Dobrý den.
Hledam nekoho,kdo ma zkušenosti s FN v Plzni ohledne lecby trakci pri luxaci kycelniho kloubu.Nasemu malickemu(byl KP) to zjistili na leve nozce hned po porodu...od te doby nosimu perinku.Je mu ted 6 tydnu a zatim zadne velké zlepseni mame IIIA a hrozi nam hospitalizace.... 😞 jsme z toho nestastny....ale chapeme,ze se neda nic delat.Mate prosim nekdo zkusenost s tim,jak lecba v Plzni probiha??Nebo jestli je tu někdo,komu dovolili projit si lecbou v zaveseni v domacim prostředí???Dekuji za kazde info.....
S léčbou trakcí sice zkušenost nemám, ale s "kyčličkama" ano.
Nám hodně pomohlo šátkování - řekla bych že víc než peřinka - u druhé dcery nám hrozili řemínky - tak jsem ji hodně nosila v šátku a doktorka se sama divila k jak velkému a rychlému zlepšení došlo - nakonec jsme zůstali jen u dečky (jako u první dcery). Tyhle malinké děti se uzdravují rychle (pokud k tomu mají příhodné podmínky). Přeji brzké zlepšení.
Uz si nas tam chteli hned nechat,ale jeste jsme dostali posledni sanci jak to pan doktror nazval......3tydny a pak uz bez milosti 😞 Problem byl v tom,ze nam poradne nikdo NEUKAZAL JAK to ma "vypadat" v te perince a hlavne malickemu byla velka,coz me samotnou zarazil fakt, ze proc nam to doktor daval,kdyz sam rekl,ze je mu to velke ???Takze nozku tu nemocnou strkal uspesne do perinky a samozrejme zlepseni neprichazelo...ted je vetsi a uz mu sedi lip a KONECNE vime jak ta noha tam ma byt....Hledam vsude mozne co se da a poridili jsme i marwellovi kalhotky a musim rict ze sedi lepe a malicky je v nich spokojenejsi,nez s temi popruhy kolem krku 😞 ....a dnes mi prijde i pani ukazat techniku satkovani....mohu se zeptat zda jste satkovali bez perinky?Urcite ano,ze?A jak dlouho se miminko smi v satku takhle nosit???Udelam pro nej co budu moct 😞 i masirujeme slachy,aby povolily....Dekuji za rady at jsou jakekoliv.... 🙂 je fajn se o tom s nekym pobavit a dozvedet se neco vic 😉
Mame hlavne diagnózu IIIA a poradne nemohu najit jak MOC vazne to je :(
původní dečka:
- pevné popruhy řezaly do krku - obzvlášť když se daly vpředu křížem (jak je požadováno)
- látka není příliš příjemná na holou kůži
upravená dečka:
- na povrch jsem našila jemný flanel (příjemné i v létě přímo na kůži miminka)
- pevné popruhy nahradila gumou a přidala návleky na popruhy (ochrana před odřením krku)
šátkování:
- zajišťuje správnou pozici nožiček a není tak nutná dečka (konzultováno přímo na ortopedii)
kojení (fotku s dečkou nemám):
- vyhovovala nám vpodstatě jen jediná pozice - posadit si dítko s dečkou na stehno a podle velikosti mimča natočit k jednomu nebo druhému prsu (při nařízeném nošení dečky 23h denně nepřipadalo v úvahu sundávat dečku na každé kojení)
přenášení:
- převážně vertikálně, případně ješte "tygřík"
ta klasifikace je hezky popsaná zde
pozor: píší tam od II. "nutná hospitalizace" ALE ve smyslu LÉČBA (druhá dcerka měla II.c a jen jsme docházeli na kontroly)
ještě ten odkaz http://www.jaknamiminka.cz/dysplazie-a-vysetren...
Videa na šátkování jsou pěkná zde
https://www.youtube.com/watch?v=Rq6iWP5iKDY
Druhou dcerku jsem nosila skoro pořád (měla jsem doma ještě 18m batole a předškolačku, takže volné ruce byly potřeba, navíc malá měla ještě silný reflux a nošení vyžadovala).
Na noční spaní jsem ji dávala na bříško - chtěla to tak - a už uměla sama zvednout a otočit hlavu - takže nožičky měla teda hezky od sebe (dečka má být od kolínka ke kolínku, stejně jako šátek).
@ribellea Nám to taky nikdo neukázal, takže jsem jí do toho "uvázala" podle obrázku na krabici. Ale překvapuje mne, že malý je schopen si nožičku strčit do peřinky, to pak samozřejmě nemá efekt a je to zbytečné. Bud je dečka velká, nebo špatně dečku přitahujete. Ty dečky jsou v různých velikostech, vím to proto, že já jsem si na vlastní náklady kupovala i další, jelikož když protekla plena, tak po vyprání ta dečka v srpnu i na sluníčku schla 2 dny. A kolik je malému a jak je velký? Malá ji nosila od 3 týdne života. Když jsem jí do toho poprvé "vázala", myslela jsem, že to snad ani nemůže vydržet. Ale jí to fakt nevadilo. Popruhy jí netlačili, je to na suchý zip a jsou pružné i když materiál je jako guma do tepláků. Nikdy neměla ani žádné otisky, já jí to zapínala na pyžamko. Měla jsem i šátek ale do doby, než nosila dečku, jsem jí do šátku nedávala, ona to moc nemusela. Myslím, že vertikální poloha jí vadila, nechtěla se nosit v šátku takto malá. Raději ležela.
