Neštovice nebo potničky?

jess20
26. čer 2022

Pěknou neděli co si myslíte jsou to neštovice? Svedilo jít to prý ráno teď už moc ne ale mnozí se. Je vedro tak váhami jestli zítra k doktorce? Nevím jak poznat počáteční fázi. Dekuji

merope
26. čer 2022

Pokud do rána nepřibydou, neštovice to nejspíše nebudou - u nás neštovice přiskakovaly po hodině. Ráno jich měla stejně nebo méně než teď?

jess20
autor
26. čer 2022

@merope ráno měla jen na jedné straně a našla jsem ještě 2 na břiše to ráno neměla

becicka
26. čer 2022

Jestli jsou to neštovice, tak do rána jich bude víc, na končetinách, na hlavě... spíš takové nalité puchýřky

merope
26. čer 2022

@jess20 Uvidíš zítra ráno, můj tip je, že se do rána objeví minimálně jeden pupínek nalitý vodou a přibyde jich. Neštovice obecně bývají v hlavě a za ušima, ale synovi taky začly na zádech.

U nás se objevily první ve čtvrtek večer, tohle je pátek po obědě, kdy kamarádka doktorka pochybovala, že to jsou neštovice - první "nalitý" pupínek (teda ten úplně první byl asi na zádech, ale ten si rozedřel dřív než jsem ho stihla jakkoli fotit). Jo, fotky jsou mázlé v podstatě všechny, které se dají poslat 😀. Syn nemá rád foťák.

Každopádně pro tvé info:
- fenistil (kapky, vnitřně) by měl zkracovat dobu výsevu nových pupínků
- tekutý pudr se už dávno nemaže, je potřeba spíše vysušovat, mazat proti svědění, krátce sprchovat v těchto vedrech klidně několikrát denně, koupel s hypermanganem, tea-tree a já bych před tím pořádně vyčistila vanu kvůli infekci
- při troše štěstí tak máš do pátku "hotovo" a prázdniny si bude moci užít plně (je slušné varovat všechny ty, s nimiž byla v kontaktu poslední 2 dny před výsevem - tzn. asi i v pátek - ať si případně dají pozor, teoreticky by měla být karanténa 8.-21. den od kontaktu - tzn. to je doba, kdy dítě může být infekční)
- jakmile se přestanou vysévat nové pupínky a ty staré zaschnou, tak už dítě není infekční (ale pro klid okolí lépe počkat, až se "vyloupou", tomu může pomoci i koupel - nemáčet dlouze, dobrý je hypermangan nebo tea-tree do vody)
- u nás toto trvalo cca týden, pak už jsme šli klidně ven mezi děti bez hrozby, že by kohokoli děsil neštovicovými pupínky, doma byl tuším cca 10 dní, pak už myslím šel do školky / dětské skupiny
- odpálená imunita je až půl roku - je třeba dítě šetřit a hlídat (často se pak dostává ledacos)
- doporučuje se potom hlídat sluníčko a nechodit na sluníčko, nějak to pak divně zflekatí (syn měl začátkem dubna, tak tohle jsem moc dále nezkoumala, teď už má jen pár jizev, které asi zůstanou déle)

Držím pěsti k co nejmírnějšímu průběhu.

jess20
autor
27. čer 2022

@merope no takže Dr potvrdila jasné neštovice žádné další pupínky zatím nemáme prý je to buď vše nebo může být 2 dny klidně pauza a pak další vlna jen info pro další pokud by řešili podobně jako ja

merope
27. čer 2022

@jess20 Tak držím palce, ať je to vše.