Možná lehká hypotonie?

katebk
7. pro 2020

Ahoj holky, četla jsem teď nějaký diskuze na tohle téma a tak mě zajímá váš názor.
Mám holčičku, ted budeme mít 11 měsíců.
Ve 3m nas naše dr poslala l fyzio. kvůli asymetrii zad (když ležela malá na bříšku přepadala na jednu stranu a i více točila hlavičku na jednu str.)
Začali jsme cvičit vojtu
v 5m se začala otáčet na bříško a fyzio.naznala,že to už nejsou záda ale břicho, tak nám dala jiné cviky vojty.
Ale ja si všimla, že malá pořád dýchá otevřenou pusinkou a když jsem ji držela v náruči, přepadala dozadu, oproti jiným dětem, když si ji někdo vzal,tak komentoval, že je měkoučká a i já viděla rozdíl u jiných děti (pevná "středová konstrukce"), tu malá vůbec neměla.
Tak v říjnu už pusinku prestala mít tak otevřenou v náruči už je stabilnější ale pevná úplně není
Před 10m se začala plazit a teď bude mít vlastně 11m za pár dnů a plazení přetrvává, na 4 se dostane, teď dokonce vystrčí zadek tak vysoko, že dělá most (jen krátce)
Ale přijde mi, že ji dělá problém se udržet na ručičkách (které má krásné "bachraté")
Když bych jen zkusila postavit na nožičky, podlamuje je a na nožky celé nestoupne vůbec, zapichuje se mi jakoby palcama do stehen.

katebk
autor
7. pro 2020

Fyzio. že to prý má po tatínkovi, který byl také pomalejší.
Ale ta pusinka a měkké tělíčko mě zaráží???
Jdeme zase k fyzio. za pár dnů ale než tam řeknu, jestli to nemůže být hypotonie, chtěla bych se zeptat tady, někdy totiž přeháním ale nechtěla bych, aby potom měla malá nějaké problémy 🤷‍♀️

merope
7. pro 2020

Tak evidentně je pozadu, ale zase otázka, zda to je až tak tragické. Na druhou stranu - než ručičky je klíčový střed těla, ten potřebuje mít co nejpevnější, než začne chodit. Takže podporovat v lezení, posilovat střed, nehonit do chození.

katebk
autor
7. pro 2020

Naposled mi fyzio. řekla, že malá je o 2,5 měs. opožděná ale ať nevěším hlavu, že do chození má zase až do 1,5r. čas a teď máme z postavení na 4 trénovat do šikmého sedu ale malá u toho strašně řádí a ty ručičky hned podlomí, žádná motivace zatím nezabrala 😔
Jen jsem četla příznaky té měkkosti a pusinky, tak mě to trošku zarazilo...

merope
7. pro 2020

@katebk Mně u vojtovky pomáhalo s ním prostě blbnout, dělat pitomosti, chechtat se s ním - a přitom tak nějak při té hře zkoušet různé věci a cviky. Sice jsme cvičili 2x tak dlouho než by se muselo, ale brečel u toho minimálně (spíše teda se vztekal - dlouho se mi převracel jen přes jednu stranu a já mu holt tu jeho "oblíbenou" často zabarikádovala, aby musel jít přes tu opačnou).

Na podlamování ručiček a jiné "šaškárny" mrňat je dobré se ptát na fyzio - že ti dělá to a to a co se s tím dá dělat - mně vždy pak vymyslela jiný cvik, kde se cvičilo totéž, jen holt se to dělalo jinak. Ten můj drobeček zvládal vymyslet, jak ty cviky ošidit, tak 2x za týden 😀.

lv
8. pro 2020

Dcera to mela podobne, jakoby mekka, stred tela slaby, pusa.. Cvicili jsme asi 2 mes vojtovku, pak nas propustili, ze mame pocitat s tim, ze nebude jaksi nikdy vrcholový sportovec, je v širší normě. Chodila od 16m, trosku nemotora, ale kdybys ji srovnala ted, neuvidis nic, pruzna, tancuje (krouzek, ne sport).