Natahuje ji u jídla, blinká, spraví se to?

hollybelly
1. říj 2014

krásný den maminky, měla bych takový dotaz... dcerka (10 měsíců) má odjakživa silný dávivý reflex... (zřejmě po mně 😀 ) příkrmy mi přijala až od začátku 7. měsíce po 3.měsíčním boji, kdy ji z každé nové chuti natáhlo a častokrát blila.... teď neměla dlouho žádné problémy, vše, co ji dám spapá (i nové chutě), ale cca poslední měsíc, ji častokrát natáhne ať už při první nebo poslední lžičce a poblinká se... nejhorší je to na konci jídla, kdy to celé vyhodí. A to i u jídel, které má denně, třeba jogurt, mixovaný oběd... dostává do pusy kousky chleba, špaldovou tyčinku, někdy to zvládne, někdy ji natáhne a poblinká se... teď už mi ale blinká denno denně a začínám být z toho na prášky. ráno snědla celý jogurt a při poslední lžičce to celé vyhodila... spraví se to nebo to mám začít řešit s doktorkou? Jinak přibírá i tak krásně, hodně toho jinak spapá...původně jsem si myslela, že třeba je na ní hodně sníst celou velkou přesnídávku nebo 300g oběda, ale když nechce, tak zakroutí hlavou a dá ji stranou a navíc ji častokrát natáhne už při první lžičce, přitom pak vše spapá a otvírá pusinku tak rychle, že nestíhám nabírat....

tamarila
1. říj 2014

A nerostou nějaké zuby? Mám taky "blicí" dítě, a toto mi dělávala a dělá doteď pokud má rýmu, rostou zuby, brečí, a někdy i bez důvodu, prostě jí jídlo nesedne, tak to vyhodí, a mezitím co já uklízím ten mazec, tak si vesele repetí 🙂 Pokud jí není špatně a přibývá hezky, tak bych opravdu zkusila dávat jí menší porce. To já jsem do toho ještě měla nejedlíka, takže mi snědla třetinu toho co měla, a pokud jsem se snažila ji ládovat víc, tak za odměnu vyhodila všechno :D Můžu tě uklidnit že se to s věkem zlepšuje, takže teď ve dvou a půl letech se poblinká třeba jednou za týden. Nepochopitelně ovšem dokáže třeba vypít dvojku mlíka a vyblít litr, nebo sníst talíř polívky a vyhodit kastrol 😝 Si ještě do budoucna užiješ úklidu 😅

lenicka07
1. říj 2014

@hollybelly Mě tohle malý dělal asi ještě dva měsíce po prodělané střevní chřipce. Třeba se normálně najedl a viděl mě že si beru rohlík, tak se natahoval po něm taky. Dostal kousek, jakoby se mu to "zaseklo" v krku, bylo vidět, že neví jestli to má polknout nebo vyplivnout a nakonec se poblinkal celý. Nebo snědl v pohodě všechno, ke konci už nejedl tak horlivě a nakonec se mu zvedl žaludek z poslední lžičky. Doteď je problém dostat do něj první lžičku, pak už jí normálně. Jídlo mu přestávám dávat, jakmile vidím, že jeho zájem o jídlo začíná upadat, nebo ho pomaleji polyká. On totiž asi sám neví kdy má dost. Je schopnej si sám úplně nacpat pusu a pak se z toho poblinká. Na tvém místě bych nejspíš zmenšila porce, i když se ti dcerka jeví, že by ještě jedla. Zkus to a uvidíš. A když něco vyloženě zvrací jako třeba ten chleba k jogurtu, tak jí ho prostě nedávej a zkus to až za čas. Kdyby se ti něco nezdálo, konzultuj radši s pediatrem.