Měření teploty u 5letého dítěte. Jak to je?

goldenova
24. srp 2024

Ahoj,
jak měříte teplotu u dítěte ve věku 5 let?
Nejpřesnější je prý v konečníku, čehož se stále držím, ale například nyní má dcera čtvrtým dnem 37.4 (k tomu další příznaky jako rýma a lehký kašel) a tady v tomto článku čtu, že: "Normální tělesná teplota je do 37,2 °C ráno a až do 37,7 °C navečer. Kolísání až do 0,5 °C během dne je tedy zcela normální. V prvních 5–6 letech života je tělesná teplota fyziologicky vyšší než u starších dětí. Za horečku pak považujeme teplotu vyšší než 38 °C."
Podle článku tedy vlastně zvýšenou teplotu nemá...?
Odečítá se ta teplota v konečníku nebo co ukáže digitální teploměr platí?

elesse
24. srp 2024

U takhle velkych deti se neodecita. Merim ale normalne v podpazi, syna bych k tomuhle mereni uz roky nepremluvila a obtezovalo me to uz u mimina, porad svlikat… horecku evidentne nema a jestli je to 37,4 nebo 37,6 je celkem jedno, ne? Jestli ji nic jineho neni, antipyretika bys ji mela dat na cca 38,5. Jestli je ji blbe uz ted, tak ji je das stejne🤷‍♀️

dejvitka
24. srp 2024

@goldenova merim v podpazi, uz je velkej. V konecniku jsem merila jen mimina. Kdyz ma horecky a potrebuju orientacne i v noci kontrolovat, tak merim tim celnim teplomerem. Pokud nejsou deti schvacene a maji kolem 37,5 tak jen sleduju. Spis z duvodu, ze na ne neco leze, tak upravime program na neco jednodussiho. Teplotu resim az nad 38,5.

maruskao
Autor odpověď smazal
Zobraz
maruskao
24. srp 2024

U syna (5 let) měřím v podpaží, v konečníku by mě nenechal to změřit. Jinak já jsem naučená že normální tělesná teplota je do 37 °C, pokud se měří v podpaží. V konečníku je oproti podpažní jamce teplota vyšší o 0,5 °C. Takže já po měření v konečníku vždycky odečítám těch 0,5 °C. Takže pokud je teplota v konečníku 37,4 °C, tak je to stále normální tělesná teplota. (37,4 - 0,5 = 36,9)

xxx3d
24. srp 2024

čelovým.
nebo bych zvolila pod paží, když bych neměla k dispozici čelový teploměr.

kristyn86
24. srp 2024

Nikdy jsem nemerila v konecniku. V 5 letech by se ani jedno moje dite nenechalo. Merim bud bezkontaktnim (celo,ucho) nebo v podpazi. I v nemocnici,kdyz byla dcera rocni,ji merili bezkontaktnim. A jinak ja povazuji teplotu 37,4 za zvysenou. Proste k nachlazeni.

pilzzee
24. srp 2024

@goldenova Bezkontaktnim samozrejme. Pod 38 to neres.

j.a.n.i
24. srp 2024

@elesse samozřejmě, že se odečítá, odečítá se z titulu místa, kde se měří, nikoliv z titulu věku...

goldenova
autor
24. srp 2024

@j.a.n.i Takže 37.4 naměřeno digitálním teploměrem v konečníku je 36.9. Vždy tedy toho půl stupně v oněch místech?

goldenova
autor
24. srp 2024

Tady je ještě odkaz na starší diskuzi a prý se fakt odečítá. Matoucí. Jednou odečítá, jednou ne.

https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/detsky-...

j.a.n.i
24. srp 2024

@goldenova Jojo, přesně tak, takže netřeba řešit, nemá ani zvýšenou teplotu.

mirecka.jaroscakova
24. srp 2024

V konečníku je teplota o půl stupně vyšší než jinde, nezáleží na teploměru. Neodečítá se jen u novorozenců.
Takto velkému dítěti už bych měřila teplotu klasicky v podpaží.

goldenova
autor
24. srp 2024

Jen tedy dcera má za normálních okolností třeba 36.7, 36.5, teď má rýmu, kašel a teplotu vyšší než když je zdravá, byť tedy po odečtení půl stupně ani ne zvýšenou, ale přesto zvýšenou. Nevím, jestli mi teplem měkne mozek, ale proč se tedy teplota zvyšuje?🙂

sorboni30
24. srp 2024

@goldenova já bych prostě teplotu do 37,4 neřešila 🙄 Je to bráno jako zvýšená teplota a ta může být v těchto dnech i z horka... pokud nemá dítě víc jak 37,5 je to v klidu..Řešit 36,7, 36,9 nebo 37,2? 🙈
A měřit dítě v 5 letech v konečníku je takove zvláštní.. dcera má 2,5 let a v konečníku ji nemerim. Přes čelo nebo pod paží..

goldenova
autor
24. srp 2024

@sorboni30 Já to neřeším, ale měřím, protože dcera je nachlazená a obvykle teplota stoupá. Na tom, že to monitoruju, nevidím nic špatného. A neřešila jsem tuto teplotu, řeším ale 38stupňů a vyšší. Ptala jsem tady na odečítání, ne na to, jestli si mám dělat starosti s teplotou 37.4.
Zvláštní nezvláštní, to je asi věc každého z nás. Dotykové teploměry, které jsem vyzkoušela, byly nepřesné a to výrazně.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
me_druhe_ja
24. srp 2024

V konečníku je to nejpřesnější. A odečítá se vždy. I kdyby měl měřený člověk 50 let. 😀 každopádně v tomhle věku už si to málokteré dítě změřit nechá. Zároveň si teda nedovedu představit, že by vydrželi dobře držet teploměr v podpaží. 😀 Jak měřím v ušním teploměrem, je přesnější bez bezdotykac.

