Ahoj holky, včera náš roční syn spadl. Podlomila se mu nozka a už to bylo. Nicméně tekla mu krev z pusinky, měl trochu rozrazenou uzdicku a narazil si obě horní jedničky. Vypadalo to celkem dobře, ale cca dvě hodiny po se to takto vybarvilo, fialová dasen nad zoubkem a z vnitřní strany u zoubku, viz foto, ale ve skutečnosti je to více fialové. Nevypadá, že by ho to teď bolelo, ale já z toho mám pořád dhruzu v očích. Je asi nejvíc pravděpodobné, že mu odumrou, že? Můj zubař dnes neordinuje a zubarka od manžela má dovoleno.Klasika. Uz nevím, jak se mám uklidnit.
Už u nás bylo několikrát. Ještě brutálnější. Zahojí se samo.
Sledujte dáseň nad zuby, může se tam objevit bílý váček (zánět) a pak by bylo nutné řešit se zubařem. Většinou se pak už trhá, ale to je na zvážení stomatologa. Dceři nechali horní jedničku se zánětem (propíchli jsme ho a čistili, případně se může navrtat zub, aby mohl hnis odtékat sám) několik měsíců, nakonec ale musel jít zub ven. To už byl ale i úplně šedý a bylo to asi po 3 pádu (nárazu). Při závažnějších pádech může dojít k zařazení zubů do dásně a přelomení v kořenu, to ale zjistíte až rentgenem. Po prvním pádu v 16 měsících si dcera ale rentgen fakt udělat nenechala. Zub se jen kýval a jak v této době ještě zuby rostou, chytil se a v dásní se upevnil. Držím palce, ať je to dobré!
@te_reza prosím jak moc jste to měli. Mě se syn 20m bouchl v plné síle do vrchní dasne má to strašně skaredy a bílej vacek
@hanydve syn si malém vyrazil zub ve 13m. Zoubek se viklal, daseň měl ještě horší...fialovou, nateklou...jeli jsme na zubní pohotovost. Myslela jsem že Dr. zub vytrhne...ale ne u batolat se to prý nedělá, že se zoubky chytnou zpět...jen jej zkontrolovala jestli je "na místě" měli jsme sledovat šednuti zoubku, nebo bouli (váček). Zub se lehce kýval ještě nějakou dobu,ale neodumřel...Měli jsme cca 14dni dávat měkkou stravu...Vše se zpravilo samo...
@wewerkalucka666 zub zežloutl a měla ho tak pořád, už vypadnul
@te_reza a můžu se zeptat měli jste narazenou daseň. Nejde mi tak o ten zub to už neovlivní. Ale tu dasen má tak centimetrovi velmi nehezky čtvereček. Tak nevím zda se to prostě zhoji a, nechat nebo jít k zubaři.
Bude to dobré, stejně by mu s tím nic nedělali. V nejhorším případě zoubek sešedne, ale pokud se nekývá, nic nemusíte řešit. Pokud ano, ať nic tvrdšího nejí.
Synovi se to stalo na tréninku už na stálé jedničce a zub se kýval asi 2 měsíce. Naštěstí už dobré.