Mléčný zub po úrazu. Zbarví se?

aselluska
28. únor 2024

Ahoj, chci se zeptat na zkušenosti. Dítě nabouralo při pádu na plastovou hračku. Horní jednička se trochu kýve. Byli jsme u zubaře. Dle rentgenu je stálý zub v pořádku. Někde jsem četla, že zub může po nárazu začít měnit barvu a až se tkáň, která zub vyživuje zahojí, zub se zase zbarví. Bohužel ten článek nemůžu znovu najít. Zub mám hlídat, aby se nad ním neudělal váček a v létě na kontrolu. Je to už asi týden, co pozoruji ztmavnutí zubu, začíná šednout. Už není bolestivý, ale pořád se trochu kýve. Co jsem se dočetla, tak mléčný zub u čtyřletého dítěte se nechává kvůli výslovnosti, lze na něj nalepit bílý plátek, aby nebyl na pohled nevzhledný. Je tedy nějaká šance, že se zbarví, jak jsem původně četla? Děkuji za odpovědi

elto
28. únor 2024

@aselluska Syn si také narazil přední zuby, po čase začaly tmavnou a bohužel už tak zůstaly. Nakonec musely ven, protože se vytvořil zánět. Druhé mu narostly naštěstí nepoškozené.

cuuza
28. únor 2024

Mladýmu horní jednička po úrazu ztmavla a potom během cca dvou měsíců zase zesvětlala. Z blízka rozdíl vidět teda je, ale většina lidi si toho vůbec nevšimne.

te_reza
28. únor 2024

V roce a půl si málem vyrazila přední zub. Zub zůstal na místě jako přibitý, ale časem se zbarvil. Vydržel až do vypadnutí, stálý zub je v pořádku.

aselluska
autor
29. únor 2024

@elto
@cuuza
@te_reza
Díky za odpovědi. Budu doufat, že to bude v pořádku