Léky na ADHD. Máte zkušenost? Jaké fungují?

nuninove
26. zář 2024

Ahoj holky..Mám 7 letou dceru s kterou momentálně obíháme doktory a různá vyšetření kvůli ADHD. Dcera je od narození hodně živá, problémy byli už ve školce, ale s nástupem do školy se to rapidně zhoršilo.. Má velké problémy s nepozorností, vyrušováním, velkou impulzivitou a problémy se spolužáky, autoritou atd.. Máme za sebou PPP, neurologii a klinického psychologa u kterého čekáme na výsledky, nicméně už při vstupním pohovoru o dceři a dodání všech výsledků včetně hodnocení z domova a ze školy zmínila, že nás nejspíš pošle k dětské psychiatričce, aby napsala léky, že budou asi potřeba. Proto se chci zeptat, kdo máte dítko s podobným problémem a bere léky na ADHD, jak léky fungují? Jak moc se dítě zklidní, jak zvládá školu, jak je to s chováním atd..Zkrátka jaký vliv na dítě mají, zda spíše pozitivní, nebo bez efektu. Je to hodně náročné, načítám si spousty knih jak s dcerou pracovat, sleduji webináře, abych to celé lépe pochopila. Někdy mám pocit, že jsem sama na pokraji svých sil..No..Musíme být silní a být tu pro ně v každé situaci 🙂´Budu ráda za vaše odpovědi 🙂

kristyn86
26. zář 2024

Ja mam syna s ADHD,stejne stareho. Podle popisu uplne stejneho jako ty dcerku. Vzdy proste hodne zivy,vsude lezl,behal,byl a je hlucny atd. Ma tedy jeste vyvojovou dysfazii,ale to v tom nehraje roli. Ve skolce to jeste slo,ovsem vloni byl v pripravce a zacalo peklo. U nas nejvetsi problem s impulzivitou,nezvladani emoci. Z toho prameni konflikty s detmi,kolektivem. Pak i doma se sestrou,s nami. Nekolikrat jsme byli na koberecku. Syna si bral i skolni psycholog. Za sebou jsme diky vyvojove dysfazii meli uz neurologii,SPC a klinickou psycholozku. K te jsme se objednali znovu + k pdychiatricce. Obe se shodly na ADHD. V SPC nam napsali pro letosek do prvni tridy asistenta. A psychiatricka nam predepsala leky. A hej,ja mam doma i ve skole uplne jiny dite. Spokojeny dite,spokojeny rodice. Samozrejme,ze jsou i horsi dny. Ale i dam syn zhodnotil,ze se s leky citi lepe,ze lepe zvlada emoce. Zlepsili se vztahy ve tride,s kamarady. Leky snasi dobre. Neni utlumeny,jsou na pozornost. A pak ma na ty afektivni stavy. Bez nich to nejde.

glimmer
26. zář 2024

náš syn má také ADHD (je mu 12 let). Medikaci bere od 8 let ... bere Concertu, jeden prášek ráno ... má to pozvolné uvolňování, účinek vydrží cca 12 hodin.
Dokud neměl léky, tak to byly samé poznámky, že vyrušuje, nesoustředí se, roztěkaný a já nevím co ještě. Upřímně, pokud si lék nevezme (zapomene) tak je to opravu poznat, je více roztěkaný, nepozorný, apod.
S lékem je klidnější, víc se soustředí a dokáže i v klidu sedět a vnímat. Rozhodně to nemá uspávací účinek.
Má ještě úlevy na psané testy ve škole - kratší diktáty, více času na testy, ...
Učí se dobře, měl vyznamenání.

nuninove
autor
26. zář 2024

@kristyn86 tak to máme děti jak přes kopírák.. U dcery je též velká impulzivita a nezvládání emocí.. Chodí mi často stížnosti a také jsme byli několikrát ve škole + chodí ke školní psycholožce..Doufám, že to u nás bude podobný obrat k lepšímu.. Pro výsledky těch testů co dělala u klinické psycholožky si jdu 11.10. tak doufám, že pokud nás bude čekat psychiatrie, tak že nebudeme čekat dlouho a najdeme někoho dobrého..situace ve škole je docela akutní :(

nuninove
autor
26. zář 2024

@glimmer to moc ráda slyším, že i u vás nastalo zlepšení. Nežádoucí účinky nebyly žádné?

