Nakažení členů rodiny střevní virózou. Jaká je pravděpodobnost, že to chytí?

bauskka
10. pro 2023

Zdravim a mam dotaz. Mladší dcera ma od vcera střevní virozu. Dnes zvracela naposledy dopoledne. Ma i teplotu. Je izolovaná v pokojicku a manzel se starší dcerou k ni maji zákaz. Spi i odděleně. Jaká je pravděpodobnost ze to starší dcera chytí? Případně po jak dlouhé době by to mohla chytit? Dodrzujeme hygienická opatření jak se dá. Vim ze jsou nejčastěji 1-3 dny, ale zajima me skutečnost, jak to bylo u vas. Po kolika hodinách se to projevilo u dalšího člena rodiny.

1pomnenka
10. pro 2023

Většinou do 24 hodin a je to 50:50, zda to chytí i ostatní.

lilian2111
10. pro 2023

Bohužel bych řekla, že to nejde nechytit,… měli jsme sice parskrat ale vždy to měli všichni. Dokonce i babičky co nakaženého viděli den před příznaky.. a 1-3 dny.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenerka1
10. pro 2023

U nás to chytili 3 z 5 členů domácnosti, první lehla ve čtvrtek, druhá v pátek a manžel v sobotu. Já se prolévala alkoholem, co uchránilo syna netuším, každopádně teď po týdnu už to snad nechytíme.

martt
10. pro 2023

@bauskka U nás většinou střevní viroza jde postupně. Naposledy ji chytil syn za dva dny já, další den mladší syn a manzel až za dva dny po mladším. Tenkrát ve školce se řešili tyhle střevní virozy a paní z hygieny říkala, že dítko může být infekční ještě dva dny po posledních příznacích.

klokanka31
10. pro 2023

@bauskka Je to buď a nebo. Naše malá začala mít problémy v sobotu v noci, ve středu nás můj táta vezl k doktorovi, tak jsme pak u nich chvíli byly. No a moje mamka lehla dneska se vší parádou. Můj manžel vůbec nic nechytil, a mě je jen pár dní divně od žaludku, jinak nic...A to jsem s malou nonstop.

exbordelar
10. pro 2023

Da se to nechytit - ale musi se opravdu striktne vsechno dodrzovat:
- idealne uplna izolace nebo odstup min. 2 metru a co nejkratsi pobyt v jedne mistnosti
- nejist u jednoho stolu
- dat si pozor na spolecne sklenicky, pribory, atd - idealne umyt myckou pri vysoke teplote
- nic neolizovat (hlavne deti, ze jo 😅)
- nekolikrat denne vetrat
- myt si nekolikrat denne ruce, hlavne po zachode (decka na to rady zapominaji)

My jsme takto nekolik clenu domacnosti casto uchranili pred nakazou. Ale je to hrozne osemetne, staci chvilka nepozornosti, nebo automaticke pritulenicko, pusa a je to v haji…
V lete jsem mela naprosto hroznou strevni chripku (tak zle mi nikdy v zivote nebylo) trvajici cca 7 dni. A mela jsem nonstop u sebe kojene dite - nechytnul to! Za to starsi syn si tim prosel, ale ostatni nic. Mozna jsme meli spis bakterii nez vir - ten se prenasi mnohem lehceji. Kazdopadne drzim palce, at jste zdravi 🙃

zmrzlinka
11. pro 2023

Může to chytit klidne po týdnu.Je to velká pravděpodobnost,že to chytne jak sourozenc,tak rodiče .

merope
11. pro 2023

Záleží na inkubační době - u nás typicky přenos proběhl ještě dřív, než se projevilo nakažení u toho prvního.

merope
11. pro 2023

@exbordelar Já mám zkušenost, že hlavní problém je právě ta inkubační doba a to, že někdo už je infekční a ještě nemá příznaky. Takže děcka si spolu hrají a když jedno odpadne se teplotou, ostatní už jsou nakažení. Ale striktní hygiena určitě pomůže - hlavně tomu to pak neroznášet dál.

exbordelar
11. pro 2023

@merope urcite, no. Ta inkubacni doba je v tomhle zradna.

