Lekár nechce vyšetriť dieťa v pracovnej dobe

xboax
18. únor 2015

Ahojte maminky,

môžete mi poradiť, či má lekár právo nevyšetriť dieťa v pracovnej dobe? Jedná sa o to, že naša malá dostala v priebehu dňa strašný štěkavý kašel, teplotu, atd...Od kašla sa aj pozvracala. Volala som doktorke, či môžeme prísť, lebo odpoledne má poradňu a nechcela som nakaziť malé miminká, len som sa chcela dohodnúť na presnom čase, poprípade som chcela prísť na konci pracovnej doby. Doktorka ma odbila, že proste nie, že máme pak ísť na pohotovosť, alebo dať kapky na kašel.
Je to normálny postup???

mysonek
18. únor 2015

@xboax Normální postup to teda není. Podle mě by jí měla vyšetřit a rozhodně neposílat na pohotovost. Od toho pohotovost není a navíc se většinou slouží v nemocnicích a lékaři mají na starost ještě celé oddělení a přijímají záchranky. Takže z tohoto postupu budou opravdu "nadšeni". Jak je malá stará? Ona to bude nejspíš jen viroza a ta se stejně nijak léčit nedá. Ale pokud je malá tak štěkavý kašel může být u laryngitidy a ta u malých děti do cca 3 let může být poměrně nebezpečná.

lv
18. únor 2015

No doktorka dcer nebyla prilis vstricna, když jsem volala,ze je dcera v horeckach, je schvacena, vzala ji tedy, az po poradnach ale tech kecu..

anetka1701
18. únor 2015

Tak takovéhlehlo doktora bych z fleku změnila... Normální to není, jen je líná desinfikovat :o(

achjonetusim
18. únor 2015

@xboax To záleží, naše pediatrička má třeba pátek dopoledne vyhrazený jen pro domluvené návštěvy a středu jen pro novorozence... pokud by mi děcka marodila a spadala by jejich léčba do těhle časů má pediatrička domluvenou náhradní doktorku (ve stejný budově).

lv
18. únor 2015

Na druhy straně to chápu -v tu dobu poroste neordinuje - taky by mohla mít poradnu v jiném místě, městě, soukromé návštěvy pacientů - ze nejsou v čekárně nemocní jsem s malým miminkem vždy ocenila. A musi někdy dělat papíry, výkazy..kvůli tomu bych lékaře neměnila.

blahova_andrea
18. únor 2015

tak správné to není, ale myslím, že bohužel běžné. když chceš ošetřit, musíš se trefit do jejich hodin, pokud má tou dobou poradnu, tak tam s nemocnou nemáš co dělat, to je pravda. ale zase mohla být teda vstřícná a vzít vás na konci pracovní doby. ano...u někoho mohou pomoct kapky na kašel a k dr. se zajde až druhý den, ale taky nemusí a noční pohotovosti by se dalo vyhnout lepším přístupem dr. ☹

zuzana_ka
18. únor 2015

@xboax měla tě vzít po té poradně, to bylo od ní pěkně neprofesionální!!!

blahova_andrea
18. únor 2015

já mám teda na dr. štěstí. ona má rozdělené zvlášť nemocné, zvlášť poradnu a zvlášť ještě čas na ty výkazy a pochůzky apod., ale já sama jsem tele, neumím pořádně číst, prostě jsem si tu její složitou tabulku u dveří pořádně neprostudovala a jednou jsem si tam tak napochodovala s tím, že má jít prcek na očko až za pár dní, ale že jsem měla cestu kolem (máme dr. v jiném městě), tak že bych ho nechala píchnout rovnou. vejdu do prázdné čekárny, paráda, čekáme, z ordinace ticho...tak po chvíli klepu, znovu klepu...poté otevře překvapená dr. co tam děláme, že neordinuje, že má xy, sice dělá papíry, ale mohla být u pacientů. tak jsem se omluvila, že teda přijdeme jindy a ona, že tam nemá sestru, ale jestli mám teda očkovák, tak že nás výjimečně vezme a píchne mu to sama. no poučila jsem se 😅 mám vstřícnou dr., ale sama se musím naučit lépe číst a plánovat 😅 měla jsem štěstí, že jsme to obě vzali tak nějak s humorem, nadhledem a slušným chováním a dr. hlavně lidsky 🙂

mysonek
18. únor 2015

@lv no ale ona ordinuje. Sice má poradnu pro zdravé děti, ale ordinuje. Takže by se i o nemocné dítě měla postarat. Tohle je z její strany zneužívání pohotovosti. Já na pohotovosti (dospělé) několikrát sloužila a většinou jí zneužívají pacienti, s tím že by obvodní lékař odmítl ošetřit pacienta v pracovní době jsem se teda ještě nesetkala.

