dětí jí projdou rukama spousty a je s nimi v kontaktu dlouhodobě, není to jako u doktora prohlídka z jedoucího rychlíku

wrtulka
18. bře 2019

řešíme něco podobného. V roce měla dcera 7kg, my tedy máme diagnostikovanou mírnou hypononii což mám pocit že bude asi i váš případ. Není to nic staršněho jen je dobré být sledovaná na dobré rehabilitaci a cvičiit..nemusí to být vůbec obávaná vojtovka. Jde o to, že tyhle děti mají tendenci vynechávat lezení a celkově jít do špatných vzorců tj. třeba sed do W apod. když se to dobře tj. nic šíleného jen opravdu dobře podchytí tak tyhle děti chodí později..a dál v podstatě nic dramatického..Jo rehabilitační mi říkala, že by si dcea do budoucna měla udržovt svalový tonus třebam plaváním..kdo z nás ne že..Jinak ty nálepky co máme v očkováku jsou mi taky hodně ne příjemné..je to vopruz..takže k pediatře taky nerada chodím

mourovatakocka
18. bře 2019

Doporučuji změnit pediatra. Poptej se podle hodnocení jiných maminek a přejdi k někomu rozumnějšímu. Hned budeš víc v klidu. Prcek ke v pořádku, jen se jí prostě nechce 😉

evilin
18. bře 2019

Dcerka byla odjakziva drobna.Vaha podle tabulek byla hodne pod limitem. Dlouho se jen plazila a to jeste tak nejak divne. Az v 11mesicich zacala pomalu lezt a ve 14mesicich chodit. Hodne jsem se stresovala. A to bylo to nejhorsi. Chodili jsme i na rehabky, ale prislo mi to zbytecne, tak jsme prestali. Proste jsem ji verila ze si poradi sama, taky jsme oba s tatinkem zacali pozdeji chodit i lezt. No a ted ma 3a pul roku a je naprosto v pohode. Krasne chodi, beha, na nozkach klenba (jo jsme od malicka naboso nebo v barefoot obuvi). A porad je to nase drobotinka (ma 12kg). ☺ Takze moje rada .. NESTRESOVAT SE... Nejvic diteti pomuzete, kdyz mu nebudete pomahat. 😁 Omlouvam se za psani bez interpunkce a pripadne chyby, pisu v rychlosti z mobilu.

zoyee
18. bře 2019

Já taky nemám tabulkový dítě.. Malá do 9 měsíců se kromě otáčení skoro nehybala. Dostala se do pasivního sedu a v 9,5 měsících si sedla. Skoro se neplazila a lezla až v roce, chodí od 14, 5 měsíce. Stavěla se a obchazela od 11 měsíců. Takže vývojove taky trochu mimo. Tabulky překračuje výškou i váhou, v 18 měsících 92 cm a 15 kg. Doktorům se nevejde nikam a já jsem přestala dávno porovnávat. Malá je veselá, spokojena, ukecana a lítá jako blázen. Takže Tvoje urcite všechno dožene a bude ok.

ivular
18. bře 2019

Zdá se, že jste si ten pojem psychomotor. retardace mylně vysvětlila a teď kvůli tomu zbytečně nervujete. Retardace je zpomalení, nikoliv postižení. A především, jde o AKTUÁLNÍ zpomalení; neznamená to žádnou predikci problémů do budoucna (ať už jde o řeč, mentální kapacitu a vše další, co jste jmenovala).

emamaira
18. bře 2019

Buďte v klidu, syn 14 měsíců, lézt začíná teď, obchází nábytek, 8 kg. Na neuro chodíme, ale jen na sledování, je to na hraně, ale ještě dobré. A pokud malá změnila chování tak proto, že zrcadlí vaše pocity a strach🙂

ariadna12
18. bře 2019

Bud v klidu, nas prcek v roce nechodil a nelezl. Nyni je mu rok a pul a beha jako ciperka, je to dle lekaru zdrave dite. Mozna to chce hledat empatictejsi a profesionalnejsi lekare. Hlavne nesilet. My si zase vyslechli svoje od rehab. pracovnice, jejiz zavery jini odbornici ukazali jako zcela liche.

ariadna12
18. bře 2019

Jinak ja (v 80.letech) mela pry tez oznaceni "PMR", taky kvuli temuz, a nyni chodim, nemam problemy se zadama, mam solidni vzdelani. Jak pise ivular, neznamena to, ze z vaseho ditete bude mentalne retardovany jedinec, jen to v tomhle veku lekari oznacuji, aby vyjadrili, ze vyvoj je opozden. Proste nejedete dle tabulek..

