Ahoj, čistě teoreticky se ptám...nikde jsem tento pripad zatím nedohledala. Když se např. otec od rodiny s malými dětmi vrátí z pracovní cesty ze Španělska, z nerizikové oblasti. Nic mu není. Děti však po 6 dnech mají teploty, rýmu, náznaky kasle ...jsou ještě hodně malé, nedokáží popsat co jim je a nebyly venku, protože je karantena. Muze teoreticky přenašeč viru být bez příznaků a děti mohl nakazit?
Ano, může.. může být přenašeč, ale sám příznaky nemá
@katherinka33 Teoreticky mohl. Četla jsem hodně textů od lékařů, sami si nejsou jistí, ale nějaký bezpříznakový nemocný se už vyskytl. Nicméně je pravděpodobnější, že se jen nachladily, což lze i doma. Obecně se třeba rýma nebere jako korona symptom.
Ano, mohl, ale rýma není příznak koronaviru jak píše mourovatakocka..
A hlásit to na hygienu, nebo ne? Přijel asi o 7hodin dřív, než se automaticky vztahovala na všechny povinná karanténa.
Já bych zavolala dětské doktorce a ona už ti řekne, co dál...ono je možné, že muži se to ještě jenom neprojevilo a stále je ve hře varianta, že jsou opravdu jen nachlazení
Pane Bože, Španělsko je na tom po Itálii nejhůře. Okamžitě kontaktujte hygienu.
@katherinka33 vsude se uvádí že ryma není jako symptom covid
Nejsem lékař, ale četla jsem, že kašel u tohoto viru je suchý... Možná to pomůže v rozhodování 🙂 já bych neplašila... Vyčkala bych a dodržovala bych karanténu 🙂
@lachtanice86
@leilinka1234 My jsme doma, ale manžel svůj návrat hlásil v práci a podle nich (mají vlastní krizové centrum) naprosto bez problemu a musí do práce chodit. Pritom je u něj možné HO. Nic, volám doktorce a uvidíme...
Nakažený muže byt bez příznaků, typicky příklad je loď kotvící u Japonska-57% lidi bez příznaků ale s koronavirem. Viz článek https://www.stefajir.cz/co-nas-naucila-diamanto...
Pravděpodobnost tam je,ale pokud děti mají rýmu, tak to koronavirus není . Ten začíná suchým kašlem,dusnosti a následně vysoké teploty.
Tak jsem volala pediatre, ta měla úplnou paniku a ihned mě odkázala na hygienickou stanici našeho kraje. Prý minimálně cestovatelskou anamnézu máme a měli jsme být v karanténě. Jenže tu nám nikdo nepotvrdil, i když jsme na to upozorňovali. Volala jsem tedy na tu křížovou linku. Všechny linky našeho kraje jsou mimo provoz, prý ve všední dny 8 až 15.00. Jo aha... Takže jsem volala na ty linky, co jsou všude uvedeny a prý tato síť nemá záznamník a vyvěsilo se mi to. Nakonec jsem volala 112. Tam mě po informovani přepojili na hygieniky a přijedou pro odběry. Ale nevi, kdy a jenom kvůli dětem. No, tak já nevím... Moc se v tom nevyznám. Ale snad budeme negativní. Pro čisté svědomí, že jsem hlavně udělala maximum pro všechny kolem, jsem to nahlásila a dál už to je v rukou hygieny.
Udelala jsi maximum. Postupovala bych stejne. Muze to byt a nemusi. Uvidis co bude dal. Drzim pesti, at je to v poradku!
@jerou Moc děkuji. Dám určitě info, ale doufám, že to korona nebo nic závažného nebude.
@katherinka33 🍀🍀🍀 Pak napiš
@katherinka33 To jsem zvědavá, jak dopadnete. Držím palce. Chápu dobře, že testy udělají jen dětem? To by byla pěkná blbost. Pokud by šlo o koronu, tak manžel by musel být taky pozitivní, když je údajně nakazil. Chápu tvoje obavy, ale myslím, že to bude něco jiného. Rýma ke koroně teoreticky nepatří a naopak jen náznaky kašle jsou málo i pro děti, nebo ne?
@katherinka33 furt lepší řešit včas,než jako někteří,co si přijeli z rizikové oblasti a šli vesele do práce.zrovna včera mi naši říkali,že se dva vrátili z Itálie a místo karantény vesele nastoupili do práce. Do fabriky,kde dělá 100lidí,kteří se tam sjíždí ze 3 okresů 😣
@matire Na 112 mi řekli, že dcerám přijedou odebrat vzorky. Kdyby se prý jejich stav zhoršil, tak volat 155. O manželovi nic, ani o karanténě. Ten systém mi přijde trochu nešťastně udělaný. Ale pokud nám nedají karanténu na hygieně, testy budou (doufám) negativní, tak budeme doma i tak. Nejsme v tomhle ohledu tak hloupí. Chráníme tim sve okolí, ale i sebe.
@amazonkajanik Je to tak, že mi hodně lidí z rodiny před tím, než jsem to nahlásila, řeklo, že přehaním, že to nic neni. Ať nikam nevolam a nesirim paniku. Co když to takhle dělá i víc lidí? Ne každý si uvědomuje, co všechno se může stát... I já jsem sama začala pochybovat, jestli jen nepanikarim. Ale už to bohužel není jen o nás.
@katherinka33 není to nic,nad čím by se dalo mávnout rukou. I když,bratranec takhle mavnul několikrát nad chřipkou a anginou,přechodil to,šel do práce,vyžral se na 135kg,hulil 40denně a jednoho dne ho kleplo u piva. Nedožitých 30...
Takže ať je to,co je to,není radno to podceňovat
Myslím, že děti jsou ok a fakt jde nejspíše o klasické nachlazení, ale spíše manžel by si měl zkusit zařídít HO.
Trvejte na odběru manžela i sebe, jste v jedné domácnosti. Bohuzel hodně lidi to bagatelizuje, schválně se vraceli z dovolených dřív aby nemuseli do karantény a co mi přijde úplně jedno z nejhorších, zatajuji podstatně informace zachránce a všem zdravotníkům, zavolání si 155 ze maj chřipku a je jim blbě a při opakovaných dotazech zda byli v cizině (už se ptaj i na jakékoli zahraničí) nebo s někým nakazeny bylo v kontaktu tvrdí ze ne a až když přijde na lámání chleba s pozitivními testy tak kapkou božskou.... držím palce ať je to u vás v poradku 🙏
Přesně tak. Odběry i u tebe a u manžela, to je jak u blbych tenhle systém. Ráno jsem četla článek o postupech v Tchaj-wanu... Roušky, desinfekce a testy zdarma pro každého, vycházení jen s rouškou a jsou tam relativně v pohodě. A tady? Roušky k nesehnání, desinfekci chci zkusit sehnat dneska, ale prý to samé, a test podle dnešních zpráv v TV za 3000 a něco!
Mimochodem...co s nemocnými dětmi v téhle době? Když nemáš cestovní anamnézu, tak ho vzít normálně do čekárny k dětské Dr. a nebo za vším hledat koronu a volat sanitku? Teďka teoreticky každá nemoc s teplotou / horečkou a kašlem může být korona. A pozdějš už tuplem. Sanitku nejde volat ke každému nemocnému. To se to bude pěkně šířit 😛
Může být jen přenašeč.
Dievcata neviete,kde zohnat aktualny pocet nakazenych v CR?
@katherinka33 muze,muze mit i delsi inkubacni dobu a lehnou az po detech...