zuzana_ka
18. únor 2015

@mysonek Kdybych měla zdravé dítě a čekala na poradnu a do čekárny přišla maminka s nemocným dítětem, tak bych jí asi pěkně sprdla.

petrusew
18. únor 2015

Nikdy se mi nestalo, že by mě doktorka odbyla. Když zavolám a řeknu jaký má problém domluvíme se vždy na postupu ale nikdy mě neposlala ve své pracovní době na pohotovost. Je pravda, že u nás je poradna vždy odpoledne, ale když se něco takového semele tak většinou večer nebo brzo ráno, takže to s ní pak řeším. Nejdřív volám a popíšu stav a podle toho se domlouváme co dál.

ada22
18. únor 2015

@xboax nepíšeš jak je mala stara. Nám u kašle dite sem tam blinkalo. Je to tim, ze neumi vykašlat hlen. Jinak koukni na net na laryngitidu. Většinou prijde v noci, tak je dobre vědět co dělat. Nám dali na zklidnění fenystil kapky a většinou zaberou. Jinak doktorka mohla poradit postup a co male koupit v lékárně. My ted bydlime na 5 a doktorku mame na trojce. Ještě jsem se nedokopala ji změnit, protoze je s ni super komunikace.

lv
18. únor 2015

@mysonek no já to neberu jako že "ordinuje" proto jsem tak svůj příspěvek napsala - je to dvousečné na jednu stranu se čeká, že v každém případě vyšetří nemocné dítě, na druhou, že zajistí bezinfekční prostředí pro maminky s novorozenci, kojenci a zdravými dětmi..je to o vstřícnosti obou, samozřejmě i o zdrav.stavu dítěte, dá se o tom polemizovat do nekonečna..vzít tě mohla, např. na infekční ordinaci, jestli takovou má, nebo po poradnách..
souhlasím s tím, že pohotovost se zneužívá, když čtu často s čím tam maminky jezdí, tak jen zdržují práci nemocničních lékařů, pohotovost slouží pro akutní vážné stavy, které nesnesou pár hodin odkladu, zachraňují životy..pak není divu, že se tam čeká hodiny a hodiny..

mysonek
18. únor 2015

@zuzana_ka no a kdyby Ti doktorka odmítla ošetřit nemocné dítě ve své pracovní době, tak bys byla nadšená? Vždyť zakladatelka píše, že se s ní chtěla domluvit, že by přišli na konci pracovní doby třeba.

tulikiss
18. únor 2015

@zuzana_ka to jako fakt ze by jste uplne cizi zensky vynadala za to, ze prisla v dobe poradny s nemocnym ditetem...tohle je snad zalezitost doktorky a je na doktorce jestli kdyz clovek vola dovoli nebo nedovoli aby dotycna s nemocnym prisla....ja taky takhle jednou byla v dobe kdy byla poradna s nemocnym synem a asi sem mela "stesti " na podobnou maminku a muzu rict ze sem ji s klidnym svedomim poslala tam kde konci zada a zacinaji nohy, protoze kdyz sem volala doktorce, ze se syn odpoledne vzbudil a ma 40,2 tak rekla at necekame na konec poradny, ale okamzite prijedem. od toho je lekar, aby posoudil aspon takhle nadalku jestli to je akutni nebo to pocka..

somalicats
18. únor 2015

@tulikiss Naše dr je naštěstí rozumná a nezve si nemocné děti v době, kdy má poradnu, protože přijít s nemocným dítkem do čekárny plné dětí zdravých je fakt masakr. Sama to nedělám, zavolám, domluvím se, když je to odpoledne, že bychom přiběhli, až skončí poradna. Na rovinu - taky by se mi nelíbilo, kdybych byla v poradně se čtrnáctidenním novošem a naklusaly tam nemocné děti, to fakt ne...

kaijko
18. únor 2015

Mit maly zdravy miminko a v dobe kdy je poradna tam prijit nejaka matka s nemocnym ditetem, tak jsem pekne nastvana! Neznamena, ze kdyz je jedno dite nemocne, ze musi nakazit ty miniaturni a neohlizet se na ostatni.. Z nejakeho duvodu je to rozdelene..Obe nase dr co jsme meli/mame maji z boku pristup do ordinace, takze mi vysly vstric a vzali nas..Kdyby to tak nebylo, tak by jsme hold jeli na pohotovost.. Myslim i na druhe a prijde mi to logicke 😉

somalicats
18. únor 2015

Nehledě na to, že když je to fakt akutní stav (dítě se dusí apod.), tak se stejně volá rychlá...

tulikiss
18. únor 2015

@kaijko no tak mozna na vasi pohotovosti to chodi jinak ale bohuzel v brne jsem byla uz nekolikrat v ruznych casech a driv jak za 3 hodiny jsem u lekare nebyly..ale je to kazdeho vec..ono staci to ze poradna hned navazuje na nemocny takze kdyz je nemocnych hodne tak tam stejne jsou nez je doktorka dobere...

