Kazivost mléčných zubů - dceři se ve 2,5 letech hodně azí zuby

terezapos
6. čer 2018

Holky prosim co delam spatne? Dcera 2,5 roku ma uz plombu a uz se ji zase kazi 2 stolicky zuby ji cistim rano a vecer a stejne cokoladu skoro neji akorat piti ma sladke uz jsem z toho fakt nestastna vzdyt ji ani nevydrzi do tech 6 😢😢 dekuji za rady

normalnimatka
6. čer 2018

asi blbý geny....?

slazený pití bych se snažila určitě odbourat... ne jen kvůli zubům. děti to lemtaj během celýho dne a vůbec.

maxannie
6. čer 2018

Zrovna nedávno jsem dělala rozhovor s jednou zubařkou a ta mi potvrdila, že na kazivost zubů nemají geny žádný vliv. Je to jen a pouze o čištění zubů a životním stylu. Tak se zkuste poradit, jak správně zuby čistit + pravidelné pití sladkých nápojů je opravdu zlo, nejen na zuby. Stoličky jsou celkově u dětí nejhorší, je to velká plocha a často se jejich čištění podceňuje, mají pak sklon k vyšší kazivosti.

normalnimatka
6. čer 2018

@maxannie to je totální hovadina....zuby jsou právě zrovna HODNĚ o genech.... znám spoustu lidí, který jsou na čištění jak pes a stejně se jim zuby kazej. na druhou stranu znám i takový, který na to hodně serou a kaz měli v životě asi tak jeden;) a zvlášť, když je to v tak malým věku. já nevim jak tobě, ale za nás nám rodiče v prvních letech zuby ani nečistili a měli jsme je snad zkažený? děti nemaj mít co mléčný zuby zkažený....

maxannie
6. čer 2018

@normalnimatka Já jen píši, co mi řekl odborník na zuby, a ne jeden. Dědí se tvar a postavení zubů, sklon ke kazivosti (ve většině případů) ne.

verusky
6. čer 2018

@terezapos take mame kazy. dcera od dvou a syn ted ve dvou taky, oba na stejnem miste- mezi jednickou a dvojkou vpravo nahore. tak je jasne, ze tam jsem jim ty zuby cistila nejak spatne... myslim, ze je to o slazenych vodach, ktere sice omezuju, ale stejne (aby pili) jim je davam asi ve vetsim procentu nez vodu. za naseho detstvi mel sirup cukr, ted je to sama chemie...

normalnimatka
6. čer 2018

ale zkušenost mnoha lidí potvrzuje, že se opravdu doktoři často žel bohu učej hovadiny🙂))

maxannie
6. čer 2018

@normalnimatka máte nějaké studie, které vaše tvrzení podporují? Protože "zkušenost mnoha lidí" pro mě přesvědčivá příliš není 🙂 On je opravdu často problém v tom, že si lidi čistí zuby špatně, i když několikrát denně, tak špatně, špatným kartáčkem atd. Já se nechci hádat, ale tohle je bohužel jeden z mnoha rozšířených mýtů.

normalnimatka
6. čer 2018

no jasně, ale jakto, že někdo na zuby totálně se*e a kazy nemá? asi prostě "dobrý zuby", žejo? a co to je jinýho, než to, že se s tím anrodil?

pabka
6. čer 2018

Musím souhlasit, ze to není jen o čištění, což mi potvrdil i náš zubař (takže co doktor, to jiný názor). Mám několik kamarádek, které dětem čistí zuby dvakrát třikrát denně, různé kartacky, mezizubni, nitě atd atd a zrovna u mé dobre kamarádky v pěti letech dcera několik kazu a dva zuby musely úplně ven jak byly zkažené.
My zuby čistíme, samozřejmě denně, máme dobrý kartáček, dobrou pastu, ale často dcera čistí sama, bez našeho docisteni, občas vynecháme (na dovce), rozhodne to nehrotim, no a je ji šest a zuby má bez jediného mini kazu.
Naší generaci rodiče zuby v dětství necistili kolikrát vůbec a já měla v životě par mini kazu, manžel asi dva, možná dokonce jeden, teď nevím... mléčné mě ani jenu nevrtali vůbec.