m.e.l
19. bře 2019

PMR neni vzdy oznaceni pro trvaly stav!!! Ke vsemu v tom pripade by totiz byl muj mladsi syn PMR ja vysity, sice stoji od 6ti mesicu, od sedmi mesicu obchazi nabytek a od 11ti mesicu chodi. Pohybove je rychly, zbytek - neco ukazovat v knizce, na sobe apod. to je v temer 15ti mesicich pod jeho uroven. . . Takze klid. Necti hned na internetu hotorove scenare. Nekteremu diteti to driv mysli a pak chodi, jine se vysvihne v pohybu a zbytek pozdeji. PMR zacina byt pruser ve dvou/trech letech. . . A vim o cem mluvim, starsi syn ma tezkou mentalni retardaci. Tva dcerka se proste v roce nevesla do tabulek.

bara456
19. bře 2019

To je šílené co tu čtu 😱 jsem opravdu ráda za naši MUDru. Naše malá má 10 a půl měsíce, neleze, neplazí se, nesedí. Jen valí sudy a to ji musí něco hodně zaujmout. Cvičíme teda Vojtu, už od půl roku, když se nechtěla otáčet a i přes to s tím začala až v 9ti měsících. Prostě má své tempo a musí si na vše stejně přijít sama. Je taky flegmouš a pohodař a podle fyzioterpeitky lehce hipotonicka. V 8mi měsících nás akorát doktorka poslala pro jistotu na neurologii, ale že to máme brát v klidu, že si nemysli, že by to bylo něco vážného. Na neurologii byl doktor trošku jako ten váš, arogantní starý pán, co prohlásil něco v tom smyslu, že to jsou ty moderní maminky a metody nošení, slabé břišní svaly a blablabla . Z něho jsem byla trošku zdrbla, ale nakonec jsem ho hodila za hlavu a dal cvičíme a spíš poslouchám fyzioterpeutku, protože ta je s malou v kontaktu přece jen každý týden a vidí i pokroky a jaká je. Hlavně že nějaké pokroky jsou i když malé 🙂

mirenka_rajchmanka
19. bře 2019

Ahoj holky, moc díky za tuhle debatu. Řeším v současné době něco podobného, ale s tím, že moje doktorka je super a klidná a já vyšiluji. Máme chlapečka, Oto, zítra 9 M, cca 9,5 kg, 75 cm. Otáčí se všemi směry, plazí se rychlostí blesku, neustále se o nás vytahuje do stoje a chce chodit, ze stoje dosedne na zadeček a po něm se pohybuje tam, kam chce. Má silné ruce, už ve 4 měsících se dokázal za ruce vytáhnout do sedu. Doktorka je klidná, přijde ji šikovný, na cvičení to podle ní není a vypadá to, že lezení po 4 prostě přeskočil a rovnou půjde na nohy. Mě to ale trápí, protože vidím, že jak sedí na tom zadečku, tak už už by ty nožky dal pod sebe, ale jakoby se bál, zarazí se a neudělá to. Přitom si hrajeme třeba v posteli s polštářema a zase za ruce se vytáhne a dostane se na 4, klidně přeleze překážku a nebo rovnou jde zase do stoje. Máme dlažbu, takže jsme si mysleli, že mu to moc klouže, takže máme i koberec a přesto to není lepší. Vyšiluji zbytečně, má ještě čas nebo byste si vydupaly u doktorky žádanku? Bez ní nás asi nikam nevezmou? Moc díky za váš názor!
P.S. Úžasnou má třeba jemnou motoriku, to je velice šikovný a umí třeba paci paci.

eithelwing
19. bře 2019

Dcera je rozhodně netabulkova. 🙂 Trápilo mě tlak pribuzenstva, soucitne pohledy, že mam postižené dítě.
V šesti měsících jí byla diagnostikována blokada krční páteře. Po odblokovani se zacala pomalu přetáčet na bříško. Chodili jsme na neurologii, ale jen na kontroly, problém prý nebyl. Na rhb jsme také chodili, ale žádná vojtovka, jen podpůrná cvičení a hlídání, aby nevznikala asymetrie, ke které dcera vlivem blokace tíhla. I tak měla malá na vše dost času.
V asi devíti měsících se začala plazit, v jedenácti lezla, v třinácti seděla a v šestnácti začala chodit. Nakonec všechno dobře, má hypermobilni klouby, takže vůbec nevadí, že chůzi odložila.
Rhb navstevujeme stále, chuze ani ted ve dvou letech není ideální.
Dcera bude po mně, pohybově neobratná, ale je velmi výřečná, společenská a bystrá. Tak už to beru jako fakt, každý je nějaký. 🙂

veronicka89
19. bře 2019

Me se to vsechno nechce cist.
Ja jsem jen chtela napsat ze bydlim v Rakousku a tady pokud dite dela nake pokroky byt male vubec nic tady neresi , prave naopak , cim pozdeji sedi leze chodi tim lepe ...

Mam sousedku se skoro rocni holcickou sedi obcas se plazi a obcas si stoupne k necemu ale nic extra a vubec se nad tim nikdo nepozastavi 😉