Ahoj,
ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti (případně pokud je tu někdo odborník, tak názor) na korekci oční vady u batolete.
Dceři (14m/11,5korig) byly dnes doporučeny brýle na zvyknutí +4,0 na obě očka (je tedy dalekozraká).
Dioptrie se dnes nepodařilo změřit, nespolupracovala/ nechtěla koukat do přístroje.
Poslední úspěšné měření proběhlo 3/13 (tj. věk 7m/4,5m) OP +7,0 ;OL +7,25.
Brýle jsme tedy dostali na základě starého vyšetření.
Jak jste to měli s případnou vadou vy?
Doma na ní nepozorujeme, že by měla se zrakem problém - sama si prohlíží knížky, poznává zvířátka, v prostoru se orientuje dobře.
V ordinaci jsem nebyla schopná se řádně vyptat a už vůbec ne oponovat, jak jsem byla v šoku a malá plakala, protože byla unavená a rozlobená ze všech těch procedur.
@gable Já se korekci nebráním, jen mě dnes uvedlo do šoku to, že se jim dioptrie naměřit nepodařilo, tak mi řekli, že protože to minule bylo tolik, tak brýle raději preventivně dají.
Přitom v tom březnu, mi řekli, že tím, že jí není ještě ani rok (korigovaně ani půlrok), tak jsou takové hodnoty velice závádějící, že rozhodne jak jí to naměří v korigovaném roce.
Pokud jsou brýle třeba, nosit je bude, ale v tomto případě si moc jistá nejsem. Paní Dr. si vlastně dost protiřečila, oproti minulé kontrole.
My s manželem oba korekci zraku máme, ale jsme naopak krátkozrací.
Děkuji za každou informaci 🙂
@tesinkaj já jsem taky krátkozraká. Můj muž byl dalekozraký jako dítě a dnes je bez brýlí,ale měl jen 1,5 dioptrie. Syn má teď téměř sedm a v dospělosti mu při tak vysokém počtu zřejmě nějaké zůstanou. Myslím, že byste měli najít nějakého odborníka a nechat ji vyšetřit pořádně, ať má správně nastavené brýlky už od začátku. Sice je to nepříjemné, když se musí rozkapávat, ale osobně si myslím, že v běžné ordinaci se malé dítě změřit nedá. My jsme taky řešili tento problém, kdy byl rok nezměřený a moc se mi to nelíbilo. Když už je má nosit, tak ať jsou mu co nejprospěšnější. Zkus nějakou oční kliniku nebo dětskou nemocnici, zkus zjistit, kdo má přístroj na měření dioptrií u malých dětí (nevím jak se jmenuje 🙂 ) a objednejte se tam. Teprve potom na základě nejnovějšího změření, bych vyrazila pro brýle.
@tesinkaj a rozkapávali jí očka? Je to jen bliknutí do oka, když je rozkapané a je hned změřeno. My jsme teda museli prcka držet a doktorka mu rozevírala víčka, protože brečel,ale podařilo se. Když měl rok, tak mu je rozevírali takovým kolíčkem, to bylo něco, teď si je jen podržela prsty.
@tesinkaj naprosto stejným šokem jsme si prošli před více jak rokem. Syn je narozený o dva měíce dřív, od roka má brýle. Nevěřila jsem, že má tak silné dioptrie, nepozorovala jsem vůbec, že by špatně viděl, jak píšeš, knížky prohlížel, orientoval se skvěle, našel na zemi každé smítko. Dnes má ještě silnější dioptrie a jsem ráda, že brýle nosí. Zvykl si na ně hned první den a přijde mi takový jistější. Na měření jsme byli poprvé v Brně v dětské nemocnici, ti nás předali k očařce v našem bydlišti, od které jsme odešli. Rok ho nebyla schopná změřit, nic neřešila, tak jsme si našli druhou. Má špičkově vybavenou ordinaci a skvělý přístup. Pokud tě něco zajímá a budu moct odpovědět, tak se ptej 🙂