Neštovice, mohou nenakažení sourozenci někoho nakazit?

lilianj
30. dub 2017

Ahojky maminky,
chtela jsem se zeptat. Mam 3 kluky (5,5roku, 4roky,14mesicu). Nejstarsi chytil ve skolce nestovice. Zadny z nich je jeste neprodelal. Na internetu je toho moc a radsi chci primou odpoved😊
Kdyz jsem volala p.ucitelce,ze mame nestovice,tak rekla,ze rovnou muzeme zustat i s druhym doma. Nejstarsi uz je ma tyden. U tech 2 se zatim nic neobjevilo. Vim,ze muzou byt uz nakazeni,ale predstava byt se 3doma je na odvezeni😂
S tema 2(nenakazenyma)chodim odpoledne ven,kdyz manzel prijde z prace.
Chci se zeptat,kdyz chodime ven,tak muzeme nakazit cloveka(dite)ktere jeste neprodelalo? Nebo jak je to presne. Ja je mela,tak prenasec nemuzu byt,ze? Dekuji za rady🙂

zuzajulie
30. dub 2017

Kohokoli, kdo je nemel, a v případě hodne oslabené imunity je nekdo nuze dostat výjimečně i podruhe.

marcicek84
30. dub 2017

Dítě je nakažlivé 3 dny před vysypáním pupínků, nejvíc jeden den a následně 6 dní po vysypání pupínků...někdy se uvádí až do odloupnutí všech stroupků.
Pokud je má jeden, dostanou je postupně i zbylí. Inkubační doba je od 9 do 21 dnů (v půměru kolem 15 dnů.
Přenašečem není osoba s protilátkami.
Po prodělání neštovic, teď myslím té akutní fáze, která trvá týden, je vhodné dodržovat další 3 týdny klidový režim (velmi slabá imunita, v kolektivu chytne kde co), dále se dr. dává moč, aby se dítěti vyloučila cukrovka, kterou je ohroženo pro prodělání této nemoci.

lilianj
autor
30. dub 2017

*myslim ven s tema jeste nenakazenyma. Ten nakazeny je samozrejme doma🙂

marcicek84
30. dub 2017

@lilianj - no právě u nich můžeš chodit ven normálně, ale jde o to, že nevíš, kdy se jim to přesně vyhodí a ty 3 dny před vyhozením můžou být nakažliví pro okolí...takže to prostě nemáš jak odhadnout, navíc inkubační toba je mezi 9-21 dny, takže taky nedopočítáš, prostě bych asi chodila ven ne mezi velké kolektivy dětí, abys to riziko nakažení minimalizovala...ale dokud nemají ti další neštovice, tak bych asi s nima ven chodila...

lilianj
autor
30. dub 2017

Jasne chapu😊 Chodime do lesa a na prochazku a spis se vyhybane deti a kolektivu😉Dekuji @marcicek84

olusenka
30. dub 2017

Moje dcera je dostala od bráchy, po asi 2 týdnech se to projevilo, takže sotva se starší vyléčil a byli jsme asi 1-2 x venku, onemocněla dcera. Blbé je, že jsou vždy nakažliví ještě před příznaky.
Já neštovice prodělala, ale od dětí jsem jako oslabená v té době virus asi chytila taky, a měla jsem pásový opar. Dr. mi řekla, že virus je stejný.

lilianj
autor
30. dub 2017

@olusenka ano,pokud je clovek oslabeny,tak muze dostat pasovy opar. Oni rikaji,ze se"probudi"ten vir.