Krvácející pád na hlavu ročního dítěte - lékař odmítl konzultaci stavu

nejstarosti
26. únor 2021

Dobrý den, obracím se na zkušenější maminky po tom, co mi lékař odmítl zkonzultovat stav dítěte.

Předevčírem v podvečer 16 měsíční syn upadl dozadu na hlavu na asfalt ze své výšky. Hodně plakal, asi 3 minuty, pak se uklidnil, vnímal, vypadal v pořádku. Zjistili jsme, že mu vzadu z hlavy teče docela krev, měl ji i na mikině a kalhotách. Nechtěli jsme mu na ránu sahat špinavýma rukama venku, přes slepené vlásky od krve nešlo poznat, zda se jedná o velkou odřeninu nebo rozseknutí. Rána brzy krvácet přestala, byl to však náš první krvácející úraz hlavy, proto jsme raději jeli hned na dětskou pohotovost, s obavou, abychom něco nepodcenili.

Byla tam pouze sestřička, která ránu zběžně prohlédla a hned nás odkázala na chirurgickou ambulanci, aby se na to prý raději podíval lékař a zkonzultoval s námi případnou potřebu RTG. Na našem místě by to prý určitě řešila s odborníkem.

Na ambulanci nás přijal mladý lékař, když jsem mu řekla co se stalo, a že syn nezvrací a vypadá v pořádku, naštvaně se zeptal, co čekám, že udělá, a co po něm chci. Řekla jsem, že že předpokládám, že se podívá na ránu, na zorničky, že nevím jak se podobné úrazy vyšetřují, že mi poprvé syn spadl na hlavu s krvácejícím úrazem.

Naštvaně řekl setřičce, ať to tedy vydesinfikuje, sestra po vyčištění odhalila, že je to jen odřené a syn má velkou bouli. Lékař (na syna se za celou dobu ani nepodíval) mi vytisknul žádanku na RTG a poznamenal, že ho už štve, jak za ním lidi chodí s ukopnutým palcem a nepoužívají hlavu,

Z jeho vyjádření jsem pochopila, že zranění hodnotí jako banální, a zeptala jsem se ho, zda je podle jeho soudu opravdu potřebné RTG vyšetření, že nechci syna zbytečně zatěžovat zářením, pokud mu podle něj nic není.

Pan doktor se rozzuřil, ať to posoudím sama, že on tady není od toho, aby hodnotil, jestli syn potřebuje RTG, že je moje právo to odmítnout, ale že já jsem matka a za dítě si zodpovídám, že on ho nikdy předtím neviděl a je to pro něj úplně cizí dítě, které nezná a nemůže tedy poznat jestli mu něco je.

Znova jsem v klidu a slušně (pochopitelně jsem se takto chovala celou dobu) zmínila, že je to pro mě první zkušenost s krvácejícím pádem na hlavu, a že bych se ráda poradila se zkušenějším odborníkem, jaký postup je vhodný.

Pan doktor dál lamentoval, že takové výmluvy slyší každý den a že už na to nemá nervy. Že nebude soudit vhodnost RTG, ať mu teď hned řeknu, zda RTG chci nebo ho odmítám, že jemu je to jedno, že jsem matka a snad poznám, co je mému dítěti. RTG jsem tedy odmítla a chtěla jsem z celé nešťastně situace raději odejít (potom co lékař zranění zhodnotit jako triviální, ačkoliv syna ani jednou neprohlédl), lékař to napsal do zprávy, udělil mi doporučení jako pít po doušcích, sledovat, budit co hodinu do plného vědomí.

Pak mi ještě chvilku vyprávěl o tom, jak ho už nebaví edukovat lidi, že on si jako malý odřel koleno stokrát a nikde s tím nechodil.

Syna od té doby sleduji, vypadá, že je v pořádku, reaguje jako obvykle , je veselý. Ale bouli má na hlavě dost velkou, tak mě pořád přepadají myšlenky, zda jsem na to RTG neměla raději jít.

Myslíte, že bych na RTG ještě měla dodatečně zajít (kvůli vyloučení krvácení nebo fraktury) ? Jde mi o to, jestli by podle vás takové vyšetření bylo na místě, nebo je to již nyní zbytečné, pokud syn vypadá v pořádku (je to již 40h a syn reaguje normálně).

