Kolovrátkový kašel. Přejde to? Řeším to moc?

blumchenkin
4. zář 2019

Chci se zeptat jestli někdo nemáte podobný případ, nebo alespoň nějaký nápad...??

Máme 2 děti a starší dcera (10let) už cca od roka a půl trpí na suchý kašel. Protože jsme byli vyděšení rodiče, mysleli jsme si často, že je to laryngitida ( snad to i byla) a jezdili s ní v noci na pohotovost. Většinou se jí to v nemocnici trochu zlepšilo, takže jsme si pak připadali jak blázni, snad jen 1x ( snad z 10ti výjezdů) jí dali v nemocnici dýchat adrenalin. Je to takový štěkavý kašel, kdy ale nesípe a nedusí se, ale kašle třeba 3-4hodiny v kuse. Ne, že by občas zakašlala, ale je to kolovrátkový kašel, třeba 10x do minuty a tak to opravdu v akutní fázi běží celé hodiny. V noci je to nejhorší a přes den o trochu lepší. Nejvíc je z toho vyčerpané okolí. Dcera to dává nějak statečněji. Od mala, jakmile dostane rýmu, přidá se s k tomu tento kolovrátkový kašel a trvá to třeba 10-14 dní ve fázích. Pár dní kašle, pak 1-2 dny zlepšení, pak to vyvrcholí zvracením z kašle a hooodně pomalu to ustupuje. Od malička jí cpali kortikoidama, těžce jsem to nesla, i když to jediné jí fakt ten kašel tlumilo. Po cca roce nebo dvou jsem jí raději nechala kašlat, než aby jí tím furt cpala. Doktoři říkali, že z toho vyroste, jenže je jí za pár měsíců 10 let a kašel je sice mírnější a není tak častý ( třeba už jen 1 taková zvláštní viróza do 2-3 měsíců), což je super, protože cca do 7 let to bylo opravdu každý měsíc. Jen se z  toho vyhrabala, týden si odfrkla a začala zas trochu pokašlávat. 

A abych vyloučila některé Vaše nápady, tak jsem byla iniciativní a nutila doktory přemýšlet a vyběhávala si různá vyšetření, protože jsem nechtěla, aby se pořád tak trápila:( Dcera je teda pěkná, nijak nestrádá, na 10 let má 32kg, zvracení, ani časté noční kašle jí nijak na váze neubírají, proto to možná ani doktoři tolik neřeší. Kdyby viděli neprospívající dítě, tak to možná budou řešit víc, to je logický.

Vyšetřovali ji přibližně v 5ti letech reflux ( negativní - měla 24h trubičku nosem do žaludku)) - i když před pár měsíci ji dr.dala na zkoušku nějaké léky na reflux, jestli to třeba nezabere. Vyšetření plic ( prodělala si průběžně černý kašel i zápal  plic:(), nosní mandle má venku ( ale zase ji narostli do 2.stupně, imunologie v pořádku, alergie nemá žádné, odběry na boreliozu negativní, různé odběry, vše bylo ok.
Na cca 1-2 roky měla ventolin, seretide, atrovent. Seretide možná trochu pomohl, že při běhu nekašlala tolik, ale při kašli atrovent nebo ventolik vůbec nepomáhal ( spíš mi to přišlo naopak, ale to je možná jen muj pocit). Měla i montelukast ( bud to bylo placebo, nebo to možná trochu pomáhalo). Zkoušela jsem homeo, různé léčení přes nějaký přístroj ( nevzpomenu si na název, ale podrobnosti klidně napíšu🙂, bylinky...

Některá z doktorek mi říkala, že je to možná psychika. Dcera nic moc neřeší, je to pohodářka, ale i tak je možný že v sobě něco dusí, ale povídáme si o všem a je přece blbost, aby se kvůli maličkostem stresovala a kašlala až z toho zvrací ( dovolená, let letadlem, začátek školy, písemka, atd.atd...to mi přijde přitažený za vlasy.)

Mám to nechat být a čekat až opět o pár let vyroste a doufat, že to přejde? Řeším to moc? Nebo nemáte někdo nějaký nápad? radu?? Budu vděčná za cokoliv...🙏

V létě to bývá lepší, měla jen cca před 3 týdny zánět průdušek a ATB a ted se vrací od moře po týdnu a opět kašle:(( Jinak celé léto v pohodě🙂

Jenže začíná září a bude hůř:(

jannym
4. zář 2019

A nemuze mit astma? Dcera mela zachvaty kasle kdy jsem si i detska mysleli ze ma opet laryngitidu a opet a opet ... detska mi tvrdila ze pokud nema opakovane bronchitydy tak ze astma to byt urcite nemuze (rikala jsem ji ze ja i mamka jsme astmaticky) az jsem ji jednou vzala k memu dr na imunilogii, nemela jsem hlidani tak jsem ji vzala sebou a tak si s dr povidame a jak se ma dcerka atd, udelali spirometrii a plus muj popis a dr rika a vite ze ma astma? Dostala leky jak na roztazeni dychacich cest tak neco na posilovani imunity a nocni zachvaty kasle ma uz jen kdyz je nemocna a rozhodne to nejsou hodiny jen minuty, uz zadne nocni vysedavani u otevreneho okna zabalene v dece, zadne nocni inhalace vincentky a stresy jestli se mi nezacne dusit, navic jako pojistku mam to ze ji muzu jednorazove dat sve kortikosteroidy abychom nemuseli do nemocnice (nastesti na to zatim nikdy nedoslo), a stres nebo vnitrni tlak dokaze astmaticke zachvaty priserne znasobit pak uz se stresujete proto ze vite ze prijde dalsi zachvat a kdyz prijde tak vite ze bude trvat dlouho ze se zas nevyspite ze se nemuzete nadechnout ze uz vas z toho kasle strasne boli zebra a bricho ale ono to furt nejde zastavit a vy furt kaslete (je to des)

