Kolono + gastro u dítěte. Byl někdo s dítěte zároveň?

13. zář 2024

Dobrý den, byl prosím někdo s dítětem 5 let na gastro + kolono zároveň? Syn má jít kvůli pozitivnímu okultnímu krvácení na toto vyšetření v celkové narkóze. Potíže : bolest břicha cca rok. Nárazově. Má období, kdy nic. Okultní krvácení hodnota 600.
Děkuji za každou sdílenou informaci.

martulka88
13. zář 2024

Tím, že je to v narkóze, nic si pamatovat nebude. To těch 600 má kalprotektin? Říkali vám, co to může být? Netrpí na průjmy a bolesti bříška? Mohl by mít crohna nebo kolitidu. Což jsou zánětlivá onemocnění střev (já mám crohna). Určitě bych doporučila skupinku pro rodiče dětí s ibd nemocemi na fb a tam bude nejvíce informací.

autor
13. zář 2024

@martulka88 moc Vám děkuji za tip na další skupinku. Říkali, že to může být buď podrážděný střevo z potravinové intolerance (máme bezlaktózovou dietu cca rok) nebo nějaký polyp, kolono nám byla doporučená, spíš to nechávají na nás. Ano hodnota je kalprotektin

autor
13. zář 2024

@martulka88 ještě dodám, že trpí na bolesti břicha, průjmy nemá vůbec a na ultrazvuku byl zjištěn “meteorismus” ( zvýšená tvorba plynů)

martulka88
13. zář 2024

Samozřejmě i ta intolerance může udělat hodně. 600 je dost, já v nejhorším relapsu měla 1800+ (laborka už to víc nenaměřila). Vím, je těžké na to nechat dítko jít, ale v narkóze je to pro něj fajn a nebude si nic pamatovat. Jen je naprd čistící procedura předtím. Určitě napište do té skupiny, oni hodně poradí (u dospělých je to trošku jinak jak u dětí).

odula
13. zář 2024

Synovi bylo tedy uz 11 kdyz jsme sli.Celkova narkoza, gastro a koloskopie. Byla jsem s nim na uspani a na probuzení, samotnou narkozu snesl naprosto v pohodě. Diagnostikovali mu kolitidu. Ale mel velky bolesti bricha, krvavý prujmy. (Jsem si celkem jista ze mu to spustil covid :/ anyway ,) Mame to uz nejakej rok, obcas lepsi obcas horší, no. Jak uz to u ibd bývá. Syn nema moc omezeni co se aktivit tyce, krom relapsu, kdy je unavenejsi a teda musí dietu a to krute nadává. Ale samotny vsetreni je opravdu v pohodě🙂 preju vam at to dobře zvládnete a at je hlavně všechno v pořádku. 🙂

odula
13. zář 2024

@martulka88 prosim měla bys odkaz na tu skupinku? Nějak ji nemůžu najít. Zatim valcime sami

martulka88
13. zář 2024

@odula Jmenuje se na FB - Rodiče dětí s IBD (Veo, crohn a kolitida). Určitě se tam přidejte, pak je skupina "crohnova choroba", tam jsem já už asi 14let (15 let mám crohna), ale jsou tam s námi i normálně kolitiďáci, dost si navzájem pomáháme. A pak doporučuji pacienti ibd - dělají různé přednášky v různých městech. Teď bude svatováclavská konference v Praze. Já jezdila do HK, kde jezdím i na biolku a bývalá paní z kanclu byla ve združení také. Je to fajn se podělit s ostatními a dost poradí.

odula
13. zář 2024

@martulka88 dekuju moc!!

janches
16. zář 2024

Syn byl na tomto, když mu byly 2 roky s stejně se nakonec nepřišlo na příčinu problémů. Byl malý, takže si nic nepamatuje, ale pro mě to byl šílený zážitek. Přeji hodně sil a ať se zjistí, co syna trápí. Držím pěsti 🍀