lenkule
26. zář 2024

@nuninove taky mohu léky doporučit. Víceméně to máme stejně jako v předešlých příspěvcích. Jednoznačné zlepšení pro dítě. Do budoucna to bude mít vše jednodušší.

andelka
26. zář 2024

Tak my jsme měli od 10 let Ritalin. Od 12-13 Atomoxetin,ale ten se po třech měsících vysadil, nevyhovoval. Přešli jsme na Concertu,tu bere doteď (14,5). Ritalin a Concerta žádné nežádoucí účinky neměli.

mrs.duck
26. zář 2024

Syn je v 7. třídě, léky bere od první. Je to nebe a dudy. Léky nám pomohly se normálně koncentrovat na školu i na odpolední přípravu. Přestal bít spolužáky. Začalo se s ním dát normálně komunikovat, do té doby bylo vše černé nebo bílé, nic mezi tím, žádná dohoda neexistovala. Teď má období, kdy léky odmítá brát a mám pocit, že jsme na začátku. Vysazení jde poznat okamžitě.
Ten prvotní šok, že dítě má brát léky, je velký. Ale člověk to nesmí vidět tak, jak se nám to občas někdo snaží vnutit, že to po lécích bude ultumené dítě, monotónně se houpající s nepřítomným pohledem.... Jen mu to proste pomuze ten mozek lepe zamerit na to, co je potreba. 😉

mrs.duck
26. zář 2024

Možná bych ješte doplnila, ze v začátcích bral Stratteru, ta mu ale vubec nesedla. Pak jsme přešli na Atominex, na střídačku s Atomoxetinem a to je pro syna teprve to prave. 💪

kristyn86
26. zář 2024

@nuninove Syn byl prave sama poznamka,stiznost. Ja uz jsem odmitla chodit i treba na tridni schuzky,protoze jsem to psychicky nedavala. My meli stesti na to,ze jsme sehnali psychiatra behem mesice,jinak co jsem obvolavala,byly termiby skoro i pulrocni. Kazdemu sedne jiny lek,musi se vyladit i davkovani. Syn ma Strateru (Atomoxetin) na soustredeni a Medorisper na chovani,vybuchy emoci. Ta zmena neskutecna,za nas opravdu benefity. Zprvu jsem se bala,ze syn bude utlumeny,presne jak pise pani nademnou. Ze prestane sportovat atd...Ale ne,je mu dobre. Jsmw tedy v kontaktu i s psycholozkou,aby s nim prace byla komplexni,ne jenom leky.

nuninove
autor
26. zář 2024

@kristyn86 to jsuí super zpravy..mam za vas radost 🙂 jinak s temi tridnimi schuzkai ti rozumim..ja jsem kolikrat samqa na zhrouceni..tahne se to uz 4 roky a opravdu jsem mela kolikrat takovy emocionalni kolaps ze vseho, ze jsem sama chtela vyhledat psychologickou peci a nejake leky na uzkost a deprese..bylo a je to opravdu narocne..doufam, ze nebudeme dlouho cekat 🙏

mecaira
26. zář 2024

Ahoj, já osobně prášky v dětstvi nebrala, ale rodiče mi platili léčbu Biofeedback. Po té nastalo neskutečné zlepešení ve všech směrech. Co se týče prášků, tak vím jen , že bratranec po nich byl úplně vyplej a spal ve škole. Druhej bratranec(7 let) po nich měl sebevražedné sklony a ruzne tiky. Nevim ale tedy co přesně za prášky brali na to ADHD. Vím, že to dost střídali, ale bylo zle ze všeho. Teď snad zkouší nějakou čínskou medicinu.

