Ahoj, prosím o radu, určitě se tu už někde kojenecké akné řešilo, ale u nás ho má 8 měs. syn a já už si s tím nevím rady. Byli jsme na kožním, o atopický ekzem se prý nejedná, napsala diagnozu "papula infantis" - jakože "papulky u mladého" a předepsala vodičku (ppg), která nepomohla, příště by prý dala hormonální nebo antibiotickou mast. Kortikoidy dávat nechci. Nesvědí. Malý ale šmrdlá ručičkama po obličeji a slintá, má ve středu obličeje u pusy nosíku a na bradičce tyto pupínky. Čímkoliv namažu, zhorší se to. Teď potírám heřmánkem a řepíkem, ale nezdá se, že by moc pomáhalo (dnes teda první den), má to již přes měsíc. Nemáte zkušenost a radu? Děkuji mockrát.
@eicul82 Ahoj, díky, dnes to má zase trochu lepší, ale ne úplně dobré, ještě vydržím s bylinkami. Také jsem přestala úplně jíst sladkosti (od včerejška🙂), a vynechala i kávu - i když tu jsem měla jen jednou za tři dny, prý to může zhoršovat, syna ještě 4x denně kojím.
@lucka662006 A zkusilas máznout Sudocreamem?
když kojíš, tak bych potírala mateřským mlíčkem. má to být všelék 😉 rozhodně neublíží, kdyby nepomohlo. já to teď řeším taky. ale malá má měsíc 😅 jedeme heřmánek a mm
@blahova_andrea když byl malému měsíc, tak to měl taky, neřešila jsem, protože jsem věděla, že je to u tak malých miminek úplně běžné a že to zmizí, ale teď v těch 8 měsících mně to už celkem vadí... MM jsem potřít také zkusila, ale dost mu to po tom okamžitě zrudlo, tak už jsem víckrát nenamazala.
@lenicka07 Zatím ne, mazala jsem ABC Perioral od Biodermy, všude opěvovaný krém, a nepomohlo, po druhém dnu mazání naopak jakoby spíše zrudlo. Zkusila jsem také Rybilku, opět zřervenalo. Čímkoliv mastným namažu, ihned se to jakoby vyloupne ještě víc a zarudne. Jako u akné dospělých🙂 Kožní říkala nemazat zatím ničím. Zkusím týden věřit v bylinky.
@lucka662006 a můžu se zeptat po jaké době to zmizelo v tom měsíci? 😅
Po 10 dnech. Pak mám ještě holčičku, ta měla novorozenecké akné měsíc a půl - zhruba od konce šestinedělí do 3 měsíců, ale také zmizelo samo a tenkrát jsem zkoušela vše možné, nic nezabíralo, až když jsem pohledala na netu a uklidnila se, nechala být, a pak v těch 3 měs. opravdu zmizelo. Vadily mi ale reakce neznalého okolí.
@lucka662006 Mě to samotné moc pomáhá, právě že to léčí to zanícení, a u dětí když se takový pupínek objeví, tak to tím taky mažu. Tak to zkus třeba na menší ploše. Já už jsem (na sobě) vyzkoušela kdeco, a vše jen zhoršovalo nebo nemělo vůbec žádný účinek. A ještě bych dodala že minimalizovat veškerou kosmetiku. Zkusila bych pouze čistou vodu a natřít Sudocream a pokud by to účinkovalo jako u nás tak do dvou dnů musíš vidět zlepšení.
@lenicka07 ahoj a ten sudocrem není hodně mastný?
@lucka662006 Mě taky připadá mastný, ale kupodivu mi to vůbec nevadí 🙂 zkus na menší ploše a uvidíš. Aspoň budeš mít porovnání. Mě prostě připadá že krásně hojí to zanícení a další pupínky se neobjevují. Jasně že každému vyhovuje něco jiného, ale tohle je první věc kterou jsem po 20 ! letech objevila že mi pomáhá.
@lucka662006 na i jen trpchu zarudlé pupínky nepatři nic mastného! (sama to vidíš) - kup v lékárně zinkovu mast nebo pokud nevadí Sudocrem, můžeš ten, na mytí jde používat odvar z řepíku. Sobě nasaď probiotika a Hylak forte, nejlépe když omezíš i sladké a z mléčného si dáš jen zakysané věci, tvrdé sýry a máslo.
Tak užívám Hylak forte a sladké nejím už 3 dny (to je teda boj🙂!), v lékárně jsem byla pro Sudocrem a před chvílí namazala, meju jen odvarem z heřmánku a řepíku - půl na půl, uvidíme zítra jak se bude vyvíjet.
@lenicka07 děkuju za tip na sudocrem, je dobrý, už to máme o hodně lepší, i když posledních pár pupínků zbývá, nechci to zakřiknout....pomohl sudocrem, odvar z heřmánku a řepíku, já nejedla sladké a nepila kávu a jedla probiotika.
@lucka662006 Tak to jsem ráda že to zabralo, určitě to nezakřikneš, počkej pár dní a bude to dobré 🙂 Pak to klidně mazat už nemusíš, já mažu jen když máme potíže ...
@lucka662006 Jinak je smutné, že ti na kožním nedokázali poradit, i když vlastně se nedivím... kamarádce jsem tady na fóru sehnala radu od jedné moc šikovné paní když šlo o šílenou vyrážku. Paní zvládla poradit jen podle fotky, zato co předepsala paní primářka na kožním, to byl děs a bylo to jen horší a horší... Nyní je kamarádka naprosto bez problému...
@lenicka07 Taky jsem si to uvědomila, proč prostě kožní neřekne "zkuste sudocrem" - musí ten krém a jeho účinky a složení znát, ale asi prostě protože není na předpis nebo fakt nevím... Nebo proč taky neřekne ten řepík a heřmánek atd.....
Nejdřive radím trpělivost s bylinkami 🙂 ony prostě neumí zázraky na počkání, u bylinek to chce čas 🙂 ještě se radí potírat sáčkem uvařeného černého čaje, tak můžeš zkusit itoto, určitě lepší zkusit než hormon.apod masti :-/