fatal_error
12. pro 2023

Nejstarsi syn mel stredni chripku v lete a nikdo dalsi se nenakazil. 🙏 Mel to strasny, vypadal jak smrtka, nejedl nekolik dnu, blil i vodu podavanou po lzickach, skoro se neudrzel na nohou.
Moje mama mela strevni chripku v zari, rusily se kvuli tomu 70. narozky taty a tata to nechytil.
Takze je mozne, ze to nikdo dalsi nechyti. Nevim, jestli jsme meli jen velke stesti, ale jde to.

tereziezavily
12. pro 2023

@bauskka Může se projevit i po týdnu. Nicméně ten přenos je fekálně-orální, takže řada věcí, které se tady objevují (např. větrat a nejíst u jednoho stolu), na nákazu vůbec nemá vliv. Rizikové je cokoliv kolem záchodu: jakmile půjde nakažený ze záchodu, sáhne na kliku od WC (to se typicky prostě dělá ještě před umytím rukou poté, co se člověk utře), pak na ni vzápětí sáhne druhý člen rodiny a rukou si jakkoliv zavadí o rty, nakazí se. Pokud sáhne na vypínač světla, na který sáhl nakažený, to stejné. Pokud někde na prkýnku ulpí kapička, která pak zůstane na zadečku dalšímu dítěti, nakazí se. Je to milion takových drobných úkonů okolo toalety, kdy se lze velice dobře nakazit a za mě se tomu při stejné domácnosti a hlavně stejném WC nejde s jistotou vyhnout. Leda prostě dezinfikovat úplně všechno po každém použití nemocným (WC mísu, kachličky, podlahu, kliky, vypínače, celé umyvadlo, ručníky úplně bokem...), ale vezmi si, kolikrát se to může dělat při střevní chřipce. Ale samozřejmě i ten virus je živý organismus a může být hodně slabý na přenos, odbyde se to pak jen u jednoho.

hafika
12. pro 2023

Je to loterie, ale jde to nechytit. Byla jsem s dcerou v nemocnici, kde chytila rotavirovou infekci, byla jsem s ní 24/7 v maličkém pokoji, dojedla po ní přesnídávku a nic mi nebylo. Pak ještě několikrát doma přešla nějaká střevní viróza a já nic, i když jsem otírala zvratky z podlahy a tak a hygienu držela tak průměrně, nic extra striktního, ruce jsem si myla a dezinfekci nepoužívala.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
maxulekapcule
12. pro 2023

My jsme měli v říjnu od nejmladšího salmonelu. Chytla jsem hned já a postupně mamka, ségra, brácha. Paradoxně starší syn, který byl s náma pořád, tak nic

exbordelar
12. pro 2023

@tereziezavily zalezi, jakym mikroorganismem je clovek nakazeny. To, co popisujes, plati zejmena pro bakterialni infekce - napr. salmonela. Ale vir, ktery zpusobuje obdobne potize, je mensi a lehci, tudiz snadneji prenositelny i kapenkami. Proto radeji dodrzovat ty vzdalenosti, protoze vetsinou nevime, co z toho to zpusobilo. Obecne plati, ze ty bakterialni infekce maji spise tezsi a delsi prubeh, nez ty virove, ktere obvykle trvaji 1-3 dny.
Takze za me - dodrzenim bezpecneho odstupu vzdycky, pokud je to mozne 😀

lennus
12. pro 2023

@bauskka To je různé. My se tedy nikdy neseparovali, ale naposledy v létě, kdy dcera přinesla ze školky, tak v nejužším kontaktu byla se mnou a mně bylo taky dost zle. Manžel tomu ujel - pro syna na tábor, ten měl trošku průjem, takže určitě záleží na dávce bacilů a kontaktu, syn dojel a ten už byl ok. Ale taky jsme zažili, že u nás byli kamarádi a tyto potíže měly jen děti a my dospělí byli ok nebo na jaře jsem to měla jen já a ostatní vč návštěvy byli ok

lennus
12. pro 2023

A upřímně, neumím si představit stranit se nemocného dítěte, dcera se mnou být chtěla. Prostě jakmile jsou marodi, jsem s nimi.