Mockrát děkuji, nerada si za normálních okolností stěžuji, a chápu, že lékaři toho mají moc, kor v současné epidemiologické situaci, , leč toto bylo velice nepříjemné, vzhledem k tomu, že je to má první zkušenost, a bojím se, abych něco nezanedbala. Mívám na příjemné a ochotné lékaře většinou štěstí, tentokrát jsem měla vyloženě smůlu 🙂

Děkuj všem za názor 🙂

klokanka31
26. únor 2021

@nejstarosti I když je koronakrize tak takové zacházení si doktor snad nemůže dovolit! To se malému nepodíval ani na oči? Na ten rentgen bych já šla hned, kvůli jistotě. Teď po 40 hodinách to asi už k ničemu nebude, jestli je malý v pořádku...

nikishkaaaa
26. únor 2021

@nejstarosti Dobrý den, jednání lékaře je hrozné a neomluvitelné, ale podle mě jste měla rentgen podstoupit okamžitě. Rentgen nebolí a Vy byste měla jistotu, že je malý v pořádku. Samozřejmě to už teď nevrátíte, ale kdyby se (nedej Bože) stalo něco takového v budoucnu, určitě zatněte zuby a vyšetření podstupte. Zda má cenu jít po 3 dnech nevím, zavolala bych dětské lékařce 🙂 krásný den a ať se Vám podobné úrazy vyhýbají!

dashyyy
26. únor 2021

no to snad ne.. on srovnával úraz hlavy s odřeným kolenem? To by si teda za rámeček nedal.. já bych si na něj oficiálně stěžovala.. na rtg bych příště šla určitě, je to hlava a to není žádná sranda ☹ teď po 40hodinách už ne, pokud je zcela ok

vikinkav
26. únor 2021

Zkonzultuj se svou pediatrickou. Ja uz bych ted nesla na RTG. Ale vseobecne se rika, pokud uz jedes na pohotovost s akutnim urazem, my jsme ted jeli s priskripnutou rukou do dveri, vzdy musis pocitat s rentgenem. Oni ten pad nevideli a nemuzou tedy od pohledu posoudit, jake nadelal skody. Vzdycky te poslou na rentgen, protoze by tim padem oni zanedbali peci, kdyby to neudelali, a to nerisknou. Pouceni pro priste. Jinak doktor je blbec na nej se vykasli.

jako_mala_holka
26. únor 2021

Šílené, obdivuju, že ses zachovala klidně, já bych tam vypěnila... Osobně bych asi zavolala pediatrovi, jestli má ještě cenu ten RTG a na pana doktora bych podala stížnost, toto je fakt daleko za hranou... Jsem taky zdravotník a nedokážu si představit, že bych si něco takového dovolila

levandule_k
26. únor 2021

Mě by zajímalo od čeho tam pan doktor teda je? Já "naivně" myslela, že od toho, aby posoudil, že je to ok a další vyšetření není třeba, nebo poslal na další vyšetření a navrhl léčbu.

Já nejsem zdravotník, ale nemůže tam být nějaká prasklina na té lebce? Já bych uvažovala i RTG zpětně pokud se nebude boule vstřebávat.

palja
26. únor 2021

@nejstarosti já bych v takovém případě na rtg s dítětem šla, může tam být hematom pod lebkou, faktura, cokoliv.
Sestra není lékař, lekar je tam od toho aby ordinoval a dělal svou práci. Chování lékařů zejména na chirurgii je otřesné, sama několik takových případů zažila.

amazonkajanik
26. únor 2021

@nejstarosti na rtg jste měli jít, dítě může být v pořádku, ale to neznamená, že za pár let nenastanou potíže, které budou mít nakonec spojitost s tímto starým úrazem. Lékař rozhodně pochybil, že syna neprohledl a celou věc zlehčoval, tím ve vás vyvolal pocit,že rtg je zbytečné ...
Chápu jeho rozčilení nad tím, že na pohotovost chodí lidi s kdejakym bebinem, ale je rozdíl dospělý a dítě!

nejstarosti
autor
26. únor 2021

Tak toto mi odepsal náš pan pediatr, bývalý primář. moc děkuji všem za radu, pokud by se situace měla opakovat, na RTG bychom už šli, ale snad se opakovat nebude, tuk tuk tuk 🙂

Dobrý den,

nechci hodnotit prupovídky pana doktora, ty rozhodně nejsou na místě a nikoho nezajímají. RTG lbi se stand. doporučuje při úrazu hlavy, zejména při pádu. Riziko záření je minimální, expozice záření je stejná, jako když bude dítě běhat celý den venku. Vzhledem k tomu, že k pádu došlo již před 2 dny a chlapec je v pořádku, tak dělat dodatečně RTG je asi již zbytečné. I kdyby tam byla drobná fissura,stejně by se s tím nic nedělalo. Rozhodující je klinický stav dítěte, zda se chová normálně, nezvrací atd.

levandule_k
26. únor 2021

@nejstarosti To co ti napsal pediatr je pozitivní.