valik
18. únor 2015

Já myslím, že maminka udělala dobře, že volala a nenaklusala s nemocnou dcerkou do čekárny plné zdravých miminek. A doktorka mohla vstřícně poradit i po telefonu, případně vzít maminku po posledním objednaném miminu. Nebo ji vzít hned po příchodu, ať není v čekárně s ostatníma. Poslat v pracovní době maminku s nemocným dítětem na pohotovost správné není. Taky by se mi nelíbilo, kdybych tam s miminkem čekala na poradnu vedle dítka s horečkou. Ale i já beru ohledy na ostatní a chápu, že nemocné dítě potřebuje ošetřit. Copak starší sourozenec, když má horečku, je vyslán na izolaci až do úplného uzdravení??? Nesmí kolem madšího mimina ani projít???
@kaijko
@zuzana_ka

xboax
autor
18. únor 2015

@mysonek Mala ma 16 mesiacov a prave sa bohim tej laryngitidy.Uvidime v noci ☹ A dakujem za nazor.

mysonek
18. únor 2015

Ono taky ne každý má pohotovost dobře dostupnou. Já jí mám například 30km daleko. Ne každý má auto. Naštěstí já toto řešit nemusím, v odkladných stavech si poradím sama, v neodkladných bych jela do nemocnice. Ale stejně jsem názoru, že o své pacienty se má primárně postarat obvodní lékař. Někteří mají 2 čekárny, určitě skoro všichni mají druhý vchod do ordinace. Takže pokud lékař chce, tak se zařídí.

petrusew
18. únor 2015

@xboax jestli můžu poradit, rozvěste kolem postýlky mokré plenky, zvlhčit vzduch v místnosti, spíš chladnější vzduch a podložit hodně pod hlavou. Pokud má horečku tak srážet a střídat co čtyři hodiny nurofen a paralen(panadol). Snad pomůže aspoň tohle na noc.

valik
18. únor 2015

@xboax Nebojte, jak radí radí @petrusew, zvlhčete vzduch a zkuste i Fenistil kapky, pokud máte. Škoda, že Vám nedala čípek rectodelt. My ho dma máme pořád pro případ nouze. Má to tak spousta mých kamarádek, tak mě napadá, zkuste obvolat, jestli ho někdo z Vašich známých nemá. Ale dává se opravdu při záchvatu, když se dítě dusí. Ne když kašle, až se z toho pozvrací. To je celkem běžné, že se to stává. Jinak hlavně chladný vzduch. A zítra ráno si zajděte. Mám štěstí na doktorku, když nemůžu dojet, tak mi aspoň napíše potřebné léky, které mi někdo z rodiny vyzvedne. Vaše dr. moc vstřícná není... 😒

zuzana_ka
18. únor 2015

Jak jsem psala, zakladatelka se zachovala správně, že zavolala a chtěla se domluvit a že se doktorka nezachovala profesionálně, měla jí vzít po poradnách.
Nevím ale podle mě čas vytyčený na poradny, jsou od toho aby se nepotkali nemocné děti se zdravými - tím reaguju na příspěvek o ordinačních hodinách...
@mysonek
Kdyby mi doktorka řekla, že mám jet na pohotovost, že má čekárnu plnou zdravých miminek, tak bych na tu pohotovost jela, záleželo by co by řekla a jak bychom se domluvili...

Z pár příspěvků cítím, že je jedno jestli jsou poradny nebo ordinační hodiny pro nemocné, prostě by jste naklusali s nemocným dítětem mezi zdravé, protože má doktorka ordinační hodiny... 😒 😒 😒

valik
18. únor 2015

@zuzana_ka Já myslm, že bez předchozího telefonátu a domluvy s lékařkou to udělá jen málokdo... Většina lidí se domluví co a jak... 😉

valik
18. únor 2015

@zuzana_ka A vždycky záleží na infekční dávce. Pokud nemocné dítko projde kolem zdravého, málokdy ho hned nakazí. Jde hlavně o to, aby tam to nemocné hodinu nekašlalo na ty zdravé.... A to má v moci i ta doktorka.

zuzana_ka
18. únor 2015

@valik Snad máš pravdu🙂

zuzana_ka
18. únor 2015

@valik Určitě po domluvě s doktorkou nemusí žádné nemocné dítě čekat v čekárně než na něj příjde řada. U nás má dok. taky boční vchod, takže by si nemocného dítěte ani nikdo nevšiml. Opravdu záleží na rodičích jak jsou ochotní se předem domluvit a na dok. jestli je neodbude jako v tomto případě... ☹

valik
18. únor 2015

@zuzana_ka No, právě. Za mých mladých let 🙂 byla vedle čekárny izolace. To by vyřešilo onen problém nemocného dítka v době poradny...