Nenadálé koktání u téměř 3leté dcery

kocvarovas
17. zář 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo má, nebo zažil stejný problém. Malá nám začala z ničeho nic koktat. Nemluvila do 2 let, pak se ale krásně rozpovídala, ještě do nedávna skládala nádherně věty i souvětí a mluvila mnohem líp než kdejaké starší dítko, je to ale asi 10 dní, co začala z ničeho nic hrozně koktat. Když nám chce něco říct, nemůže to ze sebe vůbec vypravit. Kolikrát sdělení své myšlenky uprostřed radši vzdá, nebo sama začne plakat, protože jí to nejde.Je mi jí tak moc líto.Úplně mi to rve srdce. Zítra se chystám k pediatrovi, domluvit, co s tím.. Jen by mě zajímalo, jestli někdo zažil něco podobného a zda se řeč zase vrátila do normálu.

alalas
17. zář 2015

dobrý nápad zajít k pediatrovi- měl by vás nejspíš taky hlavně odeslat k logopedce. nemám osobní zkušenost -jen co jsem slyšela (babské rady)-tak na koktání může pomoci "trpělivý posluchač" -zní to možná lehce ale není uplně snadné udržet po celou dobu kdy dítě posloucháte-tak s ní udržet oční kontakt a nedávat na jevo že spěcháte nebo že nedoposloucháte nebo že doposloucháte třeba otočení už jiným směrem..- některé děti jsou na to hooodně citlivé.. a taky případnou odpověd říkat pomaleji než normálně.. prostě celkově spomalit tempo gest mluvení atd... -celkově do života přidat čas aby dítě nemělo pocit že musí závodit.. -tolik babská rada(a myslím že při zpěvu se taky nekoktá-protože je tam jiné tempo nádechů- ale to nevím jistě-tak to můžete zkusit a dát vědět..-samotnou by mě to zajímalo.) přeji hodně štěstí při řešení vašeho problému.

kocvarovas
autor
17. zář 2015

@alalas Písničky zpíváme jednu za druhou bez jakéhokoli zaváhání, básničky to stejný a jak příjde na něco, co má říct z patra, je to konec.. Určitě dám vědět, jak jsme dopadli, moc děkuju za reakci a radu.

anehap
17. zář 2015

U starsi dcerky jsme to taky resili - taky ve 3 letech. Presne jak to popisujes.....ale kratce predtim se ji narodila sestricka. Byla jsem z toho docela nestastna, taky mi ji bylo lito - ale nase detska dr(mame uzasnou) me uklidnila, ze po narozeni ml.sourozence se to stava casto - a rikala prave, ze to muze zpusobit jakakoli zmena v zivote ditete - nedoslo u vas k necemu? A poradila nam - byt trpelivi, nedokoncovat za dite vetu, neopravovat....udrzovat ocni kontakt. A u nas to opravdu odeznelo - par tydnu to trvalo, ale bylo to lepsi a lepsi 😉 Myslim, ze u vas to bude podobne- s logopedkou bych to asi resila az v pripade, ze by se to zhorsovalo nebo to trvalo dlouhou dobu. Uvidis, co vam rekne dr 😉 Drzim palce 🙂

anehap
17. zář 2015
letr
17. zář 2015

My to měli s dcerou přesně stejné, a to i s tím mluvením (do dvou let skoro žádná slova, odmítala opakovat, pak přesně o druhých narozeninách naprostý obrat, do měsíce mluvila v souvětích a bylo jí krásně rozumět, nešišlala). Pak někdy pár měsíců před třetími narozeninami začala koktat, a to taky docela dost. Myslíme si, že důvodem u nás bylo, že jsme jí v té době hodně nutili na nočník, měla pořád pleny. Zřejmě ji to stresovalo (když se třeba nezadařilo a počůrala se, dodneška snáší neúspěch hodně špatně, přestože jí nikdo nic nevyčítá). Telefonovali jsme logopedce, která nás uklidnila, že se to v tomto věku stává, dítě se toho hodně učí, má hodně podnětů a tak. Je třeba být trpělivý, neopravovat, neupozorňovat na koktání a časem by to mělo odeznít. U nás to trvalo myslím tak 1-2 měsíce a opravdu se to pak srovnalo samo. Ve 3,5 letech už dcera uměla i ř, mluvila krásně, bylo jí bezvadně rozumět, po koktání ani stopa. Takže bych se toho zatím nebála, nejspíš to i u vás brzy odezní, chce to jen obejít se trpělivostí :o)

kocvarovas
autor
18. zář 2015

@anehap Jo, tak to tedy sedi se vším všudy. 18.7. Se nám narodila druha cacorka, ale myslela jsem, ze by reagovala dřív.. Moc dekuju za podelennou zkusennost s dobrým koncem, doufám, ze u nás to tak taky dopadne.

kocvarovas
autor
18. zář 2015

@letr Dekuju za zkusennost a povzbuzení.

anehap
18. zář 2015

@kocvarovas nemáme dvojčata? Nám se druhá dcerka narodila 13. 7. 😀 (ale dva roky zpátky)
Ale opravdu to bude tím, dcerka taky začala koktat cca měsíc po porodu mladší a dr. nás ujistila, že takových případů má hodně - hodně s tím souvisí i žárlivost, i když ji nedají navenek najevo, ale mají to v sobě - spoustu nových podnětů a neumí si s tím poradit,mají v hlavičce zmatek a takto se to může projevit 😉 Bude to dobrý, uvidíš 😵

zelva
18. zář 2015

Ahoj, náš mladší syn také bez problémů mluvil a najednou přišlo koktací obdbobí. Trvalo to tak dva týdny. Bylo to tím, že starší syn neustále něco mlel a mladší se tedy snažil všechno honem říci...Zadrhával se dost, ale přešlo to stejně rychle jako to začalo.

