Ahoj všichni, potrebuju poradit s dcerou (16).
Minuli týden v pátek přišla ze školy a začala si stěžovat že ji natekli krční uzliny a že ji bolí za ušima. V sobotu ráno se k tomu přidal kašel, rýma a horečky(37,5-39). V pondělí jsme zašli k doktorce a ta nás poslala na krev ze které byla zjištěna mononukleóza.. Dala ji ATB Ospen 1500. Ve středu dopoledne se jí tak pritizilo ze jsme jeli na pohotovost.. Tam nám neřekli nic nového jenom ji dali prášky Prednison. Dnes je sobota dalšího týdne a dcera nepocitije zlepšení! Mate s mononukleozou někdo zkušenosti ? Za jak dlouho začnou prášky fungovat a jí se uleví ? Předem děkuji za odpovědi a rady!
Ano dietu držíme, ale ona toho stejně moc nesní 😞 Nemá chuť k jídlu protože ji prý bolí krk a blbě se ji polyká.
tak v první řadě se na monu atb neberou... je to vir.... já měla 3 týdny vysoké horečky, pořád nemohli přijít na to co mi je... než k tomu došli, vylecila jsem se sama.. chce to čas a trpělivost... ale divím se, že vám dali atb
Přesně tak, antibiotika se nedávají, je to naprosto zbytečné. Horečky trvají a hlavně hrozná únava. Chce to vydržet. Určitě je potřeba nasadit léky na posílení jater ( Essentiale forte) a fakt přísnou dietu. Mononukleozu jsem měla já i starší dcera, takže mám bohaté zkušenosti ☹
Tak to me dost sokuji ty atb.. Při monu se musí přestat zatěžovat játra, což atb rozhodne nesplňují. Ale tak asi dr ví, jaká nejmíň zatěžují a ma je na ten krk. Určitě dodržet přísnou dietu. Já v podstatě jedla jen duseny, vařený. Žádný tuk, nic snazenyho. Bylo mi dlooooouho zle (projevovala se mi neustalou nevolnosti), a když jsem v ty době jako bonus měla náběh na zápal plic, a brala atb, tak jsem myslela, ze chcipnu. Dcera musí vydržet ☹ ležet, spát, dieta. Fakt hodně odpocivat, pro tělo to je zátěž. Bude se to táhnout, ale myslím, ze ty hlavni příznaky nebudou trvat dyl než 14 dnu. Teda já to tak mela. A strašně jsem si pochutnavala na rybě dělány v alobalu zapecenou s trosickou kecupu 🙂 to byl v ty době pro me vrchol gastronomie 😀 dceři posilam hodně sil a trpělivosti..at je ji brzy lip, chuderce ☹
@prostejina No taky koukám na ty antb.Ale nejsme doktoři......Chápu ty kortikoidy.
Moje dcera neměla mononukleózu ,ale cytomegalovir.Což je ještě horší,40C teploty ,šílené otoky krku.Půl roku na dietě,musela jsem holky stáhnout ze školky a nesměly jsme ani na dětské hřiště.Zbořilo jí to imunitu.
@luccynak Dcera je už velká,zvládne to.Můj ex s tím skončil na 10dní v nemocnici.Bylo mu hodně zle.Dejte tomu 14dní,bude lip.Je možné,že jí bude dlouho pobolívat břicho-játra.Určitě dodržujte přísnou dietu
K mononukleoze se atb dávají, v případě, že je to spojené s bakteriální infekcí, nejčastěji angínou - pokud jste byli u lékaře tak pevně doufám, že atb jsou na něco jiného, než mononukleozu - ta je skutečně způsobená virem a potřebuje čas a klid.
Od diety se upouští, dřív to platilo, že se musí přísně držet jaterní dieta, ted už to tak není, ale rozhodně neuškodí střídmá strava.
http://mononukleoza.ajgl.cz/dieta.html třeba....
Měla jsem mokonukleozu před lety, byla potvrzena z krve, i když původně byla chybně diagnostikována jako angína a zbytečně "léčena"penicilinem. Byla jsem totálně vyčerpaná, krk strašně bolestivý a nateklý... Na ten krk nejvíc pomohlo kloktání odvaru ze šalvěje. To doporučuji. A odpočívat.
Měla jsem ji v 15 a po týdnu skončila v nemocnici už jsem nemohla vůbec polykat. Hodně mi pomohlo kloktat, prakticky cokoli od šalvěje po různá anestetická kloktadla...větší zlepšení tak po 14 dnech....chce to trpělivost a klid. Přeju Hodně štěstí a co nejhladší průběh.
Tak když mononukleóza neustupuje a je hnusný.průběh,picha se penicilin, cili atb se dává. Dávají sw někdy i jako prevence infekci, které nasedají na věci viroveho původu.
Prednison nemusí zabrat. Pokud se to nezlepsi, tak nemocnice, kapacky, uleví se.
Syn mel mononuklozu v necelych třech letech.Jaterky mel dobrý,tak přísnou dietu držet nemusel.Mel zakazanou čokoládu a smažené jídla. A taky nam bylo doporučeno dodržovat tělesný klid.Hodně mu to oslabilo imunitu.Trvalo půl roku nez se z toho vzpamatoval.
Každopádně když dcera nepociťuje zlepšení kontaktovala bych nejbližší infekční oddělení ať se na ní podívají.
Děkuju všem za rady.. Dneska ji asi nalozim do auta a pojedeme na infekční protože v noci nemůže spát. Dusí se a má vysoké horečky (40+). Nejhorší je ze to asi skočilo i na mě 😞
@luccynak ahoj, ono to je na delsi dobu toto onemocneni. je treba drzet dietu-bez tuku, sladkeho, alkoholu a treba i antikoncepce, bez fyzicke namahy..vse zatezuje unavena jatra, ktera se musi dat dohromady a to potrebuje cas.. nebyly jste od lekare poucene co a jak?