Kašovitá, zapáchající stolice u 15měsíčního dítěte

veveruse14
19. říj 2015

zdravím, mám 15ti měsíčního syna, který už cca dva měsíce má velice podivnou stolici-je kašovitá, je jí neuvěřitelně moc-velice často to plínka nedá a proteče, extrémně!!! zapáchá, jsou v ni často nestrávené zbytky jídla, barva dle toho co jedl, četnost tak 1-2krát denně, ale někdy i třikrát.
Byl kojený do roka, jako doplňek měl do kaší UM značky Hipp, po ukončení kojení to asi po třech týdnech začalo, byla jsem s ním u pediatry na stěrech-negativní. pak se to po pár týdnech na cca měsíc upravilo, a těd už dva měsíce je to nanovo. Prospívá krásně, nevypadá že by ho něco bolelo, vypadá zdravě. Dnes jsem to znovu řešila u dr. a ona se na mě tváří poněkud nechápavě co po ní chci, že. moc neví na jaké vyšetření by nás poslala, že je to normální. to bych možná i vzala, kdybych nevěděla že normalní tuhou stolici už měl, takže je fakt divné že těd najednou ji nemá, pokud mu nic neni.jídelníček má vesměs pořád stejný, až na to kojení a UM(teď má sunar, ale ten dostal až potom co ta stolice už byla divná). ptala jsem se i na alergie, dr rekla ze to můžu zkusit, ale že jí to přijde nepravděpodobné, že by ho právě něco bolelo nebo by neprospíval nebo tak. Mléčné výrobky i lepek jedl už dříve, a stolice byla normální. Jediné co mě napadá jsou ještě zuby, prakticky od července mu lezou stoličky, většinou to snáší dobře, kromě slintání o tom nevím, tak nevim jestli to může mít souvislost s tím, ale zdá se mi to nějak dlouho...??? Nebo může to být reakce na ukončení kojení???
má někdo podobnou zkušenost, že by se dítěti takto změnila stolice? jsem z toho už docela nesvá, používám látkovky, což je teď trochu horor, takže se to snažím vychytat jednorázem(ne vždy se to povede) ale štve mě to, protože to samozřejmě nebyla malá investice.no a pak taky trnu, kdykoli jdeme z domu, že to budeme muset řešit někde venku, což je teda většinou taky horor, padne na to milion vlhčených ubrousků a stejně je stále cítit, když není možnost ho osprchovat:((((

lv
19. říj 2015

no taková stolice normální není, podala bych Hylak forte, aspoň na 14dní, snížila/vynechala lepek, dráždivá jídla, vlákninu.

veveruse14
autor
19. říj 2015

@lv díky za reakci! od zitrka zkouším bezlepkovou dietu, dráždivá jídla snad nejí, možná té vlákniny má málo, sama mám problém ji do sebe dostat v optimálním množstvi. Googlila jsem si ten hylak a chápu správně že je to něco jako probiotikum? protože to mu dávám už néjakou dobu a bez efektu:(

lv
19. říj 2015

@veveruse14 jo, Hylak jsou probiotika, podle mě nejlepší na trhu. Vlákninu jsem myslela u něj vynechat, at není střevní stěna drážděna. Přeju, at se to upraví.

rituska88
19. říj 2015

Myslím, že normální to není. Ano, může mít řidší stolici při růstu zoubků, taky se nám to stává, ale aby to takhle měl dennodenně několik měsíců v kuse, to určitě nee. Doktorka by měla znovu udělat stěry a nějaké testy na alergie. Alergie na lepek se může objevit i později (já na ni měla podezření dokonce až v dospělosti). Taky může mít nějaký problém se střevy, s trávením - může tam mít zánět. Osobně jsem si před pár lety prošla několikaměsíčním martyriem vyšetření, kdy jsem měla taky nějaké problémy a taky jsem hned nehubla a nic mě nebolelo a nakonec z toho byl dost velký problém. Takže s tím je taky třeba počítat - že může mít ve střevě nějaký zánět...třeba ho způsobila nějaká bakterie, kterou prostě jen nezachytilo to první vyšetření, když mu brali stěry. Může normálně prospívat, ale může ho bolet bříško, což asi ve svém věku ještě neřekne. Zkuste třeba na pár dní vynechat lepek a mléčné výrobky, uvidíte jestli se něco nezmění, ale asi bych pro Váš klid trvala na tom, aby malýmu udělali testy na alergie a vyšetřili mu bříško Držím pěsti, aby bylo brzy líp a hlavně se nenechte odbýt - doktorka by měla vyloučit, že je chlapeček nějak nemocný, tím, že ho pořádně vyšetří, když jí jako matka řeknete, že se Vám něco nezdá...

veveruse14
autor
20. říj 2015

@rituska88 děkuji za reakci! z pediatry jsem opravdu na větvi- přešla jsem k ní nedávno, ten stěr udělala ta minulá, která mi poté co byl negativní řekla, že neví co s tím:( odešla jsem od ní tedy z jiného důvodu, ale tady to zatím nevypadá lépe-byla jsem tam zatím dvakrát, a v obou případech jsem měla pocit že řeším zbytečnosti, že je malej, že to tak děti maji:( jediné co řešila jestli přijímá dostatek UM.
ještě mě tak napadlo, že když to začalo, tak jsem mu dala Smectu - nevim jestli tŕeba není možné že by zkreslila výsledek stěru?
tu dietu hodlam vyzkouset, ale četla jsem že pokdu se třeba lepek vysadí a krevní testy se dělají až po nějaké době, tak že pak nejsou průkazné. ale taky jsem četla že je obecně jejich spolehlivost nízká.tak nevim čím vlastně začít-moc senetvářila ani na tu krev a ptala se mě jaké vyšetření po ní chci, což je teda super přistup.no asi se budu muset obrnit a být neodbytná🙂 každopádně děkuji za rady!

rituska88
20. říj 2015

@veveruse14 Myslím, že Smecta by to zkreslit neměla, ale ze zkušenosti (jsem zdr. sestra) vím, že kolikrát se prostě bakterie ve výsledku neukázala, i když tam byla - někdy je to špatným odběrem, někdy chyba v laboratoři, ale stát se to může, proto je lepší udělat odběr znovu pokud ty problémy přetrvávají. Ona se ještě ptá, jaké vyšetření po ní chcete? To je dobré teda, to by snad měla vědět ona. Jo, děti občas mají problémy, stane se, že mají zničehonic průjem nebo něco nestráví, ale pokud to trvá už takhle dlouho, když se strava nezměnila a předtím měl stolici normální, musí to být pro Vás vyčerpávající a ona by se měla snažit vyloučit, že má nějaký problém a ne jenom mluvit do větru. To přece není normální, abyste se bála jít s ním mezi lidi. Nemusí to být nic vážného, třeba mu jen nesedí něco z jídla, ale ona by se měla snažit Vám pomoci.

werberka
13. kvě 2021

@veveruse14 dobry den, mam úplně stejný stejny problem se svou dcerou 14mes. Podarilo se nejak vyřešit?

veveruse14
autor
13. kvě 2021

@werberka dobrý den,nakonec se po par týdnech upravilo samo,nezjistila jsem čím to bylo.