drakenn
6. čer 2018

Jupiky, dzusiky, brumiky, pribinaky, slazené presnidavky..
A můžete se ucistit a zuby nadranc....

atomix
6. čer 2018

Dědičná je i síla skloviny. Pokud je slabá, kaz se udělá rychleji.

elis16
6. čer 2018

S dcerou (2 roky) jsem byla ted poprvé u zubaře a ten mi kladl na srdce, vyhýbat se slazeným nápojům.

klpoiu
7. čer 2018

Cetla sem studii ze dedicnost kazeni zubu je pouze vymysl lidi aby zakryly fakt ze se o zuby spatne starají. Zuby ci kazivost nejsou dedicne. Dedicna muze byt pouze oslabena schopnost obrany vuci nepříznivým vlivum. Kaz vznika kvuli zubnimu plaku! A ten opravdu nevznika kvůli dedicnosti ale nezpravne hygiene a zivotozprave. To ze se zuby vice kazi je zpusobeno pouze zubnim plakem, ktery narusuje zubni sklovinu. A tu narusuji slazene napoje(hlavne u mléčného chrupu). Spatne cisteni,nedostatek vapniku,prekyselena jidla atd.U deti je chyba davat vsechny ty rado piticka,sou silene preslazene navic sou kysele a narusuji prave uz tak citlivou sklovinu. I bohuzel nektera jidla sou prekyselena a sklovinu narusuji taky. Problem u mlecneho je i hlavne ten,ze jakmile se zacne tvorit at maly kazek tak mlecne zuby jsou natolik citlive ze si kaz v podstate predaj. Proto pri kazu jen cisteni nepomuze,je treba co nejrychleji odstranit,odvrtat. Uz sem se ale bohuzel setkala se zubari co tvrdi ze mlecne zuby se nevrtaji,jen to zaplacnou a kaz se siri vesele dal na dalsi zuby. Ze kaz muze poskodit zaklad staleho zubu vubec neberou v potaz. Zoubek by se ale nemel trhat pokud to neni nevyhunutelne. U deti se kazy delaji nejčastěji prave na kousacich ploskach. Chce to nechat co nejdrive opravit a pak zacit posilovat zubni sklovinu,vyhybat se slazenym kupovanym napojum a poopravit techniku cisteni zoubku.

beruskaev
7. čer 2018

Taky máme stejný problém, do cca 3 let byl klid a teď (6let) už asi 5 kazů, 2 si nechala opravit a zbytek bojujeme ☹ zuby čistíme pravidelně ráno, večer (nejdříve sama, aby se to pořádně naučila, potom jí je dočišťuji) + po obědě ve školce (pouze sama, tak nevím, jakou to má hodnotu, ale už jí to docela jde), každopádně já ji je čistím pořádně, kartáčky používám curaprox, pastu elmex (na doporučení zubařky, zuby jsem dceři před zubařkou i čistila, abych se ujistila, že to dělám správně). Dcera moc sladké nejí, pouze v létě zmrzlinu, občas čokoládu, bonbon minimálně, moc jí to naštěstí nechutná, je spíše na oříšky. Pití má i vodu, i šťávu (nejčastěji domácí), občas něco z obchodu, nikdy přeslazené, obarvené vody.. Do nedávna mi nechtěla vůbec sladké jídla, teď už jí aspoň palačinky, tak nevím, snažím se abychom žili zdravě, tak pokud jsou studie pravdivé a dědičnost nehraje roli ( u nás v rodině mají zuby všichni špatné), tak asi čistíme všichni špatně zuby.. Od kamarádky syn si zuby čistit nechce a moc nečistí a ani jeden kaz, to by mě zajímalo, jak by to ta studie vysvětlila. Nicméně já mám na to vysvětlení hned, manžel kamarádky nemá dodnes jediný kaz a s čištěním to údajně nijak nehrotí, takže asi tak.. Podle mě je to hodně tím, jaké má kdo ph v puse, osobně se mi zuby kazí hodně a dost pomohlo si dát po každém jídle žvýkačku, což u dětí bohužel moc nejde.. Omlouvám se, ale na řeči typu, máte zkažené zuby, protože si je špatně čistíte jsem fakt už alergická..

