Laryngitida - jak děti dýchaly během dne?

lucisuska
8. bře 2018

Moc prosím o radu s laryngitidou. Když ji vaše děti měly, jak dýchaly během dne? Malý má už 3 dny horečky okolo 39 (přes den to většinou klesne třeba na 37,5) a včera mi začal tak chraptět během odpoledne a pokašlávat. V noci se "dusil", špatně se mu dýchalo, sípal, tak jsme půlku noci nespali. Já jsem chtěla jet do nemocnice na pohotovost (brácha s tím býval několikrát v dětství v nemocnici), ale manžel mi řekl, ať nehysterčím a jdu až ráno k dr. Šli jsme tam hned v 7 hodin a prý má laryngitidu, dostali jsme čípky a mám mu koupit Stoptussin. Poslechově je prý čistý, krk má zarudlý. No, ale on mi sípe doma celou dobu, ikdyž máme otevřené balkonové dveře dokořán. Je to u té laryngitidy přes den normální?

efijil
8. bře 2018

Dobrý den, malý (4 roky) ji měl již 2x. Také jsem nevěděla, oč se jedná. Záchvat kašle měl v noci. Druhý den ráno jsem vyrazil k lékaři a on mi sdělil, že jsme měli volat rychlou, že mu natýká hrtan a může se udusit. Vyfasovali jsme čípky. Nejhorší je to prý první 2 dny nemoci. Pohotovostní pravidlo je prý u příšerného kašle to, že se otevře mrazák a dítě dýchá studený vzduch. Hodně nám doporučil podložit při spánku hlavičku, mít v místnosti vlhký vzduch. Taky nám doporučil Stoptussin, ale ten nezabíral. Co nám ale pomohlo, jsou kapky Bronchipret, teplo, veškerá izolace od jakkoliv nemocných. Ale kašel měl skutečně příšerný, asi tak po týdnu se to až začalo zlepšovat...

lv
8. bře 2018

Stoptussin, nebo Sinecod na utlumení dráždění ke kašli, Fenistil (dithiaden, jine antihistaminikum) na splasknutí otoku sliznic, priesnitz zábal na krk, vlhký vzduch, studený - na noc a v menší, či potřebné verzi i na den. 2 noci kolem půlnoci nejhorší, pak se kašel mění na vlhčí a je po ní. Mám jich za sebou asi 7 :-$

caverina
8. bře 2018

@efijil s tím mrazákem,to ale fakt funguje....kluk mi na to hodně trpěl,a jednou mu nepomohlo nic....spali jsme oba při otevřeném okně...venku -15...po dlouhé době tenkrát klidná noc....

mikiva
8. bře 2018

Nam se vyplatila investice do zvlhcovace - krome vyse uvedeneho.
Jinak pres den mi taky prvni den sipal, nez zabraly leky.

summer2012
8. bře 2018

Za mě inalator...přes zimu kluci inhaluji vincentku i preventivně

leneee
8. bře 2018

Ja bych klidne jela i dnes do nemocnice na pohotovost-reknete ze se vam nelibi to dychani,daji vam inhalace a ty mu ulevi,skoda ze vam je nenapsala mudr zadankou. Jinak my zvlhcujeme vzduch-zvlhcovac+pliny na topeni,mame inhalator,davame priessnitz.zabal,casto a dlouho vetram,pokud je to dychani horsi.

iulia
8. bře 2018

My trpíme na laryngitidu pravidelně - letos už 4x - a nejhorší jsou první 2-3 noci, potom se to postupně lepší. V místnosti, kde malý spí zásadně topím na max 16°C a mám tam zvlhčovač. Na kašel dávám stoptussin a na otok fenistil nebo zodac přes den a noc dávám aerius sirup. Když ho v noci chytne dušení, tak ho dám na pár minut k otevřenému mrazáku (samozřejmě ho zabalím do deky). My jako poslední záchranu máme předepsaný i prednison, ale zatím jsme jej nemuseli použít. Ale balím ho všude na cesty! A také od prvního dne inhalujeme vincentku (5xdenně) a jakmile se mu spustí soplík, tak už máme vyhráno.

jajulin
8. bře 2018

Syn dnes skoncil s laryngitidou v nemocnici, kam ho odeslala nase detska doktorka. Prubeh skoro stejny jako u vas - teploty, hrozne sipani i pres den. Jen teda skoro nekaslal.

