Na tříměsíční kontrole nám doktorka řekla, že máme vzadu zploštělou hlavičku ... docela to řešila... je to fakt takový problém? Myslela jsem, že je to u malejch miminek normální a že se to prostě časem srovná. Doktorka nám ale nakázala kapat dvakrát denně vigantol a chodit co 14 dní na kontrolu ... Plaší doktorka zbytečně nebo jsem já moc flegamtická matka? (Hlavičku nemá placatou nijak výrazně, jen trochu).
Koukni na stránky plagiocefalie, tam je popis, návrhy řešení atd..
Taky jsme měli. Malá spala jen na jedné straně a měla brachycefalii s pravostrannou plagiocefalií. Polohuj ji tak, aby ležela na obou stranách a více na té nezploštělé. Já jsme to zaspala a od 5 měsíců jsme měli kraniální ortézu - helmičku. Jak říká @iv, koukni na www.plagiocefalie.cz
Chce to polohovať,pravidelne už od narodenia,váš syn je ešte malý,tak by ste to mali s tým polohovaní dať do poriadku,ale neskôr to už nespravíte a ak tak len s helmou.A samo sa to určite nenapraví,je veľa ľudí,ktorým to je poznať aj v dospelosti.Určite by mu to nemalo spôsobiť nejaké veľké problémy,ak to začnete hneď riešiť.AK sa to ale zanedbá,môže mať z toho syn hlavne psychickú traumu do budúcna.Poznám dieťa,ktoré ma teda hlavičku oploštenú dosť a už deti vo škôlke sa mu za to vysmievali..Dnes má 15 a čiapku nosí nonstop,lebo sa hanbí..
Meli jsme taky u jednoho dvojcete slehloz hlavicku, strasne jsem to resila a ono se to vyresilo samo. Urcite jw dobre se snazit s tim neco delat jako polohovani, ale trauma bych z toho nedelala.