Nechutenství u 2letého syna, jak proběhne vyšetření?

vlci_mak
20. srp 2015

Co nás čeká v ordinaci u pediatra, když budu chtít zjistit, jestli je moje dítě zdravé a pouze vybíravé v jídle (prostě nechce nic moc jíst) nebo má nějaké zdravotní potíže, které se projevují nechutenstvím? Syn je ve věku dvou let, kdy je běžné, že si děti vybírají a nimrají se v jídle, ale ty snědí alespoň něco, syn chce jen pít.... sem tam něco zobne, ale fakt minimálně.... Máte někdo zkušenost?

slunickova123
20. srp 2015

Ahoj, jsem pediatr ( nyní na MD). Kdybych měla takové dítě v ambulanci, vyptala bych se maminky na možné jiné projevy onemocnění zažívacího traktu : jak často kaká, jaká je stolice, mívá průjem? zácpu? Zvrací? stěžuje si na bolest bříška? ( v jeho věku možná spíš ukazuje...) Mívá teploty? Co aktivita, bývá unavený? Hraje si s chutí, nebo je spíše apatický...a jiné

Pak bych dítě vyšetřila - bříško atd. Podívala bych se na růstovou a hmotnostní křivku - jestli nestojí na váze, nebo se nezpomalilo růstové tempo apod. Pokud by z těch otázek a vyšetření bylo vše ok a dítě se mi jevilo jako čilé a normální, zdravé, asi bych to nechala být, a pozvala si maminkus dítětem třeaba za pár měsíců na kontrolu. Pokud by se mi něco nezdálo, odeslala bych maminku s dítětem na ultrazvuk bříška, udělala bych základní vyšetření krve ( krvinky, ionty, sedimentace), vyšetřila stolici na parazity, vyšetření na celiakii atd., dle potíží. Co dále, dle výsledků eventuálně bych odeslala na podrobné vyšetření na děts. gastroenterologii ( jste ze Semil, nejbližší takové pracoviště je v Jablonci , MUDr, Šochman).

To je zhruba, co by vás čekalo... ale spíš myslím, že to bude nějaké "nejedlíkovské" období. Vždycky jedl špatně nebo až teď?

Držím palce!

vlci_mak
autor
20. srp 2015

@slunickova123 Děkuji moc za obsáhlou odpověď! Syn je nejedlík odjakživa, hodně si vybírá, co sní. Je problém, když je jídlo "mokré", patlavé na prstíčkách (čerstvé ovoce nebo třeba i rajče ) nebo pokud v puse dělá "divný pocit" = konzistence.... Nebo pro něj tužší maso atp. Akorát doteď byl i na UM, kterého denně vypil i litr plus k tomu něco málo z pevné stravy, jenže mlíčko už přes týden odmítá, chce pít sladké čaje, které si vynucuje. Mám pocit, že si jídlo nahrazuje pitím. Pořád jsme neodnaučili flašku, tak nevím, jestli se tím uklidňuje nebo má skutečně žízeň.... (hodně pije už aspoň rok).

Co se týče těch odběrů krve, bere se z ručičky nebo odjinud a kolik ampulek? A potom na té gastroenterologii se dělá kladické gastro vyšetření hadičkou s kamerou?

Jsem z malé vesničky okr. Semily, nejblíže máme Jilemnici, ale asi je ten Jablonec nejjistější, viďte..... Jsem trochu vystrašená, tak se omlouvám za dotazy. Jinak ještě je to klasicky živý kluk, teď rostou poslední stoličky, stolici má jednou denně pevnou a nepřijde mi, že by trpěl na bříško. Jen mě děsí, že tolik vyžaduje pití a tak málo jí.....

slunickova123
20. srp 2015

Odbery se delaji z rucicky, z hlavy jen u miminek. Ale neboj, myslum zevto nebude treba...v jilenici podle me dets.gastro neni, meli jsme ze semil v jablonci pacienty.urcite by nedelali hned gastroskopii ( hadicka s kamerkou), poprve jde spis o konsultaci....uvidite;)

slunickova123
20. srp 2015

Mimochodem, z jake vesnicky jste? Dobre to tam znam;) jeste co se tyce toho piti, pro jistotu bych vysetrila i glykemii ( cukr v krvi).

vlci_mak
autor
20. srp 2015

@slunickova123 Děkuji za uklidnění. 🙂 Snad bude naše doktorka stejně v pohodě jako Ty. 😉 Jsem z Poniklé, žiju tady necelé čtyři roky, ale pořád si ještě zvykám.🙂 Měla jsem těhu cukrovku a v porodnici Fandu sledovali, ale cukr měl dobrý.... snad to teď na něj nemá dodatečně nějaký vliv! Jinak sladké občas dostane, ale nijak tomu neholduje...

lisianne
21. čer 2019

@vlci_mak můžu se zeptat jak to s nejedním dopadlo? Byli jste i na nějakém vyšetření? Těším teď to samé, pije hezky, jíst nechce a když už tak pořád jedno jídlo dokola.Uz i pohubnul, objednám se i k Dr., Ale už teď zjišťuji info.

vlci_mak
autor
21. čer 2019

@lisianne Ahojky, za mesic ma Fanda sest a ji porad stejne. 🙂) Je hodne vybiravy, co se mu vizualne nebo cichove nelibi, to ani neokusi, celkove ji jak vrabec, ale nakonec jsem to prijala jako fakt, nenutim mu nic, "co by mel jist, aby..." a jsme v pohode. Dr. to ani resit nechtela, ze u kluku je to pry normalni, tak to nehrotim. Je celkove drobnejsi a hubenejsi, ale stastny a vcelku zdravy. Z nejakeho odberu teda mame zjistenou intoleranci na mliko, takze ho nedavame, ale to se projevovalo ridkou stolici, ktera se tim spravila. Prvorozeny je nejedlik, druhorozeny ma peknou chut k jidlu, i kdyz taky neji vse. Takze asi tak. 😉

lisianne
21. čer 2019

@vlci_mak moc ti děkuji za odpověď, ta intolerance na mléko se zjišťuje jak? Taky máme řidší... A bezlaktozove by nemohl?

vlci_mak
autor
21. čer 2019

@lisianne No, intolerance se zjistuje z krve, kdy se tam objevi nejake protilatky nebo co (bud na laktozu nebo na bilkovinu, ja tomu moc nerozumim)... Projevuje se castymi bolestmi briska a ridkou stolici. Oboji ustoupilo, co jsme mliko uplne vysadili. Intolerance muze sama ustoupit po nejake dobe (par let), prave co se mleko vylouci ze stravy). Ja se omlouvam, fakt nevim, jestli to ma intoleranci na laktozu nebo na bilkovinu. Ale urcite tady bude spousta maminek, ktera vi, o cem je rec, nebo pak primo pediatr. Nam brali krev pri nejake infekci, jestli jsou potreba antibiotika, tak jsem se dr. zminila, ze mam obavu, jestli je s mlikem vsechno ok...

lisianne
22. čer 2019

@vlci_mak děkuji ti moc za odpověď