Mezizubní kazy u malých dětí. Máte zkušenost?

cherie24
5. črc 2024

Prosímvás, má někdo zkušenosti s ne/vrtáním u malých dětí? Malá bude mít v září 5 let a našli jí na rentgenu prý malý mezizubní kaz, který by byl třeba opravit. Mě se do toho teda popravdě vůbec nechce. Malá celou cestu i večer doma brečela, že vrtat zub nechce. Dávali by ji i injekci do dásně, což si vůbec neumím představit. Říkám si, že za nás a celkově dřív se taky žádné rentgeny u malých dětí nedělaly. První rentgeny se dělali až u druhých zubů. 🤷 Chodíme na takovou tu kliniku, kde se všechno celkem slušně platí, takže kupa peněz a vystresované dítě... Řešil někdo něco takového?

A ještě čistíte prťatům zuby i mezizubními kartáčky a nití? Nám to vysvětlovala taková hodně mladá doktorka a trochu jsem si říkala, že si asi neumí představit, co obnáší přesvědčit 2 leté dítě si vyčistit zuby normálně. I ty 2 minuty jsou někdy masakr, natož pak ještě takovéhle procedůry... 😃

dota11
5. črc 2024

@cherie24 a ten mezizubní kaz je na stálém zubu nebo mléčném? Třeba naše zubařka vrtala synovi (v 7 letech) jen stálý zub (6) jinak má kaz na 5, ale pokud nebude bolet, tak ho vrtat nebude. Jinak mezizubní prostor čistíme už dlouho, dokud měli jen mléčné zuby tak nití, pak jsme přešli na mezizubní kartáčky.

cherie24
autor
5. črc 2024

@dota11 na mléčné stoličce. Na čtyřce. Ale není ani vidět na běžné prohlídce, poznala to jen z rentgenu. Mezizubní kartáčky už máme objednané a začneme s tím, ale do toho vrtání se mi moc nechce. Bojím se, že tím akorát zaděláme na strach ze zubařů...

kristyn86
5. črc 2024

My chodime taky na kliniku,kde se resi kdejaky pidi kazik. Ted dceri,5 let, vrtali asi 3 😱 Nejvic ji vadila ta injekce. Ale ten nas doktor se s ni docela crcal. Ta injekce vypadala jako propiska,rikal,ze si tim oznaci a uspi ty zuby. Pak uz to bylo rychle. Jednalo se o stolicky,tak jsem nechala prave vrtat,protoze stolicky tam jsou jeste na dlouho. Tak aby se i nerozlezl. Dcera ma dlouhodobe i na jednickach,jelikoz je mela krive pres sebe. Ted ji tam vypadla plomba a uz rikal,ze to nema cenu,ze za rok ji vypadnou. Jinak jsme byli i na dentalni hygiene,mame docistovat jednosvazkovym jednosvazkovym kartackem a niti. Mezizubnim zatim ne,ani u syna,7 let. Cistime jak blazni a stejne dcera ma kazy. U syna cistim stejne a nema je.

pampeliska1313
5. črc 2024

Používáme dentální nit (syn 3 roky) je to otázka par vteřin (ale on nemá problém otevřít pusu i na čištění, ale taky to bylo peklo třeba rok predtim) a nás teda zubarka cepuje (jakmile slyší, ze občas pije stavu, dostanu kázání, ze radši susenku, než to) takže si vlastně nedovolím mu tu nit nedat a nevycistit to.:D a teda zatím bez kazu

mourovatakocka
5. črc 2024

@cherie24 U nás se rtg zubů ani nedělal, děti šest a tři roky. Nepřistoupila bych na to, kvůli stresu dítěte, pak se divíme, že se děcka bojí bílých plášťů 🤷 Nejsem doktor a ze zubů mám respekt, takže u nás teror probíhá dost, ale řešit mezizubní kartáček u malého dítěte přes sílu, mám dojem, že z nás chtějí doktoři dělat pacienty a ždímat peníze 🙈

