Ahoj, dcera má 4. den jiný pláč, jak kdyby měla vyřvaný hlasivky a sípe, teplotu nemá, akorát v noci dnes poprvé párkrát kašlala. Šla jsem k doktorce, ta si ji jen poslechla a řekla, že je asi trošku nachlazená, jak proběhla prudká změna počasí, ale že to brzy odezní. Máte někdo zkušenost? Bojím se, aby to nebyla ta laryngitida, ale zas že by to poslechem nepoznala?
Laryngitida je takovy stekavy kasel, to poznate, vetsinou nahle prichazi v noci kdyz dite spi a nebezpeci prave je, ze mu otece hrtan a tezko se mu dycha, jakoby lapa po dechu... Kdyby to nastalo tak hned ven na studeny vzduch nebo hlavu do mrazaku. Fenistil (i kdyz nevim jestli pro tak male dite) a volat zachranku (kdyz se dusi). V noci kdyztak hodne vetrejte preventivne, zvlhcete vzduch (treba mokre plenky kolem postylky) a aby melo mimco vyvysenou pozici hlavicky...
Super holky, moc děkuji 🙂 takže pokud neměla ten záchvat, tak by opravdu mohlo jít jen o běžné nachlazení? Jsem prvorodička a je to první problém, tak jsem z toho celá nesvá ☹
laryngitis se pozna, že se jim při dýchání hrudnicek propadá, místo aby se nadechl, vlastně jen lapaji po dechu, plíce se neroztahnou. Určitě hned hlavu dítěte z okna, ledového vzduchu se v šoku lekne a nadechne se a volat záchranku.
Syn takhle kaslal, zahlenenej, nemohl ani pít, měl to i na pruduskach, chrochtal, ale doktorka mi říkala ze laringitidu fakt poznám, ze to není moc častý a syn měl teda zlatyho stafylokoka, ale sama mi říkala, ze proste akorát odsavat, ze to na lecbu není.
Jasně že může jít o běžné nachlazení 🙏 ale je dobré vědět co kdyžtak dělat (ledový vzduch je potřeba proto aby splaskl otok hrtanu a lépe se dýchalo). Za sebe doporučuju koupit si on-line kurz první pomoci např. od MK Life (Michaela Knězková - má i super přínosný instagram). Pak je člověk aspoň trošičku klidnější.
Akutní laryngitidu by poznala jak doktorka tak i ty. Ten kašel je opravdu specifické štěkání. Není vyloučeno že takové nachlazení do laryngitidy nesklouzne.