Ještě mi to nedá k panu doktorovi, to je jak "otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi". Borec teda stihl vyhořet dost brzo.

niki1107
26. únor 2021

Doktor se choval jako hulvát, ale na tvém místě bych ani minutu neváhala o tom, jestli na rtg jít či nejít, proboha...Dcera takto upadla před rokem, bylo jí nějakých 14m a ani chvilku jsem neváhala, taky nezvravcela, ani jí netekla krev, ale shodou okolností to bylo kolem doby spánku, kdy byla dost spavá a pro svůj vlastní klid jsem ji vzala na pohotovost a rtg, nemohla bych normálně fungovat. Každopádně přístup byl u nás podobný, všechny jsme vyloženě obtěžovali, sestra na rtg se pohoršovala nad tím, že malá u rtg řve, protože jsme se s manželem snažili ji nehybne držet a velmi se podivovala nad tím , že roční miminko nespolupracuje. Mám dost prorizlou pusu, ale v té chvíli mi šlo o zdraví dcery, nikoliv o to, že je někdo tupý a pro svoji práci absolutně nevhodný.

jarla
26. únor 2021

Tohle sepiš a pošli jako stížnost jeho nadřízenému, to se mi snad zdá,takový hulvátský přístup.🙊

leymea
26. únor 2021

Bohuzel jsem se na chirurgii setkala hodnekrat s hroznym pristupem. Doktor i sestra. Vzdy se jednalo o manzela (asi mel blby obdobi a samej uraz, ale nastesti nic vazneho). Kdyz synovi bylo 5 mesicu a jeli jsme v noci na pohotovost, protoze mel horecky 39,5 a nesli srazit tak sice syna prohledli, ale udelali ze me neschopnou matku, ktera neumi diteti srazit horecku. A kdyz mu zmerili teplotu a mel 39,2 tak mi rekli, ze mu prece klesa (sirup mel 2 hodiny predtim). Neudelali ani crp, coz mi prijde jako zaklad. Samozrejme to bylo z patka na sobotu a k pediatre jsme se dostali az v pondeli a crp 63. Zanet stredniho ucha. Zpetne jsem si za to nadavala,ze jsme meli jet v sobotu na orl (u nas neni), protoze si v patek na ousko sahal, jenze pak uz ne a nemel ani rymu, prislo mi to malo pravdepodobne. Ted jsem odbocila od tematu, jen jsem chtela rict, ze mam taky bohatou zkusenost ohledne doktoru a jejich pristupu.
Na rtg bych urcite sla. Neodmitla bych. Ted uz bych to neresila, protoze syn se chova normalne a verim, ze je v poradku. I pan doktor Te urcite uklidnil. 🙂 syn mi v 10 mesicich vypadl z postylky. Pad jsem videla. Jeli jsme na chirurgii. Tentokrat jsme meli stesti na uzasnou pani doktorku. Ja naopak rentgen cekala, ale pani doktorka mi syna celeho prohlidla, na hlavicce nic nenasla. Zadna boule, zadna modrina, proste nic. Usoudila, ze rentgen je zbytecny a ja souhlasila. Pad jsem videla a spadl nastesti opravdu sikovne.

drakenn
26. únor 2021

Doktor je hulvát! Na druhé straně začít rozporovat RTG, odejít než něj a pak to řešit je blbost na tvé straně! Když doporučil RTG, jste ho měli podstoupit.

drep
26. únor 2021

Chování nehodnotím, to je na facku, nicméně půjdu proti proudu, já bych na rtg nešla ani hned po pádu ani ex post. Z popisu chápu, že padl ze stoje, nikoliv z prolejzačky (což je celkem zásadní rozdíl v energii) čili jde o nízkoenergetický úraz. Rtg lbi je rutina, výtěžnost je otazná. Jako ano, fissura bude znamenat nejspíš hospitalizaci s observací, nicméně normální rtg krvácení nevylučuje a faktem je, že mnohem výtěžnější je to klinické sledování, tj. Každou hodinu zkontrolovat a to můžu provozovat i doma.

nejstarosti
autor
26. únor 2021

On ho prave z toho co rikal apia nedoporucil, jen ho bez kontrol Syna automaticky vyjel z pocitace a kdyz jsem ho poprosila o blizsi vysvetleni, v podstate se mi vysmal ze prichazim s odreninou na hlave to vubec resit. Poprosila jsem ho o jeho nazor na podstoupeni RTG a on mi nerekl ze ho doporucuje, rekl mi ze to nebude posuzivat, ze jsem matka a snad poznam co je mymu diteti, on ho pry nikdy nevidel a je to pro nej cizi dite, takze potrebu rtg on posuzivat nebude...ted po zkusenosti bych se treba zachovala jinak, bohutel mi pak doktor neposkytl absolutne zadne informace a jen se mi vysmal za trivialni problem :/