tereza0111
5. črc 2024

Cistime i mezizuby, drive niti (pro deti maji v DM takove pekne ve tvaru zviratek a ze se jim to dobre drzi), ted uz pouzivaji normalni mezizubni kartacek.
Na stolicce je blbe, ze vypadne az za hodne dlouhou dobu. Taky zalezi, jak je to velke. Mezizubniho si bez rtg vsimnou tezko, to bych nehodnotila, ale muzes se zkusit se zubarem domluvit, ze to budete hodne dusledne cistit a treba se ho podari udrzet nerostouci - my to mame presne takhle. Nasel mezizubni kaz na stolicce, rekl ze je malicky a ze to nechame na priste a at to poradne cisti. A ona to takhle drzi uz 4 roky, ted uz se opravovat nebude, protoze uz brzy vypadne, ale sam teda rikal, ze neveril... Cisti to naprosto poctive a jde to 🙂

te_reza
5. črc 2024

Vrtala a spravovala mléčný zub jednou. Do roka musel zub stejně ven. Ostatní mléčné kazy nechává ladem a při bolesti zrovna vytrhne.

89peta
5. črc 2024

Synovi nejdřív opravili kaz na stolicce,zubarka mu tam dala kovovou korunku. A to sme predtim cistili mezizubnim,jednosvazkovym a niti.. pak měl ještě mezizubni kaz a to už sme nechali normálně plombu. V 6ti letech. Všechno zvladnul. Namazali mu to znecitlivujicim gelem,pak opichali a vyvrtali. Jinak chodíme pravidelně na dentální hygienu a čistíme poctivě a stejne se mu kazy dělají🙄

lenerka1
5. črc 2024

Syn v 6 zvládal vrtání bez injekce, k zubaři se vždy těší, chce to empatického zubaře.

fifina86
5. črc 2024

@cherie24 vrtání na mléčných zubech několik, vše mezizubní. Chodíme k pedastomatoložce, pro předchozí neošetřitelnost (problém ve stejném věku). Dítěti to vysvětlili, dalo to bez anestezie. Kaz do pusy nepatří, je jedno, zda to je na mléčném nebo stálém zubu. Mimo to, stoličky se vyměňují až později, pro vývoj čelisti je lepší, když tam jsou.

Jinak nit/mezizubní jsme používali i u malých dětí (předškolkáče), jednu dobu na sílu. Děti chodí i na DH.

Pokud máš IG doporučuji dentist_for_small

fifina86
5. črc 2024

@89peta geny nepřečůráš 🫣 Vím, o čem mluvím.

pe_tu_ss_ka
5. črc 2024

My máme čerstvou zkušenost. Synovi bude 6. Do 2,5 let si skoro nenechal vyčistit zuby a když, tak jen rychlovka od manžela. Ve 2 a tričtvrtě si stěžoval, že má maso mezi zuby, tak jsme konečně použili mezizubní kartáčky, protože se nechal a já tam našla odvápnění při dásni na 4 a 5 nahoře i dole. Od té doby si nechá čistit 100%, jedeme mezizubní kartáčky ve 3 velikostech, jednosvazkový na dočištění a klasickým si čistí sám. A od té doby jsem to řešila se svým zubařem. Neudělal ani rentgen. Po roce se mu kousek stoličky odlomil (už tam musel být ten mezizubní kaz, který on neřešil). Ani tehdy mu neudělal rentgen, a tvrdil mi, že u dětí se to neřeší, aby neměli trauma (🫣 ale z toho že se pak ty zuby musí vytrhnout, když to nechají vyhnít, z toho fakt trauma mít nebudou🫣). Takže jsem intenzivně hledala dětského zubaře. A našli jsme a dostali jsme se do Plzni do Minismile na placenou konzultaci a díky tomu nic nedělání pražského zubaře, bylo u syna na obou 4 dole udělat částečnou pulpotomii, protože měl zasažené kanálky. Syn byl na hygieně (dřív byl taky, ale to se nedá srovnat). V Plzni mu obarvila hyginistka plak, aby bylo vidět, zda čistíme správně (a tam jsme byli pochválení), potvrdily se nám velikosti mezizubních kartáčků a odstranila mu zabarvení po antibioticích. A ukázala mu všechny nástroje, které se pak použily při zákroku. U zubařky se pak nadýchal rajského plynu a zvládl injekci i tu pulpotomii. A zrovna včera měl ošetření na druhé straně, kde mu ten mezizubní kaz zase postoupil i do kanálků a podkazil i vedlejší pětku. I když jsme ty mezizubní prostory čistili opravdu na 100% (I přes nemoci, kdy jsem nepolevila a čistila i tak). Prostě tam ten kaz byl a jelo to. Jinak ty stoličky se mění až kolem 12 roku a jak se vytrhnou dřív, tak zbylé zuby (šestky) cestují a není pak místo na druhé pětky a čtyřky.. a řeší se rovnátka a nebo zase opět trhání druhých zdravých zubů. Takže za nás určitě řešit a co nejdřív.. nám doma pohlídat knížky těším se k zubaři a druhý díl u zubaře, kde se.to všechno detailně popisuje. Syn zvládl injekci i ošetření sám, kdy jsem seděla na židli naproti němu. A to je jinak opravdu bojácný.

