Krátké dlouhé kosti končetin hodnoty pod 5 %. Setkal se s tím někdo z vás?

denisa6920
22. črc 2023

Zdravím
Setkal se s tím prosím někdo?
Mám týden do porodu a začínám se bát.
Na genetice všechny výsledky v pořádku. Ale během screeningu v 33tt a teď v 37tt nám naměřili : krátké dlouhé kosti končetin hodnoty pod 5% co od toho mám očekávat ,čeho se obávat ,googlila jsem ,hledala nic pěkného moc nenašla. Přitom nechápu co se mohlo pokazit .
V naší rodině mají z matčiny strany max 160 cm ,z přítele strany jsou všichni vysocí . Může to být geneticky jedno dítě po jednom rodiči a druhé po druhém rodiči? Nebol to bude něco závažného?

honatko092
22. črc 2023

@denisa6920 A co na to řekl doktor?

katule1990
22. črc 2023

@denisa6920 Syn byl taky kolem toho 5. percentilu, myslim, ze na 3. percentilu, pak uz byly blbe i monitory, narodil se 37+1tt s vahou 2,1 kg, hodne drobny a hubeny, nezivila ho placenta. My jsme navic oba hodne vysoci, nema byt po kom maly. Je ale zdravy, nic mu neni, geneticka vysetreni nedelali. Ted je mu 2,5 a porad je hodne drobny, s vahou na 1. percentilu (neco pres 11 kg aktualne), vyskove je myslim tak na 15. percentilu. Nicmene porad roste i prybyva, jen si stale drzi svoji dolni hranici. Verim, ze to u vas taky bude v poradku, kor kdyz mate v rodine takto male lidi, to muze byt urcite tim, drzim palce ❤️.

hezz17
22. črc 2023

Tak to dite je celkove mensi nez prumer. Odpovida o 4 tydny mensim detem.kdyby mel hoavu 65.percentil a femur 5.percentil tak to bych se znepokojovala podtazne vic, nez kdyz ma hlavu 14. A stehno 2.percentil.
Kdyz je o 4 tydny mensi-celkove, tak mu (logicky) nebudou vychazet dlouhy nohy.

fifinka2020
22. črc 2023

@denisa6920 já bych jen dodala, že je pořád "v norme". Problém je, když je pak i mimo tabulku, to už může být nějaká abnormalita. Neřešili jsme kosti, ale dcera měla hlavičku oproti zbytku těla na 1.percentilu. dodnes z toho mám hodně nepříjemné vzpomínky- nikdo mi nedovedl říct, co to znamená, naopak spíš to vypadalo, že nebude zdravá... to čekání na porod a první půl rok nebyly příjemné... teď ji budou 2 a je vše v poradku. Chápu, že k něčemu ta měření jsou dobrá, ale přijde mi poslední dobou, že to hrozně moc maminek akorát děsí...

fifinka2020
22. črc 2023

@fifinka2020 jo a ještě dodám, že strašně záleželo, jaký byl utz a kdo to měřil... jednou to doktorka dost "odbyla" a vyšla ji hlavička ještě o několik cm menší, než před 2 týdny (přitom vím, tě tehdy to fakt měřili asi 10x a poradne). A hned to mimco hodilo do červených čísel...

denisa6920
autor
23. črc 2023

@honatko092 myslí si že to bude mít trpasličí postižení. Ale tomu se mi nechce věřit když to v rodině nemáme a genetika nám vyšla vždy v pořádku . Půjdeme rodit o 3 týdny dříve

denisa6920
autor
23. črc 2023

@katule1990 tak já doufám že bude vše ok

denisa6920
autor
23. črc 2023

@hezz17 ono od začátku těhotenství je mimo váhu ,rozměry ,nevychází jim to pořád o 3-4 týdny

denisa6920
autor
23. črc 2023

@fifinka2020 tak snad bude vše v pořádku. Mě jen nejde do hlavy že genetika ok ,a na SCR a uz jim to pokaždé vychází jinak .
U první nám říkali že bude malinká ,že bude mít 2600g a měla 3,5 kg při narození ,a to jí ani nepřišli na to že nemá vyvinuté kosti v nohou 🤔 .

fifinka2020
23. črc 2023

@denisa6920 věřím, že ano 🙏. Ono opravdu zalezi, kdo ten screening dělá...stačí půl milimetru špatně změření a hned může být odchylka několik týdnů (viděla jsem u dcery). A u dcery taky něco rostlo skokové...jinak pokud byste ještě chtěla konzultaci, tak si zaplaťte soukromé screening, nevím, odkud jste, ale já byla u dr. Frisove a právě hodně mě tam ten přístup uklidnil...

denisa6920
autor
23. črc 2023

@fifinka2020 27.7. jdeme na vyvolání porodu tak myslím že něco objednávat už je zbytečné

fifinka2020
29. črc 2023

@denisa6920 hezky den, tak jak to s vámi vypadá?❤️