Přidej se do skupiny Subkuxace a luxace kyčelního kloubu. Měla jsem problémy s kyčlema u druhé dcery a našla jsem tam spoustu užitečných informací. Přeji brzké uzdravení 🙂.
https://www.modrykonik.cz/group/6706/detail/
Opet dekuji za kazde info ženy ;) Jste skvele...Malickemu je 6tydnu a penku mma od 3tiho dne narozeni.Ted ma 4kg a 55,5 cm,takze TED do decky jakz takz dorostl....ale cele ty tydny byla vazne velka a mensi pam doktor rekl,ze nemaji.... :( zkusime to satkovani at je malej ve vzprimene poloze a muze se hezky vyprdet.....je minho lito..uz se tad a ucim jak s nim poradne manipulovat....ale je to boj....sem nervni co bude za ty 3 tydny....Masirujem,poctive nosime...uz jen pri prebalovani chvíli necham "vezrat" a aby se protahl..... :( tak snad to bude k necemu kdyz TED uz vime co ame do ted nevedeli a delali to "na doporuceni" lekare vlastne spatne :/
@ribellea Ta peřinka je fakt velká. Mohl nebo mohli Vám říct, že menší nemají a doporučit oběhat jiné zdravotnické potřeby. U nás to mají jenom na poliklinice ale mají. Ty kalhotky sedí mnohem líp. Jenom škoda, že nemají ty kšandy jako peřinka, to nutí miminko tahat ty nožičky ještě víc do stran. Kontrola je za tři týdny? Škoda, že jsem Váš příspěvek nenašla dřív, klidně bych Vám poslala tu naši peřinku na zkoušku. Tak mu teď dávejte ty kalhotky, fakt hodně na široko a pořád, těch 23 hodin denně a uvidíte.
Budeme se snazit co to pujde..... :( jsem z toho spatna.Sice si rikam,ze diky bohu jen nozicka,ale....je mi ho lito.Co by musel vse podstoupit...asi i ten cas me desi :( bude leto...mame se stehovat a ted tohle....nebude moct byt ani v kocarku?! :( bude mu vedro....a co autosedacka???To se nikam nedostanem?Budeme na vesnici ... No proste budem muset doufat.Dekuju maminky..
@ribellea i "jen" za 3 týdny se toho může hodně změnit k lepšímu (nám to přijde málo, ale pro mimčo to je půlka jeho života) - je potřeba skutečne hezky rovnat ty nožičky.
Při šátkování se nožičky drží ve správné pozici, při chůzi se mimčo pohupuje a mírně hýbe nožkama, nahřívá se mu bříško.... celkově mi přišlo, že v šátku je spokojenější a nemá taková "omezení" jako v dečce.
Pokud dojde alespoň k nějakému zlepšení, tak nejspíš budou dál pokračovat s dečkou a nebo dají řemínky - s obojím se do kočárku vejde a do autosedačky se dečka sundává (stejně se nejezdí žádné dlouhé štreky s tak malým dítkem, natož ve vedru).
Uteče to rychle a skutečně se to vyplatí dodržovat - za možnost bezbolestné chůze dítka v budoucnu to stojí.
PS: u prvorozený jsem to oplakala a bylo mi jí líto... U druhé dcerky jsem to vzala jako fakt a radovala se z pokroků.
Přeji brzké zlepšení
kamste- dekuji za podporu....vazim si kazde rady 🙂 vase slova jsou pro me plne naděje .Je vazne moc fajn,kdyz mate s kym o tom mluvit.Budeme se snazit delat co jen pujde a uvidi se.V pondeli snad uz prijde pani na to satkovani,tak budem zkouset i to...presne....prvni mininko a tak to beru spatne :( njn prvorodicka-kolikrat sem to slysela,ale bohuzrl vse je pro vsechny jednou poprve ;) ze?
Mohu se jeste zeptat????Jak je to s prevozem ve vajicku, kdyz mame perinku???
Maminky kdyz ma miminko sadru po trakci....da se nosit v nositku??Nebo v satku?Mate zkusenost??
@ribellea Pokud hospitalizace není potvrzená, tak se nestresujte a vyčkejte 🙂. Ta peřinka dokáže hodně, jenom ji noste poctivě. Já jsem se až po narození dítěte dozvěděla, že u manžela v rodině byly "zavěšené" všechny ženy a nakonec u naší se to vyřešilo peřinkou. 5 měsíců to ano ale já s ní malou i kojila.