Ahoj, mám vyplaseny dotaz.. Dnes ráno jsem si uvědomila, že se mi udělal opar. Po porodu mám celkově problémy s pokožkou - zaderky, pupínky na obličeji a vysušené rty, které si koušu. Myslela jsem tedy, že mám pouze rozkousany ret a dnes jsem si uvědomila, že je to opar... Mám doma deset dní starou holčičku, určitě jsem ji dala pusinky na tvaricky, na pusu snad ne.... 😥 A teď jsem dost vyplasena. Co jsem vyčetla, tak inkubační doba je 2-3 dny, tak ji budu hlidat. A jinak co? Stačí nelibat nikam? Kojit normálně mohu? A nevíte, co nejlepšího na opar? A když kojím mohu užívat jakýkoliv lék? Moc děkuji za všechny rady co zkušenosti! L.
Hlavně kojte. 😊 Dítě nemusite zrovna dvakrat libat, ale diky kojení je větší sance, ze prcka ochranite. Ja mela i střevní chripku a mala nic nechytla. A na opary trpim a taky nic.
Užívám zovirax, ale pokud je to rozjetr, skoro to nema smysl. Pak lepim naplasti, díky těm se mi opar neroznese dal, nebolí tolik a vysuší se pod náplasti. A na hojení pak hemagel.
Já ho měla několikrát během těhotenství a trpím na ně celkově často, tak se trochu klidním tím, že malá už snad nějaké protilátky má.. Ale v porodnici mě tak vyplašili, že tu teď blbnu. Moc děkuji🙂
Já měla taky opar, když měla malá týden. Jakmile se projevil, zalepovala jsem náplastí na opary a nepusinkovala, nic nechytla. A taky jsem ji určitě předtím pusinkovala. A kojila jsem. Určitě to bude v pohodě!
@1leny od otehotneni mam opar snad 1x za mesic, klidne i dva za sebou a nikdy ho dcerka nechytla. Kojit naopak musis, aby mela mala protilatky. Nejhorsi bylo, kdyz mi na nej sahla packou, to jsem ji pak detinfikovala ruce Aquaintem (neskodna bezoplachova dezinfekce i na dudliky, maji i v dm). Ja si jen myla casto ruce a po zjisteni malou nepusinkovala (kolikrat jsem ji pul dne pusinkovala a vecer zjistila, ze mam opar). Ja mazu Aciclovirem nebo zinkovou masti, hemagel davam, kdyz uz je suchy, aby se to rychle zahojilo. Ty naplasti jsou dobre v tom, ze na ten opar pak dite nesahne.
měla jsem opar asi tři týdny po porodu, akorát jsem synovi nedávala pusy, jinak žádný zvláštní opatření jsem nedodržovala.. a potírala jsem alpou 🙂 možná bych zkusila ty náplasti na opary, zrovna včera jsem na ně četla recenze, protože jsem je měla v DM boxu a zajímalo mě, jak jsou s tím lidi spokojení, já na opary jinak moc netrpím
Zalepila bych ho náplasti. Pod tím aspoň nepraská a neboli. Trošku i hojí, bych řekla. Ale občas se odlepuje.
Měla jsem opar xkrát, děti pusinkuju pořád a nikdy opar nechytly. U druhé dcery jsem odcházela s oparem z porodnice. To bude ok 🙂 nepusinkovat, dokud nezmizí a mýt si hodně ruce ;)