pe_tu_ss_ka
5. črc 2024

Jinak jezdíme z Prahy až do Plzně. A taky jako
@fifina86 doporučuji tento profil, jsem ráda, že jsme se k této zubařce s dětmi dostali. Opravdu nemá trauma, a jsem ráda, že se mu zoubky zachránily. Dcera nyní ve skoro 3 letech nemá na zubech nic, protože poctivě čistíme od roka (už poučení). Teď už mi manžel neříká, nečistím, když brečí, že bude mít trauma. Čistíme i přes pláč, opravdu nestojím o to, aby i ona musela tohle podstupovat, když vidíme, co to způsobí. I ona ve 2 letech zvládla dentální hygienu. Jakmile se zuby dotýkají chce to mezizubní kartáček.

pavlinakm
13. črc 2024

Pokud je kaz pouze na rtg, je maly a ošetření bude rychle. Lze i dat dychnout rajskeho plynu na zbaveni strachu z injekce. Stolicka vypadne az myslim kolem 10roku, takze za tu dobu ten zub "shnije".
Riziko tam nechat napadeny zub je: 1. Kaz je vlastne bacil, takze pokud jej neosetris, za chvilku bude napadenych vice zubu. 2. Za takovy 1rok bude zub uz na vytazeni, nikdo ho opravovat nebude. 3. Kaz muze infikovat zarodek zubu dospeleho ktery se uz tvori pod stoličkou.
My u dcery resili problem se zuby, tak toho vim dost. A popravde se mezi lekari nazory hodně různí. Převážně "starsi" zubaři maji přístup jak kdysi (vzdyt je to mléčný zub, vypadne..) a mladší zubari ti řeknou viz vyse 3body co jsem vypsala

kolibricek36
13. črc 2024

@cherie24 já nevím, mám dítě se speciálními potřebami, teď jsme taky jeden zub vrtali - vydržela i bez injekce.
Když se bojíš ty, bojí se dítě- přenášíš své strachy na dítě

Jinak se můžeš prohlídnout po zubaři, který spravuje v narkoze.

sorboni30
13. črc 2024

@cherie24 pokud je to vidět pod rentgenem a ne normálním okem, pokud je to myšák a neboli ji to, nechala bych to tak! Synové dvojčata mají kazive zuby mají 9 let. Jsou astmatici. Zuby mají takové prej kvůli tomu, že vdechují sprej na astma, mají léky atd. Oba chteji být zubaři takže si doma i zuby sami vyrvou..jednomu nevadí si sednout, nechat si dát injekci, vrtat nebo trhat zub..druhý zase rve sotva doseda na lehátko..
Dcera má 2 roky a 4 mesice. Zoubky má krásné,.čistíme poctive, ale žádnou mezizubní nic nedáváme. Vidíme na zoubky jak jsou čisté po čištění a není potřeba.
Dřív taky nebyly nějaké nitě nebo co. Stačilo čistit hezky zuby, jíst zeleninu ovoce a bylo. A tak malá i funguje. Hodně papa ovoce a zeleninu.
Jinak nás zubař klukům vrtal zuby jen druhé. První jen vždy zaplacnul něčím dočasně..že je zbytečně je mucit když zub vypadne. A dobře dělal. Díky tomu tak chodí dobrovolně a vždy vydrží do konce.