eva267
18. zář 2015

Já jsem jako dítě prošla stejným obdobím. Chodila jsem prý asi rok na logopedii. U mě byl problém v tom, že mozek chtěl něco říct, ale mluvidla se vyvíjela pomaleji a nedokázala to zpracovat. Bude to v pořádku, nemějte obavy.

jankaj
18. zář 2015

@kocvarovas U nás to stejné, měsíc po narození dcery začal syn z ničeho nic koktat. Některá slova nemohl vůbec vyslovit, pak už říkal, že raději nebude mluvit vůbec a plakal, že mu to nejde. Bylo to hrozné období. To nejhorší trvalo asi měsíc a pak koktal v mírnější formě určitě ještě aspoň půl roku.
Teď je to dva roky po začátků koktání a mírně se zakoktá, když je ve stresu, jinak ne.
Taky jsme z toho byli hodně špatní všichni, ale zase se to srovná, nebojte 😉

samko1
18. zář 2015

pridám svoju skúsenosť- máme syna, ktorý už pekne v roku rozprával a potom presne ako hovoríš Ty začal z ničoho nič koktať. bola som z toho nešťastná, nevedel čo sa deje, tiež mal slzy v očiach... a o sebe ani nehovorím. poradili nám to neriešiť, neupozorňovať a neopravovať. skús jej povedať, nech sa na Teba pozrie a stíši hlas. to troška pomáhalo. ale to podstatné je, že to prešlo samé od seba tak ako to prišlo. zopakovalo sa to ešte niekoľko krát ale vždy po tomto "koktacom" období prišiel nejaký zlom- naučil sa sám číťať, spočítavať malé čísla alebo zrazu spamäti hovoril nejaké veci z knižiek, nadobudol nejakú novú zručnosť. Takže to vždy súviselo s nejakým posunom vpred. Skrátka sa toho v tej malej hlave dialo moc vecí a naraz a nestíhal to spracovať. Deti toho chcú povedať niekedy naraz viacej a vtedy sa hovorí, že pusa predbieha hlavu. Neboj sa, to sa zrovná a bude to zase dobré. 😉

evulina77
18. zář 2015

@kocvarovas v tomhle období se to může objevit. Základ je dítě nestresovat, neupozorňovat na to a čekat, netlačit na pilu a neopravovat, prostě si toho jako nevšímat. Pokud se to do měsíce nezlepší samo, je dobré zajít k pediatrovi kvůli žádance na logopeda.

kocvarovas
autor
18. zář 2015

Tak pediatr nám předepsal multivitamínový sirup a Diazepam na sklidnění, kterej máme dávat na noc. Prý s tím mají dobré zkušennosti. No a za 14 dní opět návštěva a pokud nebude změna, nebo se to bude horšit, budem se domlouvat dál, tak su zvědavá.. Každopádně všem vám moc děkuju za sdílení zkušenností a určitě dám vědět, jak nakonec všechno dopadne..

janinapd
29. zář 2015

Můj pěkně mluvil a v dvou a půl letech začal koktat,opravdu hodně,koktá čtvrt roku,ale má třeba dva týdny lepší,pak dva t.horší,chodíme na logopedii,říkala že je to na měsíce i dýl,no snad to přejde,v rodině to nemáme,teď třeba zrovna tak nádherně mluví.Jo a tak strašný jak na začátku už to nebylo zatím.Možná to souviselo s kakáním,bylo to pro něj hrozný trauma,míval zácpu a zvracíval,někdy i denně.Vše přešlo cca po půl roce tak doufám,že to tak bude i s koktáním.Od všech taky slyším že to přejde.

ilonne
29. zář 2015

@kocvarovas Máme to stejné, už to trvá rok. Dceři budou 4, začala zadrhavat před 3rokem a narozením syna. Byli jsme u klinické logopedky - je to normální stav. Dcera je chytrá, vše se snadno naučí. Prý ji rychleji běží myšlenky a chce honem něco říci a pak dochází k tomu zadrhavani. Děje se to prý až u 50% děti a samo to odezní. Odezniva to prý hodně pomalu a pozvolna, což potvrzují. Nemá se na to upozorňovat ani ji říkat, at zpomalí. Spíš máme hodně, ale opravdu hodně zpomalit řeč a ona se automaticky přizpůsobí. Máme si zaznamenávat do kalendáře, kdy a jak se to děje. Za 6tydnu máme kontrolu. Určitě doporučuju návštěvu logopeda, ale ne klasického, ale klinickeho logopeda.

citun
29. zář 2015

Nejdřív jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte miminko a čtu že ano. Dcera zase měla tiky v oku, když se jí narodil bratříček.

kocvarovas
autor
11. říj 2015

Opožděně hlásím, že malé už zase pusa jede k nezastavení. Kolikrát toho mám plnou hlavu, ale říkám si, nevadí, hlavně, že už je to zase ta naše šikovná, pěkně mluvící holčina. Všem Vám moc děkuju za reakce a zkušennosti.