leontynkaa
26. únor 2021

To teda koukám, přístup lékaře šílený...já mám (naštěstí) uplne opačnou zkušenost. Syn mel asi rok a půl, skočil na postel a čelem se praštil do zdi. Hned mel na cele obří modrofialovou bouli. Jela jsem snim na pohotovost, byl víkend odpoledne. Lékař ho zkoukl, poslal nas na rtg, ten pak zhodnotil, napsal zprávu a poslal nas pro jistotu na neurologii. Tam paní doktorka maleho zkontrolovala od paty po vlasy, rekla mi ze vypada ok, ze ho mam 24h hlídat jestli není spavy, nezvraci atd... pan doktor byl takový přímý, asi unavený ale určitě to nebral na lehkou váhu a neměl žádné jizlive poznámky. To co popisuješ je silene chovani prostě ...jako by jsi mela mit vystudovanou medicínu ty a ne on 😀

sudylichozrout
26. únor 2021

Napiš stížnost nadřízenému. Jednoznačně. Toto je selhání, které si lékař nesmí dovolit. Na RTG příště určitě ano.

klovalka
26. únor 2021

Nečetla jsem všechny komentáře ale rtg v žádném případě neukáže, zda je nitrolební krácení. Může ukázat frakturu (zlomeninu), bohužel ale ani ta nemusí být vždy vidět. Každopádně se po takovémto úrazu doporučuje provést jako součást dalších vyšetření.
Pan doktor byl mírně řečeno vyhořelý..

barmil
26. únor 2021

Segre takhle spadla dcera ze schodů, proklouzla, kdyz pouštěly psa, a nedělali RTG, ale UTZ, to bylo v Motole. Ale počkala si 3h, narovinu ji rekli, ze kdyby dítěti něco bylo, uz by se to projevilo během čekání, takže utz bylo jen pro ujisteni, že tam nic nekrvaci. Malá ještě 14dni mela roh jak jednorožec a pěknou modřinu.

baraskaska
26. únor 2021

Tak ja teda musim rict ze jsem vazne stastna, ze u nas na pohotovosti jsem nikdy ale vazne nikdy nezazila ze by doktori byli neprijemny. Zaplatpanbu za to. Vzdy rikali radeji zbytecne nez neco podcenit a to je i muj nazor. Od toho prece jsou aby lecili. A srovnavat uraz hlavy s odrenym kolenem nebo ukopnutym palcem tak to bych mu rekla at mi preda diplom ze to by ani ridic hovnocucu nerekl. Na rtg bych uz nesla ale jak uz se tu psalo. Opravdu muze mit i fisuru. Cetla jsem si i par pripadu kdy nebyla ani krev a ani zadny symptomy a dite tu fisuru vazne melo. Navic obecne treba zatylek se rika ze je ta horsi cast lebky.

mamio
26. únor 2021

@nejstarosti kde se to stalo?to teda cumim...ty doktoři už pěkně serou s tím svým arogantnim přístupem...co si myslí,já už bych tam na něj šlápla po mých zkušenostech...oni tam jsou pro tvoje dítě a ne kvůli kázání.Ted těžko říct,malýho sleduj a kdyby se cokoliv nezdálo hned jet...

zmrzlinka
27. únor 2021

Na RTG krvácení mozku nepozná a pokud spadnul z vlastní výšky ,tak je podle mne nemožné ,aby měl prasklou lebku.Proto se při pádech z vlastní výšky takhle malé děti na RTG standardně neposílají.
Ale doktor se choval jako hovado.Muzete podat stížnost .

pavlinar
27. únor 2021

Dcera v podobnem veku taky tak spadla, nebylo teda tolik krve, co popisujes. S muzem jsme byli vyjukani, ale na pohotovost jsme nejeli, jen jsme ji pozorovali a 2 hodiny po te nedali spat.
Pokud bysme uz na pohotovost jeli a vypsal nam rtg, určitě bysme na nej sli.
Chovani doktora otřes. Ja bych se nejspis na nic nezmohla, jak bych byla vyklepana. Na doktora bych si stěžovala.. Pokud je tam jen na vypisování rtg, to zvládne i vrátný 🙄

elu
27. únor 2021

doktor byl blb, očividně to z pohledu lékaře zhodnotil, jako banalitu, ale měl ti to říct jinak: maminko takových úrazů ještě bude, není nutné se vším chodit k lékaři, můžete si pro svůj klid udělat několik testů doma a ukázat ti co a jak, na druhou stranu ho chápu, že když už jste přišli napsal ti rtg, i když to považoval za zbytečný, no a tvoje otázka jestli je to nutný už ho vytočila 🙂....to ho ale neopravnuje, že musí udržet nervy na uzde, učitel taky musí odpovídat celý život na stejné ,, stupidní,, otázky a nemůže se vytočit a vybuchnout, když už si myslí, že tento dotaz by měl být úž poslední 🙂

janinasm
27. únor 2021

@nejstarosti proboha co to bylo za doktora? Takovéj idiot.