Maminky, můžete mi prosím poradit? Všimla jsem si, že když malý leze, má pravou ručku zavřenou v pěst. U druhé má normálně otevřené prstíkya chodí po dlani, ale pravou chodí jakoby po prstech. Nevíte jestli to je normální? Jinak tu ručičku normálně používá, dokonce bych řekla že i více než levou, ale tohle mě zarazilo, aby to třeba nebyl nějaký varovný signál nějakého špatného vývoje... co myslíte? Moc děkuji!
já to teda u malýho neřeším dělá to občas i u pasení i při lezení, ale jinak moc dobře ví jak ručičky používat přijde mi že mu to tak vyhovuje.... 🙂
nevyhovuje-není to moc pohodlný, ale je to opravdu malá nezralost, která se spraví, v 6 měsících je to ještě normální a obvyklé, v 9 už méně a určitě bych na to upozornila lékaře 😉
no mýslím kdyby chtěl tak si ji klidně rozevře s tím problémy nemá 😉 umí to moc dobře 😀
nikkos: náš malej má pestičky při plazení pořád, sice je to i proto že má uzké poutko na šlaše u jednoho prstíku a tak neroztáhne prostředníček a jelikož to má na jedné ruce ,má v pěst obě.A nijak mu to nevadí.
Naopak když potřebuje něco chytit dokonale tu ručičku roztáhne i přes ten jeho prostředníček.Nám doktorka řekla že tím jak poroste a bude s těmi ručičkami manipulovat,pracovat,vše prohlížet a zvedat sám si na to přijde a časem se to srovna.
Ahoj to že ma zatvorene pestičky pri lezeni aj pri inych polohach znamena že svoju silu si sustreduje na ruky-menši svalovy tonus.Moji drobci to maly,zdravotna terapeutka s ktorou sme cvičili vojtovku nam kazala im ručičky stale otvarat.Keby sme to nerobili by si na to zvykli a neotvarali skoro vobec .V pohode sme to napravili v priebehu jedneho tyždna.Inač moja susedka to zanedbalůa a jej ročny syn si nezoberie hračku ked muju podaš.pestičky ma stale zovrete.
tak s tím problám nemáme, hračky umí brát krásně....
Díky všza všechny názory 🙂
Hračky také do rukou bere v pohodě, dost tu ručičku používá, jen ta pěstička při lezení mě zaráží. No já to doktorce raději řeknu, snad to nic nebude. Jestli to dělal i při pasení si nějak nevybavuji. Ale je fakt, že jednu stranu vždy maličko preferoval, ale opravdu nepatrně.
...no my pri pasení a počiatkoch lezenia, máme tiež pästičky zavreté 😒
většinou je to opravdu malinká nezralost nějaké nervové dráhy, dělala to i při pasení? No až půjdeš k doktorce, řekni jí to, možná tě pošle na neurologii a rehabilitaci-bude to nějaký malinký lehký cvik, možná ale řekne, že to nemá cenu, a že se to samo upraví a to určitě ano-zkoušela bych stále tu pěstičku otevírat, ale ne moc násilím a hladít a masírovat, možná tam byla nějaká predilekce od malinka-jen nepatrná a tak se to projevuje trošku i teď, ale není to určitě nic vážného 😉