Dobrý večer.
Když dám dítě cíleně do kontaktu s nakaženým neštovicemi, ( mám k tomu své důvody), může další kdy ještě navštěvovat mš? Inkubační doba je dlouhá 2-3 týdny.. může tedy ještě například týden chodit do mš? Má někdo zkušenost? Děkuji
Presne, dala bych ji ale nejasej vubec to nemusi chytnout. Malej byl ve skolce asi se 4 vlnama nestovic kdy to melo 5 decek vzdycky a nic a lapl je az byla vlna ze opravdu padlo pul obce a to on je jó nachylnej vse chytit
@kristyn86 Nemáš pravdu. Infekční je dítě už cca 2-3 dny před výsevem vyrážky. Proto se to taky tak rychle šíří.
Autorka dotazu - pokud chceš záměrně nakazit svoje dítě, je to tvoje zodpovědnost, ale nemáš právo nakazit ostatní, obzvlášť teď, kdy pak mohou neštovice propuknout u ostatních před nebo v době odjezdu na dovolené. Takže si nech dítko doma. Vzhledem k inkubační době a tomu, že dítě je infekční už před nástupem vyrážky, tu "bezpečnou" dobu návštěvy kolektivu neodhadneš.
@somalicats no jo, ale to clovek nevi, kdy presne je 2-3 dny pred vysem 😀
Ale jinak souhlas - my kvuli nestovicim neodjeli na dovolenou a uaaaa, je to zdrcujici 😭 ale samozrejme nenadela clovek nic, no. Smula. Takze se take primlouvam, abys pripadne izolovala dite, protoze pred prazdninama je to blbe, no. Protoze spousta lidi o nestovice - obzvlast v tuhle dobu - nestoji 😅
Ano, dítě normálně chodí do školky. Protože vůbec nemáš záruku, že to chytne. Měli jsme u nás kamarády na nakazovaci návštěvě a jejich dítě to nechytlo. Takže by jsi ho doma mohla mit úplně zbytečně.
@exbordelar No právě proto to píšu - že se to dost špatně vychytá 😀, takže v rámci zodpovědnosti vůči druhým ať si dítě nechá doma.
@somalicats Ja ale nepsala o tom,kdy je a neni dite infekcni. Ja jsem psala,ze dokud nema projevy,muze do kolektivu. Neni zadna karantena. Navic to,ze bylo dite s nekym v kontaktu neznamena,ze se nakazilo.
@xxkatka90 Kde je karanténa kvůli neštovicím, tak bývá 8.-tuším 21. den. Tzn. týden od setkání s nákazou by to mělo být ještě bezpečné, potom už určitě ne. Čili kdyby se dítě potkalo s neštovicemi třeba dneska, do konce týdne by to ještě mělo být úplně ok, po je ještě na hraně, ale ok, úterý už ne.
A nezapomeň potom počítat, že se může stát, že už se do konce školního roku do školky nepodívá. Jako jo, v nejkratším případě se objeví výsev 4.6. a 11.6. bude ok jít do školky. V průměrném se objeví výsev někdy kolem 6.-7.6. a do 14. se nehnete z domu a pak bude vhodná týden rekonvalescence. V extrémním případě je dostane 13.6. a budete se s tím trápit do konce července.
Tvl a já myslela, ze tyhle pošahaný metody schválně nakazit dítě už jsou v propadlišti dějin. Koukám, že ne. Smutný no 😀🙈
@kristyn86 Víš, co to znamená být infekční? Že může druhé nakazit. A to může už předtím, než se objeví vyrážka. Takže opravdu zodpovědný přístup poslat dítě vědomě do kolektivu, když vím, že může nakazit druhé. On totiž ne každý vyhlíží neštovice s očekáváním, kapišto?
@kristyn86 Jasně - ale pokud vím, že dítě bylo v opravdu blízkém kontaktu s neštovicemi, tak přivést ho do školky tak, aby nakazilo ostatní děti s tím, že ty onemocní na konci června = zasáhne to do dovolené těm, co si ji berou na začátku července, to je fakt extrémně nezodpovědné.
@veroniqess Jako ty důvody by mě skoro zajímaly - dobrovolně nechat nakazit nemocí, kde je ročně nějakých 50-80.000 nakažených a 700 z nich skončí v nemocnici s vážnými komplikacemi, to je prostě divoké.
@somalicats Tak to je ale u spousty nemoci,ze uz jsi infekcni pred propuknutim priznaku. Ale nevidim duvod,proc by dite melo byt doma preventivne,v karantene. Ja mam deti dve a opravdu to druhe nebylo doma preventivne. Za prve to chytnout nemuselo a za druhe,jak ho omluvis? 3 tydny jen tak doma a pak jeste v pripade nestovic dalsi 2 tydny doma? Zavreni v byte? Stejne se neda presne urcit,kdy to bude,ta inkubacka ma rozmezi. Kdyz ma nekdo chripku,tak taky neni zbytek rodiny doma.