kristyn86
26. zář 2024

@nuninove Ja se taky divim,ze jsem se jeste nezhroutila...Kolikrat tedy uz jsem i brecela. Tou bezmoci,beznadeji,flustraci...Uvidime,jestli to takhle bude fungovat porad,zatim je zari...

kristyn86
26. zář 2024

@mecaira Biofeedback existuje i ted. Jinak,bohuzel leky nemusi kazdemu sednout nebo taky se musi vychytat davkovani. Usinat by dite nemelo.

marketa11112
26. zář 2024

Ma dcera loni v létě docházela na biofeedback. Snad je to jen shoda náhod, ale po něm se jí objevila epilepsie. Museli jsme nasadit léky, protože měla jak absence, tak opravdu velké a časté záškuby. Naštěstí léky zabraly a neměla velký záchvat. Doufala jsem, že biofeedback nám pomůže s dcery problémem. Samozřejmě je možné, že to biofeedbackem není. Na druhou stranu jde o stimulaci mozku, takže to možné je.

glimmer
26. zář 2024

@nuninove vůbec žádné ... žádné utlumení, nic takového. Syn hraje závodně fotbal a ani při fyzické námaze není problém. Musím říct, že Vítek bez léků je úplně jiné dítě než s léky ... díky za ně ... máme dobrou psychiatričku, ale čekali jsme na první vyšetření skoro 4 měsíce ... a upřímně já už ani nechtěla otvírat EduPage, že zase poznámka, žádost o schůzku ve škole ... to jsem fakt už nedávala ... co já se toho nabrečela ...

kristyn86
Včera ve 04:10

Mozna to zni divne,ale me se tak dobre cte,ze je to u nekoho stejne jako u nas 🙂 @glimmer
U nas taky zadne vedlejsi ucunky nejsou,syn je stale aktivni,dela parkour.
Chtela jsem se zeptat @glimmer, jak syn zvlada fotbal? Jako co se tyce tymu,tymove hry...Nam ho zprvu moc pro ADHD dite nedoporucovali. To bylo jeste pred leky tedy,kdy syn neumel rozdychat prave to,ze mu zrovna nekdo neprihral,ze nedal gol atd. Tak letos to budeme zkouset...

mecaira
Včera v 06:13

@kristyn86 právě vim, že z těch léků toho zkoušeli mnoho a fakt mu nesedlo vubec nic. Každý člověk je jiný no.

mecaira
Včera v 06:17

@marketa11112 Biofeedback má byt naopak neinvazivní. Nestimuluje mozek, ale trenuje ho. Naopak epilepsie se jím léčí. Vedlejší účinky jsou prej velmi vzácné.

