Ahoj holky..dnes jsem byla s malou v poradně na 18m prohlídce a do cekarny si to nakráčel pan s dvěmi dětmi,které měly neštovice.Sestricka si toho všimla asi po pěti minutách, poslala ho do vedlejší místnosti,všude vyvetrala,ale samozřejmě počítám s tím,že to dcera mohla chytit.Vim,že inkubační doba jsou tři týdny ale chci se zeptat,je už potenciálně nakažlivá? Mám se vyhýbat kamarádkám s dětmi,mohla by je nakazit,i když zatím nemá příznaky?Pristi týden jedeme na rodinnou oslavu,kde budou malé děti a tehule,můžu tam s ní jet? Samozřejmě,že kdyby začla mít teploty nebo něco,tak nepojedeme,ale co když bude bez jakýchkoliv příznaků.Nerada bych někomu dalšímu zkomplikovala život.Diky za jakékoliv info.
Ještě jsem si vzpomněla, že já jsem neštovice měla v posledním roce ve školce a brácha mimino je nechytl, mohl mít tak 0,5-1 rok.
@codal z toho, co jsem cetla, tak dite je nakazlive 2 dny pred objevenim prvnich pupinku a az do doby nez se odloupne posledni pupinek. Dva dny pred pupinky se muze objevit horecka, nechutenstvi, nebo dite je nevrle ci neklidne. Pokud nakazene deti tam nekychaly a nekaslaly, tak jedine by to Tvoje ditko mohlo dostat tak, ze by sahlo na stejnoi vec, na kterou sahalo nemocne ditko. Jinak bys mela byt v klidu. Mimochodem, kamaradka mela nemocnou (nestovice) dcerku a dr.ji poslala do cekarny s miminky, pak az sestra ji poslala do jine cekarny, dr.to vubec neresila. A to se ji kamaradka ptala, ze vi ze tam jsou mimca, zda opravdu ma jit tam, zda nema jit do te druhe... desny pristup
od styku je možný být přenašečem cca od 9 dne
Napíšu svou zkušenost. Já chytla předloni neštovice na dětské pohotovosti a 9.12. se mi ukázaly první pupínky. Špatně mi bylo uz den předtím. Synovi 16m se první pupínek ukázal 21.12. Ale vysoké horečky až od 24.12. a po dobu 5 dní měl mezi 38-40. Doma jsme byli asi tak do 12.1. a pak teprve začal vypadat jako dítě a ne jako struhadlo 😉 Jinak osobně bych se asi tehulkam vyhýbala.
@jana_toula no tak já to asi odpískám,nerada bych někoho ohrozila:(...
@codal Důležité je, jestli ta těhule už neštovice měla. Můj syn byl na víkend u rodiny, kde děti neštovice měly, pak měli ve školce a nic. Měl je až ve škole v přírodě. Z webu:Asi 2-3 dny před objevením vyrážky se zvýší teplota, někdy až 39-40 st., která s postupujícím výsevem klesá, ale zvýšená teplota může přetrvávat po celou dobu výsevu, což trvá většinou týden.Jedinec postižený neštovicemi je infekční pro své okolí již objevením se teplot a po celou dobu výsevu až do vyloupání krustiček.