amaliekvidova
7. čer 2018

Ono je to tak..když má váš syn kaz, musel tam být před tím plak, jinak by kaz nevznikl. Správným čištěním by jste tomu předešla. Tohle se týká 99,9 % lidí. Pak je tu skupina šťastných 0,1 % kteří mají plak, ale kaz nevznikne. Je to daná kombinací mnoha faktorů. Ale většina jsme v první skupině, takže je nutné správně čistit. Správně není jen dvakrát denně, ale je potřeba mít dobrou techniku. Zajděte k dent.hygienistce a ta vás to naučí a vy budete dítěti čistit dobře.

baris
7. čer 2018

Tak nám zase zubařka říkala, že u zubů hraje velkou roli genetika. Mladší dcera má zuby jak perličky, sladké nejí, ale miluje bonbony, lízátka a ty má za 3 minuty celé rozkousané, u čištění zubů musím stát nad ní a dočišťovat, jak to šidí ... Starší dcera - bonbony nejí, sladké minimálně, zuby čistí fakt poctivě a dlouho .. a zuby jak řešeto.

barchen
7. čer 2018

@maxannie Souhlasím, genetika na tohle v 99.99% nemá vliv. Záleží pouze na správném čištění a životosprávě. Je to stejné jako nadváha nebo obezita. Výmluvy typu "máme to v rodině", "mám nemocnou štítnou žlázu, nemocné srdce, užívám léky, nemůžu sportovat" jsou pouze výmluvy. Některé maminky tady píší, že ony si zuby v dětství nečistily. Teda nevím, kde vyrůstaly, já mám 36r. zuby nám sourozencům máma čistila od dětství, pak sami, vyrůstali jsme na pidi vesnici a ještě k tomu ona byla samoživitelka bez alimentů. Zuby máme skvělé. (když nepočítám ortodontickou léčbu). Ona sama se sestrou si zuby také v dětství již čistily (60 létá). Babička s dědou si zuby téměř nečistili a v 50 měli oba již protézy. Mám vystudované potravinářství, znám chem. reakce a vliv potravin, sloučením na zdraví. @terezapos - Sladké a slazené nápoje jsou pro zuby velký problém. I ředěné sladké nápoje v jakémkoliv poměru silně škodí zubům. Čistění zubů bezprostředně po jídle také škodí. Čistění zubů po jakémkoliv ovoci, sladkém jídle, bonbónech také škodí. Chce to nekompromisně vyloučit sladké pití (slazené nápoje, ovocné šťávy, džusy ani ředěné, žádné smoothie ani lisované šťávy). Po jídle s obsahem cukru vypláchnout pusu vodou nebo se napít čisté vody (ne ovocný čaj). Po konzumaci ovoce znova, vypláchnout pusu nebo se napít vody a neutralizovat kyseliny. Rozhodně nikdy nečistit zuby pastou po ovoci, maximálně pouze mechanicky kartáčkem. Nad čím také kroutím hlavou, jsou občasné "babské rady" jak vybílit zuby u dospělých "přírodní cestou". Čistit si zuby šťávou z citronu, nebo jahod, nebo přidávat k zubní pastě různé ovocné přísady nebo bikarbonu. Tohle je zaručené "předplacenka" pro nový chrup.

maxannie
7. čer 2018

@barchen skvěle napsané, díky 🙂 K tomu citronu - od mala mám úchylku v podobě pojídání celých oloupaných citronů, snažím se to krotit, ale třeba v těhotenství jsem snědla i tři na posezení....a moje zuby několik dní vždycky trpěly...fuj