lucisuska
autor
8. bře 2018

@jajulin Malý právě kašle docela dost. Teď jsem mu dala Fenistil a doufám, že mu ho můžu dát i třeba za tři hodiny před spaním. Jsem zvědavá jaká bude ta dnešní noc. ☹

lucisuska
autor
8. bře 2018

@efijil
@lv
@caverina
@mikiva
@leneee
@summer2012
@iulia
@jajulin Ptám se jen tak informativně, kdyby náhodou musel syn s laryngitidou do nemocnice. Jak se to dělá, když má maminka ještě menší miminko (v našem případě půlroční). Říkám si, že bych nejradši byla doma s maloškem, ale i ten starší mě potřebuje. Jak se to dělá. Může s ním být případně třeba hospitalizovaný tatínek? Děkuji za odpovědi.

caverina
8. bře 2018

@lucisuska může...třeba i babička...

summer2012
8. bře 2018

@lucisuska může 😉

jajulin
8. bře 2018

@lucisuska my mame doma sestitydenni miminko, ktere kojim. Se synem je tam manzel, i kdyz ma personal blbe reci, protoze oni desne resi, ze nemuzou byt na pokoji spolu rodice obou pohlavi. Nasla jsem k tomu dobry clanek🙂.https://www.ochrance.cz/aktualne/tiskove-zpravy...

loole
8. bře 2018

Může být hospitalizovaný i tatínek nebo prarodiče. A stejně tak někde umožňují hospitalizovat i sourozence, pokud není jiná možnost. Manžela bych chtěla vidět, jak by se tvářil, kdyby vám dítě začalo modrat :/ My poprvé volali 155 a sám lékař říkal, že je to lepší než jet vlastním autem. Teď už máme doma v zásobě Dithiaden a kortikoidy, kdyby bylo nejhůř. Stoptussin nám dr. nedoporučila, že prý půl noci tlumí kašel, ale pak přejde do fáze odhlenění, což je na noc nežádoucí. Máme Levopront a super.

alcar
8. bře 2018

Ja davam pri laryngitide a pri zachvatu (u dvojcat ted v lednu okolo 3-5hod rano) normalne cipek Rectodelt nebo Dexametason a otevirala jsem balkon. Diky tomu jsme se vyhli nemocnici a zvladli to doma. Dle lekarnice se nemam toho vubec bat, dva denne klidne muzu, je to kratkodoba zalezitost, takze bez vedlejsich ucinku.

alcar
8. bře 2018

A ja teda davala od zacatku Mucosolvan, aby byl kasel co nejdrive vlhky. V noci paradoxne u laryngitidy je to spis vyhoda.

iulia
8. bře 2018

@lucisuska Může i manžel i prarodiče. Já bych volila toho, ke komu má syn, hned po tobě, nejblíže.

lucisuska
autor
8. bře 2018

@iulia
@alcar
@loole
@jajulin
@summer2012
@caverina
@mikiva
@lv Holky, jsem naštvaná jak už dlouho ne. Moc nejsem spokojená už dýl s péčí naší dr. ohledně Honzíka. U Kubíka jsem byla spokojená. Dodnes. Odpoledne mi to nedalo, on pořád chroptěl, sípal, plakal, bál se kašlat, protože ho to hodně bolelo.... Tak jsme jeli před večerem na pohotovost. Dr. ho dlouho poslouchala a říkala, že rozhodně nemá laryngitidu, ale že má podezření na zápal plic. Poslala nás na rentgen, kde se to naštěstí nepotvrdilo. Má ale akutní bronchitidu. Dostali jsme léky a jeli domů. Na jednu stranu jsem moc ráda, že to tak dopadlo, na druhou bych nejradši odešla od naší dr.

zebra2009
8. bře 2018

@lucisuska
No, můj prostřední syn bohužel na tyhle záchvaty trpěl taky nonstop víc jak 2 roky...laryngitida, bronchitida, podezření na zápal plic...pořád něco...antibiotika jako chleba, potom kortikoidy, když ta laryngitida vygradovala...pomohla mu až třetí doktorka, která diagnostikovala němý reflux, nasadila adekvátní léčbu a teď po roce je ze syna konecne zdravy kluk, ktery si ráno dá max Vibovit ze zvyku...pokud tedy nejste spokojená s lékařkou, tak ji změňte, protože já takhle řešila nonstop syna dva roky a nikam to nevedlo :-/

matttes
Autor odpověď smazal
Zobraz
iulia
9. bře 2018

@lucisuska
Tak to je teda velký rozdíl - laryngitídu nebo bronchitídu! Co se týká léčby zásadní a pediatr by to měl poznat. Je to zvláštní.