@merope Jako jo,pani nechala dite "nakazit" schvalne. Ale ja opravdu treba nezavirala druhe dite doma. Pani ucitelka mi rekla,at syn normalne chodi,dokud nema priznaky.
@kristyn86 Mně nemusíš vykládat, jak probíhají infekční nemoci, to vím díky své profesi velmi velmi dobře 😉. A taky vnímám rozdíl mezi běžným šířením infekcí, kterému se zabránit nedá, a vědomé nákaze. Dopředu nikdy neodhadneš, jestli se zrovna Tvoje dítě nakazí. Ale pokud sama chceš svoje dítě nakazit, fajn, Tvoje volba, Ty jsi za své dítě zodpovědná. Pak ale musíš nést zodpovědnost v plném rozsahu - tj nechat si dítě doma, protože Tvoje svoboda volby končí tam, kde začíná svoboda druhých. Zaplatíš druhým například zrušený zájezd? A nepiš mi o tom, že si měli pojistit storno, protože v tomto případě se jedná o vědomé šíření infekční nemoci, nikoli nevědomé.
Už chápeš, jak to myslím?
Zkus se na tohle zeptat naší Dr. A okamžitě by tě vyhodila z ordinace.🤦 Nedávno se o tom bavila a říkala, že je to ta největší h..., nakazit schválně dítě neštovicemi. ☝️
@somalicats Ja ale nepodporuji zamernou nakazu a nestovicove party apod. Nejak se nechapeme. Ja jsem nepriklanela vahu k tomu,ze autorka dala zamerne nakazit sve dite. Ja jsem reagovala na chozeni do kolektivu. A nikde to zakazane neni. Byť to muze byt nefer k druhym. Zatimco ty resis to,ze dala dite zamerne nakazit a proto si ho ma nechat doma. Tak v te situaci jsem nebyla. Ale sourozenec dal do kolektivu chodil. Nenecham dite mesic doma jen tak.
Z toho se mi ježí vlasy. Kdo jde a dobrovolně nechá nakazit vlastní dítě neštovicemi? Zajimalo by me jak se spi těm kteří jdou a vědomě vezmou děti do společnosti kde se to hemží neštovicemi.. me by ze me samotné bylo zle.
@maja050812 tak me to nak nepohorsuje 😅 Respektuji svobodnou vuli a nazor ostatnich...🤷♀️ A ze je zivot nefer? Ano, je nefer.
@maja050812 Osobně jsem asi srab a sama bych nesvolila k návštěvě za účelem nákazy - protože kdyby pak dítě skončilo v nemocnici. Třeba tady je takový souhrn příběhů - https://www.modrykonik.cz/forum/detske-zdravotni-problemy/nestovice-tezky-prubeh-mate-zkusenost-s-hospitalizaci/
@somalicats Takže v praxi - podle tebe, by měla být doma např. celá školka poté, co děti přišly do kontaktu s jednou nakaženou spolužačkou? Protože co kdyby náhodou...? Nezlob se na mě, ale tyhle tvé argumenty mi nepřijdou úplně ok. Samozřejmě, že dítě s neštovicemi bych do školky neposlala, ale abych jí měla tři týdny doma "kdyby náhodou", to mi přijde dost přehnané. To by tam nemusela chodit vůbec...
Šli jsme touhle cestou a děcka normálně chodila do školky. Je to loterie, ono je i dost děti, které je nechytnou, i když si děti půjčí pyžamo apod. U nás proběhla ve třídě vlna a víc jak půlka dětí je nechytila, i když děti chodily často až do výsevu.
Můžeš sledovat, ono už před výsevem, ty cca dva dny, co je dítě už infekční, se na něm někdy dají pozorovat první příznaky - bolest hlavy, únava. A někdo je v pohodě celou dobu.
To, že si autorka nechá cíleně nakazit vlastní dítě komentovat nebudu. Ale vystavovat riziku ostatní děti tím, že své (potenciálně nakažené) dítě pošlu do kolektivu je fakt prasárna největšího kalibru. Jasně nemusí to chytit, ale je tam velká šance, že to chytil, a tudíž je už před výskytem pupínku infekční. Co když to od něj chytí jiné dítě s výrazně slabou imunitou a skončí v nemocnici? Nebo těhotná maminka, která neštovice neměla, se všema následky, které to může pro těhotenství mít? O zkažených dovolený, o kterých psaly holky přede mnou, ani nemluvím.
Pokud teda autorka "má svoje důvodu", proč své dítě chce cíleně nakazit, je to sice jako z předminulého století, ale ok, její věc. Ale ať si to potenciálně infekční dítko nechá pěkně doma a neohrožuje ostatní, kdo si o to neprosil.
@xxkatka90 Dokud nema projevy nemoci,normalne muze do kolektivu. Nikde taky neni zaruceny,ze je chytil.Kdyz mela dcera nestovice,syn normalne dal chodil dokud se neosypal.