sorboni30
Včera v 06:43

@nuninove mám syny dvojčata s ADHD (9,5let,). Bohužel není kdo by nám napsal léky, protože psychiatři u nás nejsou a když už tak neberou. Takže to musíme doma a ve škole zvládat bez léků. Jako jo jde to, ale někdy je to těžké. Kluci se stále rvou, stále jsou v pohybu, energie mraky.. tu využívám při domácích prací kdy pomáhají a hlídání jejich také akční malé sestřičky.
Na večer mají v pokojích každý své světýlko na strop které jim pomáhá usnout, je to relaxační a uklidňující.
Jinak je člověk musí stále něčím zabavit. Jsou jedničkari takže ve škole problém o přestávkách kdy běhají, skáčou a rvou se spolu, stala rivalita mezi nimi.
Partner bývá od rána do večera v práci takže jsem na všechny tři sama tak je to někdy fakt masakr..ale při dobrém rozložení aktivit pro všechny tři děti se to dá zvládat.
Jo hlavně pozor na mobil a věci které jim budou "ničit" mozek.. kluci když mají dovolený mobil tak nevnímají absolutně svět. I kdyby se vedle nich střílelo a padaly granáty tak nevnímají. To samé videa na YouTube kde jsi pouští nějaké kuličky s barvami a každý soutěži kdo bude rychlejší..při tom taky nevnímají. Takže mobil a tyto YouTube blbosti musím hlídat časově. Třeba jednou za den mají dovoleno na hodinu a ne každý den ale třeba 2-3x týdne.
Děti s Adhd musí mít taky kvalitní spánek. Takže kluci chodí v týdnu kdy chodí do školy spát ve 20hod, víkend 21hod. Ráno díky tomu vstávají sami bez budíku, někdy dřív než já. Ale nikdy se nestalo, že by nechtěli z postele..
Mě odrazovala mamka když byli na dovolené a byli tam s klukem 11letym. Ten měl právě léky a lékař mu je vysadil a chlapečkovi se bohužel začaly nějak oči "křížit". Nějak ty nervy oční, mozek neustál vysazení tak museli pak docházet na dali vyšetření a kluka čeká operace.. proto jsme se o bali těch nežádoucích účinků při pak vysazení léku..ale tak stejně nemáme lékaře jen psychology.
Jinak se doporučují i čaje na zklidnění, kapky Bachovy. No nám kapky nezabraly..
Já mám tedy ADHD taky. Celý život s tím bojuju a není to lehké, ale už to dokážu ovládat.
Synové zatím ovládat emoce neumí..jednoho jsem dala od minulého týdne do nového kroužku Jiu Jitsu. Sebeovládání. Byl nadšený tak snad mu to i pomůže nějak zpracovávat emoce..
Každopádně to chce hoooodne trpělivosti, hodně si o tom načíst.. ja jsem si kvůli synům dělala i školu "Asistent pedagoga" a i u zkoušek jsem si vytáhla otázku na děti s ADHD. Hodně mi to pomohlo, naučilo jak s nimi pracovat a nezbláznit se

sorboni30
Včera v 06:49

@nuninove jo ještě jsem zapomněla dopsat.. jinak kluci jsou astmatici alergici. Ale jsou fotbalisti takže jim to pomáhá jak na plice tak i ADHD kdy mají hodně pohybu. Mají stále zápasy a tam se vyziji.. oba hrají na hudební nástroj. Jeden kytara druhý klávesy. Mají hodně aktivit a zájmu..nejhorší je když mají volno to by se zabili jak se rvou o mladší sestru nebo jen tak vedle sebe sedět je pro ně hrůza...nemluvě o čekání v lékárnách u Dr. Nesnesou čekání..

glimmer
Včera v 06:51

@kristyn86 narovinu ... před léky to bylo děsný, nezvládal když mu někdo nepřihrál, když nedal gól, když prohráli ...
po lécích je v pohodě, skvěle zapadl do party a teď se o něj 2 týmy i přetahovaly, za koho bude hrát 🙂 to mu samozřejmě zvedlo sebevědomí ...
ale myslím, že je to i věkem ... protože jako malý neuměl vůbec, ale vůbec prohrávat (když prohrál u člověče, prší - tak to byl hysterák až nemohl pořádně sni dýchat a mlátil okolo sebe, dupal, ... ). Teď už prostě ví, že prohra k životu patří a že je to v pohodě.
Vítek kromě fotbalu miluje rybaření, jsem úplně v šoku z toho, že celý víkend vydrží pomalu nehnutě sedět a "čumět" na prut ...
jednou jen na rybářské závody a doma si zapomněl léky, no upřímně nechytil nikdo nic ani z těch co s námi seděli na stejném břehu ... ☹

marketa11112
Včera v 07:38

@mecaira Syn má epilepsii a další nemoci a nebyl nám doporučen neuroložkou. U dcery epilepsie nebyla, po absolvování biofeedbacku ano a to bohužel tak výrazná, že musela být nasazena léčba antiepileptiky. Nic jiného jsme v té době nezkoušeli, takže souvislost může být jen s biofeedbackem, případně jde o náhodnou shodu času.

michaela666
Včera v 08:35

Trošku odbočím, omlouvám se ...Holky a když se zeptáte děti jak se po těch lécích cítí, tak všechno v pořádku? Žádné negativní účinky nevnímají?
Manžel byl medikovaný jako dítě a on sám to popisoval jako nejhorší stav. Měnili mu léky asi 3 krát a pořád stejné. Unavený, zpomalený. Hlava jela, ale tělo jí nestačilo...Jestli se u dcery projeví ADHD, tak řekl že určitě žádné léky nepřipadají v úvahu a z toho mám trochu strach.