Ale upřímně nejvíc věřím sobě: sáhnu a vím, kdy je to už fakt moc.

zmrzlinka
24. srp 2024

V konečníku se odčita půl stupně vždy.Od 0-100 let.5- létě dítě bych měřila v podpaží.

lenerka1
24. srp 2024

Měřím od miminka jen orientačně bezdotykovým, jestli má či nemá zvýšenou poznám i bez něj dotykem, horečku taky a jestli je třeba srážet poznám z chování. V konečníku odečíst vždy.

hezz17
24. srp 2024

Sahnu na celo. Kdyz chci presne, tak rturak do podpazi.
Pokud bych vahala, jestli vubec zvysenou ma, tak neobtezuju dite zavadenim predmetu do konecniku 🙈

goldenova
autor
24. srp 2024

@me_druhe_ja Ok, prozkoumám možnosti, díky za tip.

goldenova
autor
24. srp 2024

@hezz17 Ono ji to nějak neobtěžuje, řekla by to🙂 Je tak prostě zvyklá. Mimochodem je to digitální teploměr, na cca 20 sekund. Ale právě proto, že už se mi to taky zdá lehce nestandardní pro její věk, zvažuju i jiné možnosti. Jak jsem psala, dotykové na čelo měly šílené výkyvy, nedalo se tomu věřit.

j.a.n.i
25. srp 2024

No přesnost bezdotykových je podle plotu, to si můžu rovnou na dítě sáhnout a mám úplně stejně irelevantní hodnotu.

kristyn86
25. srp 2024

Ano,bezdotykove kolikrat meri fakt blbe. My ted mame do ucha a spokojenost. Ale 5 lete dite uz zvladne teplomer i do podpazi. A to mam nejradsi ten klasicky (vim,ze neni uz rtutový) nez digitalni. Jestli meris 20 sek. v konecniku a vydrzi ti to,tak ti to vydrzi i v podpazi a mas vyreseno. Vydrzi to i me dite s ADHD a to merim 5 min klasikou. A pokud ne,tak vim,ze je mu dobre 🙂

nick1234
26. srp 2024

Jsem teď měsíc po porodu a v porodnici mi rikalibze dnes už se ani kojencum nedoporučuje měřit teplotu v konecniku ale normálně v podpaží👌 a je pravda ze u prvního syna jsem ho v konecniku měřila fakt jen jako miminko, pak už normálně… a s tou teplotou je to individuální, syn má 8 let a jak má jen zvýšenou teplotu dávám prášek, ale ne z důvodu teploty (většinou mi to stejne během chvíle vystoupá nad 38) ale u nej poznám teplotu i bez teploměru, je hrozne schvacenej, spavej, všechno ho bolí a nejvíce vždy hlava 😔. Takže bych se spis řídila celkovým stavem, do 38 bych “jenom” teplotu nesrazela. Mam kamarádky který mi říkali ze jejich děti při teplotě normálně funguji, běhají a řádí jako by nic🤷‍♀️

j.kriv
26. srp 2024

Já měřím od narození v podpaží, prostě si dítě podržím na klíně a ručičku fixuju, jak potřebuju. V konečníku se odečítá vždy. Bezdotykový používám jenom orientačně a vždycky vícekrát a řídím se průměrem. Ale horečku 38 a víc u holek poznám dotykem, zvýšenou stejně neřeším, takže tam to ani neměřím.

moncheris
26. srp 2024

@goldenova já dětem teplotu v konečníku neměřila nikdy. Je pravda, že jako miminka nemocná nebyla a tak od roku a půl bych je měla problém přeprat. Dcera cca od dvou odmítá i čípky a jelikož jsme se zvládly domluvit, že teda dostane sirup, ale opravdu si ho vezme, tak mi přišlo, že by bylo špatně jí dělat něco, co je jí nepříjemné, když to jde jinak...ten můj pohled trochu souvisí i s tím, že spolu pravidelně probíráme i to, že "na ní nikdo nemá právo sahat a dělat něco, co je jí nepříjemné..." Tak chci jít příkladem 🙂
Jinak samozřejmě, kdyby to bylo nutné, tak není zbytí. Ale nikdy jsme nebyli v situaci, kdy bychom si neporadili s teploměrem do podpaží, a tím že pomůžu fixovat. Děti mají mírně vyšší teplotu a když už se to blíží 38, tak to poznám i bez teploměru...
Snad bude dcera brzy úplně fit 🍀❤️