sorboni30
13. črc 2024

@kolibricek36 to není tim.. já se nikdy zubaře nebála ani dětske..nechávala jsem si pichat injkece a koukala na to. Vydržela jsem vše.. ale když mi zubařka rvala na 3x zub, další zlomila..začala jsem se bát a prostě jsem odmítala chodit. Záleží na lidech jací jsou..
Někdy se může stát že ten strach přijde kvůli ne dobrému lékaři který stojí za...

kolibricek36
13. črc 2024

@sorboni30 ale ano, vlastní strach přenášíš na dítě. A ke celkem jedno z čeho strach plyne.
S našim se těžko jde domluvit- kdybych začala jancit já tak by bylo téměř nemožné dítě udržet v klidu - to mi věř.
Normálnímu 5 letemu dítěti lze vysvětlit co a proč se dělá. Ale nebudu o tom povídat furt, ale až když se jde na věc. Zkušenost jinde.
Dětí mají své představy- tím že o tom furt meleš tím ho utvrzujes v obave. Když se řekne když se jde na věc, nemá čas o tom moc přemýšlet.

ele_nka
13. črc 2024

@cherie24 obě děti (5 a 7) už byli na vrtání a zvládli to krásně. Čistíme mezizubní prostory u obou. Nejdřív zubní nití od 5 let i kartáčkem.
Za nás se spoustu věcí nedělalo/nedělalo, ale neznamená to, že to bylo správně. Dřív se ani na vrtání nedávala anestezie a kolik dospělích má kuli tomu dodnes strach ze zubaře.
Dle mé zubařky kaz to pusy nepatří a jí ji v tomhle věřím.

kupcatko
13. črc 2024

@cherie24 my nemame zkusenost s vrtanim, ale chodim do zubniho centra a doktorka je uzasna. Rtg starsimu delala myslim kolem 6 roku, vzdy se pta jestli docistujeme a kontrolujeme, bude mu 7, mezizubni kartacky asi od roka veku ditete a jinak pouzivame sonicky od Philipsu a vycisti krasne.
Mladsi 3 lety cistime my, je to sice boj, ale ma taky sonicky mensi hlavici, mezizubni taky jedeme, nejdriv lucik na jednickach a pak mezizubni. Deti se zubarky vubec neboji, vse jim krasne vysvetli a ukaze.

pe_tu_ss_ka
13. črc 2024

Tady k tomu za nás se taky nečistilo.. https://www.instagram.com/p/C87yxsnMj4G/?igsh=d...

Fakt doporučuju profil paní zubařky. Dodneška se učí na fakultách, že se u dětí nemá mezizubní používat, sama se to snaží na přednáškách vyvracet. Jak je důležitá prevence, proč chodit na dentální hygienu a proč se prostě musí zuby mezizubním kartáčkem čistit, když se dotýkají. Úplně rostu z názorů "za nás to nebylo". Za nás táta taky neměl na zadních sedačkách pásy a přežili jsme. To ale neznamená, že nebudu svoje děti v autě pásat. Doba snad pokročila 🫠

knuffel
15. črc 2024

No tak napíšu svoji zkušenost. Před rokem a půl jsme byli na prevenci u našeho zubaře na pojišťovnu. Prohlédl dceři pusu během 5 sekund a dobrý. Na manželův popud jsme změnili zubaře, šla jsem po půlroce na prevenci k soukromé zubařce a našla dceři velmi zanedbaný mezizubní kaz, který už nešel opravit, musela zub vytrhnout. Ať mi nikdo netvrdí, že tam ten kaz před půlrokem nebyl...
Dceři je teď 7, čistíme mezizubními kartáčky a péče je úplně někde jinde. A paradox na závěr, abych od pojišťovny dostala příspěvek na dentální hygienu, musíme chodit na pevenci. To sice chodíme, ale k zubařce, která nemá smlouvu s pojišťovnou, takže my vlastně oficiálně zanedbáváme prevenci. A takhle to bude brzo se vším, pokud budu chtít nějakou péči, budu si ji muset zaplatit.
Vrtání kazu není tak hrozné, neboj se toho, to umrtvení udělá svoje.