kristyn86
Včera v 10:07

@michaela666 Syn to treba vnima pozitivne. Za par dni mu bude 8 let,leky ma od zacatku kvetna,takze cca pul roku. Hodne se o tom bavime. Sam vidi i citi zmenu. Z uzlicku nervu je spokojene dite. U neho byl nejvetsi problem impulzivita,kdy startoval na prvni dobrou,lehce vyprovokovatelny,ve skole neustale konflikty,poznamky,zvani k psychologovi,pohovory...To vse melo pak dohru (dusledky) i doma. A samozrejme to melo dopad na kolektiv. Kdy se vecne vztekal,brecel,rvak,nezvladal emoce. Takze kdyz jsme se bavili o lecich,sam rikal,ze citi zmenu k lepsimu. On ty emoce popisuje trochu jako ve filmi V Hlave. Takze to i popise. Zkouseli jsme zmenu davkovani a sam poznal,ze to neni ono. Od toho cervna najednou klid ve skole,dokonce pochvaly,ven chodi s kamarady,v lete u more chodil i do detskeho klubiku aniz by byl nejaky pruser. Utlumeny se neciti. On fyzicky aktivni je porad. Naopak v hlave se to urovnalo,zklidnilo. Driv nesnasel,kdyz nekdo moc mluvil,do toho treba hluk atd...Takze on z toho ted profituje. I z tech soc.vztahu. Uziva si to,ze nenosi poznamky. On byl z toho totiz smutny,zpetne ho mrzelo,jak se choval. Ale nedokazal se ovladnout.Na kazdeho samozrejme leky muzou pusobit jinak,musi se najit vhodny lek,vhodne davkovani (syn taky dostal spatne davkovani a usinal). A hlavne,leky uz jsou dnes na jine urovni nez pred 20 lety. Takze u nas zatim spokojenost a to jak jsem se leku bala,tak ted jsem stastna,ze jsme do toho sli.

kristyn86
Včera v 10:09

@glimmer Tak to rada ctu. Treba to u nas bude podobne...

glimmer
Včera v 10:17

@michaela666 syn měl dva léky ... Ritalin (ale ten má krátkou dobu účinku) a nyní má přes rok Concertu ... a je sám spokojený, říká, že mu přijde jako kdyby to měl v hlavě jinak porovnaný. Utlumený nebo spavý se necítí. Je rád, že nenosí poznámky, protože byl smutný z toho, že jsme my doma smutný, že zase poznámka/problém. Přijde mi, že je o teď fakt takové to spokojené dítě.

mateees
Včera v 16:49

ahoj, nemám úplně zkušenost s léky, ale všem co tu píšou komentáře bych poradila přečíst si můj článek u mě na blogu, o tom, co pomohlo nám, nakonec i bez medikace.

nuninove
autor
Včera v 18:13

Holky moc děkuju za všechny zprávy..zeptám se náhodou doporučení na dětského psychiatra v Praze máte? Doufám, že nám někoho poradí přímo psycholožka, ale budu ráda určitě i na doporučení od vás..

kristyn86
Včera v 18:22

@nuninove Ted je v Praze nova klinika,kde nas na jare vzali velmi rychle,muzes zkusit jestli nabiraji. Jinak byla cela Praha marna,obvolala jsem kdeco...Tohle je treeclinic na Zbraslavi. Jsou tam dve psychiatricky. Dr Eframova,takova mlada,ma i vieda na fb,insta a youtubu. My mame jinou,pusobi trochu chladne. Ale lecba zabira,da se s ni mluvit.I syn s ni mluvi. Za nas taky ok.

michaela666
Včera v 18:53

@kristyn86 @glimmer Díky za odpověď. Je super, že to sami vnímají pozitivně a posunulo je to ke spokojenějšímu dětství.