blumchenkin
autor
5. zář 2019

Na spirometrii jsme už byly a vyšla dobře:(

blumchenkin
autor
5. zář 2019

@blumchenkin leda že by se doktorka spletla🙂) ale to se asi na spirometrii pozná...Říkala vlastně že to vyšlo relativně dobře. Já se fakt bojím že jsme zkusili úplně všechno:((

werumka
5. zář 2019

@blumchenkin Ty testy na alergie dělali kdy?

kittyy17
5. zář 2019

@blumchenkin výsledek relativně dobře může znamenat i to, že má sklony k astmatu, které se projevuje velmi lehce při každém nachlazení nebo námaze. Já bych to astma nevylučovala

malytlustyhroch
5. zář 2019

Mam od detstvi neco podobneho, i kdyz asi ne tak moc jako tvoje dcera, a tezko rict jestli z podobnych duvodu. Ale napisu svoji zkusenost, treba ti k necemu bude. V detstvi jsem taky kaslala az do zvraceni, kdyz jsem byla nastydla. To zvraceni z kasle fakt kolem tech deseti let preslo. Pak to bylo dlouhy roky tak, ze jsem po kazdem nachlazeni mela jeste treba dva tydny kasel (kazda viroza = mesic kasle), cim zdravejsi jsem byla, tim vic jsem kaslala. Treba 10 minut bez prestavky, lidi si ode mne odsedavali v mhd, parkrat jsem si fakt myslela, ze se udusim. Vyjimecne se mi to stane i v nejakem emocionalnim rozruseni, hlavne kdyz jde o nahlou uzkost, na kterou zrovna nemam cas. .Astma pry nemam, ani nic jineho mi doktori nenasli. Pomohlo mi zasadne, kdyz mi pani v lekarne poradila cucat panthenol, kupuju cucaci od Dr.Maxe protoze ma za me nejlepsi chut i konzistenci. A cucam ho vzdycky uz od zacatku nachlazeni a snazim se kaslat, co nejmene, protoze u me to funguje tak, ze cim vic kaslu, tim vic kaslu. Muj lajcky pohled na muj kasel nakonec je, ze mam proste nejak lochtivy nebo precitlively krk, ktery reaguje kaslem uz na male podrazdeni, tak se to podrazdeni proste snazim minimalizovat. Jestli je to u tve dcery aspon v necem podobne, to samozrejme nevim.

blumchenkin
autor
5. zář 2019

@kittyy17 Odběry dělali už asi rok nebo 2 zpátky....

jannym
5. zář 2019

@kittyy17 my to mame taky tak, dcera zfoukne i posledni svicku (tu davam jen v tehotenstvi) jinak ani omylem, ale presto posle symptomu a namerenych hodnot je dcera vedena jako astmatik

blumchenkin
autor
5. zář 2019

@kittyy17 a na astma pomáhají jen kortikoidy nebo něco speciálního?

zelenaesmolda
5. zář 2019

@blumchenkin
ja kdyz kaslu tak zvracim a nejhorsi je to v noci.jedine co mi kdy pomohlo byl omanovy sirup a codein,jinak nic.

blumchenkin
autor
5. zář 2019

@zelenaesmolda a Vy máte astma?

zelenaesmolda
5. zář 2019

@blumchenkin
prave,ze nemam.

kapii
5. zář 2019

Mám odmala něco podobného, při každé nemoci nebo větším vypětí dusivý kašel, jakmile začnu, tak už nemůžu přestat. Mám to i se škytavkou, se zvracením, jak začne, drží mě třeba i dva dny. Prý je to skrz nervy, které jsou citlivější a jakmile se podraždí, tak ten reflex už má problém přestat. Má to dcera jen u kašle nebo i u něčeho dalšího?

blumchenkin
autor
6. zář 2019

@kapii Dcera má celkově citlivej žaludek, takže když se večer přejí, v autě, v letadle, je jí pak špatně, motá se jí hlava a zvrací. Jinak ten kašel přijde zničeho nic ( většinou se přidá k rýmě). Ted jsem vyslala manžela s dcerou do Řecka, ať si to užijou, když já musím zůstat s druhou dcerou doma ( zápal plic:() On on je ted hotovej, že mu v noci z toho kašle zvrací, nezastaví se s tím kašláním, je to celou noc. Už by rádi byly doma a odlet je až v sobotu večer:(( To si v letadle ještě užijou:((

blumchenkin
autor
6. zář 2019

Ještě jsem zapomněla napsat, že bere do nosu Alegrom, na alergickou rýmu..., nějak se mi to všechno s tím astmatem spojuje:( Tak proč jí dr.nedá léky které jí pomůžou:(

kapii
6. zář 2019

@blumchenkin Možná je taky citlivější na různé podráždění. A co zkusit ještě jiného Dr skrz to podezření na astma ?

blumchenkin
autor
30. bře 2022

@blumchenkin jen jsem chtěla napsat po pár letech, že dcera má opravdu lehčí formu astma;) má dychladla a je to lepší, pořád kasle víc jak ostatní děti, ale není to takový horor jako to byval;)