Hezký večer,
ráda bych se zeptala, zda máte některá zkušenost se změnou konzistence a frekvence stolice u novorozence. Moje holčička má pět týdnů a od narození měla stolici tak 2x denně spíše kašovitou. Od dnešní půlnoci má stolici řidší a byla už asi 7x. Je bez teplot, není neklidná, spí, reaguje normálně, barva stolice je klasicky žlutá, bez krve. Jen je o dost častější a vodnatější než normálně. Stalo se to některé z Vás? A mám se tím znepokojovat? Nemůžu totiž identifikovat, jestli jde o průjem nebo ještě ne.
Volala jsem i na dětské, a tam mi sestra řekla, že mám jen zvýšit příjem tekutin. V případě zhoršení přijet.
Děkuju za rady zkušenějších. 🙂
Pokud je v pořádku barva, není jiný i zápach,miminko v kondici, tak to bude ok, přidej sobě i dítěti probiotika, pokud kojíš dej si dietu, bez mléka.
Můžou to být zuby.
náš malý tedy tedy od narození kakal po každém kojí tzn. i 10x za den upravilo se to postupně a teď ve 4 měsících asi 2-3x za den.
I když není zelená může to být alergie na laktózu nebo něco ve tvé stravě. A nebo jak to tu již psalo přebytek předního mléka 🙂. Zkus se zaměřit na to co jíš - je tu i skupina pro kojící maminky, ale v první řadě bych vysadila na týden ty mléčné výrobky (pokud piješ gravimilk tak ten tedy u nás rozhodně neprošel-má v sobě velké množství laktózy)
@zo_ja v pěti týdnech? 😀 prominte ale pobavilo mě to 😉 .....jinak jak píšou výše, nasadit probiotika, udržovat nebo zvýšit příjem tekutin a sledovat stolici - barva, zápach. Záleží i jestli kojíte nebo je miminko na UM. Starší syn měl běžně 6-8 stolic (vaječin) denně, kojený byl téměř jedenáct měsíců - upravilo se to až s příkrmy. A problém žádný nebyl, normálně přibíral atd. Mladší syn naopak jako kojený měl stolici jednou za 7-10 dní.....je to individuální
Děkuju za názory a zkušenosti. Malá je "v kondici" víc než obvykle. Kvalitněj spinkala v noci i přes den, méně pláče. Když je vzhůru, tak aktivně komunikuje, kouká na hračky apod. Přestala se co chvíli dožadovat prsa a ve dne pila tak jednou za 2 - 3 hodiny. V noci se probudila jenom 2x. Všimla jsem si, že se vždycky pokaká právě po kojení. Četla jsem, že je to normální u novorozenců, ale postupně se stolice zahušťuje. Proto mě vykolejilo, že od narození kakala spíš hustěji a méně (zato pokaždé nálož 🙂) a teď začala často a řidčeji (tak větší čajová lžička). Ale nevypadá to, že by ji u toho cokoli bolelo.
Když mi kamarádky říkaly, že budu jako matka nejčastěj řešit hov*a, tak jsem tomu nevěřila. Asi je to nepřenosná zkušenost... 😀
@renca_hanych zase takove sci-fi to neni. Mladsi mel v necelych 3mesicich 2 zuby, ani ne v roce 16 ....takze asi tak.
@mia_mia88 podle me to je normalni. I u nas byla stolice klidne i 10x za den a v podstate zhoustla az s prikrmy. Muze to byt i tim, ze je teplo a mala si proste cucne vic nebo muze probihat i rustovy spurt, kdy si cuca vice mlika. Vubec bych to neresila, pokud ji to vylozene netece z plenky a nema zadne jine potize. Takovych zmen jeste bude, materske mleko se prizpusobuje potrebam miminka, takze je klidne mozne, ze ted par dni mas vice predniho mleka.
Pokud plně kojíte, řidší stolička je, když pije hodně předního mléka. Tedy třeba když dáváte častěji z obou prsou. Naše malá - 7 týdnů- kaká taky často. Od narození několikrát denně, i v noci. A měla jsem to tak u všech dětí. Pokud nemá teplotu a chová se jinak normálně, tak bych to neřešila.