Kašel bez nemoci u 4letého. Co si o tom myslíte?

gabcinas
28. kvě 2023

Ahojky,
jsem tu nová a přišla jsem si pro radu a snad i nějaké zkušenosti. Mám 4 letého syna, který přestože není nemocný, trpí na záchvaty kašle. Většinou se mu to stává po ránu nebo večer, když si lehne. Kašle v kuse třeba půl hodiny, je to takový suchý, dráždivý kašel, až se z toho někdy poblinká. Nedokážu říct, jestli suchý nebo vlhký, přijde mi to totiž, že jak kdy. Nezdá se, že by ho to nějak omezovalo, ale je to už únavné a určitě i pro něj nepříjemné. Byli jsme u doktorky, i na ORL, kde mu dělali ultrazvuk i výtěry a nepřišli na žádnou zjevnou příčinu. My jsme také zkoušeli už vše možné, včetně vynechání laktózy, lepku… Vyměnili jsme peřiny, vysáli, vytřeli, zkrátka pokusili jsme se zbavit prachu i roztočů. Ale nic nepomohlo. Na potraviny alergický není, ale je alergický na srst a trpí na ekzém. Napadlo mě třeba astma, ale zase jsem četla, že tam se to zhoršuje zejména po fyzické námaze, což se u něj říct nedá, protože kolikrát lítá, jak čert a nic mu potom není. Prostě nemůžeme vypozorovat, na co tím kašlem reaguje, proto se zkouším zeptat, zda vás ještě něco třeba nenapadne…

Moc díky!

klokanka31
28. kvě 2023

@gabcinas Nemůže mít z něčeho nervy?

gabcinas
autor
28. kvě 2023

@klokanka31 to si nemyslím, když přijde nějaká více stresová situace, tak mi nepřijde, že by se to zhoršilo. Přijde mi, že je to stejné, když je všechno úplně v pohodě, i když třeba není. Do školky chodí docela rád, nestěžuje si a učitelky si také ničeho nevšimli, prý je úplně v pohodě

martt
28. kvě 2023

@gabcinas A byli jste na alergologii? Tam by se mohla zjistit příčina. Můj syn také takhle kaslal je mu bylo teda cca 5 let a na alergologii mu zjistili nedovivinute plice( jestli si to dobře pamatuji) dali mu inhalátor a po tom se mu to zlepšilo. Ted mu je 11 a uz je bez léků.

gabcinas
autor
28. kvě 2023

@martt Na alergologii jsme teprve objednaní, ale až na září, dřív neměli termín. Nicméně se to do té doby snažím odpozorovat sama, vím že začne slzet a ucpe se mu nos z koček a péřových polštářů, takže to doma ani nemáme. Ale ty plíce, to je zajímavé, to mě nenapadlo. Když byl menší, tak na to moc netrpěl, začlo mu to tak po druhém roce. Nejdřív jsme si všimli, že se mu to vždy stane po nachlazení, že se z toho třeba měsíc hrabe a pak se mu to takhle změnilo v podstatě v chronický stav. Přitom nemocný bývá tak průměrně a nikdy žádný těžký průběh, vždy max teplota, nějaká ta rýma a tak

sarihy
29. kvě 2023

Taky to může býr reflux. Astma též, ale tam by se to postupně zhoršovalo při dalším a dalším kontaktu a alergenem. po fyzické zátěži se horšit nemusí, ani jedno moje dítě to takto nemělo nikdy.

te_reza
29. kvě 2023

Alergie, astma... Zkus mu na noc dávat zodac kapky.

pemi89
31. kvě 2023

Popisujete našeho astmatika. Vyvolávají nám to roztoči a plíseň třeba ve starších domech. Prát často peřiny, povlečení klidně měnit 1x týdně, zrušili jsme i záclony v pokoji, má jen malý koberec . A často utírat prach vlhkým hadrem, ať se nevíří.

pemi89
31. kvě 2023

@pemi89 a pokud chodí spát někam jinam (babičky, tábory, školy v přírodě) veze si automaticky svůj polštář.

zelenaesmolda
31. kvě 2023

@pemi89
A koupit kvalitni cisticku vzduchu 🙂

malvina_anna
1. srp 2023

@gabcinas ahoj, můžu se zeptat jak to dopadlo? Co malému zjistili? Teď řeším úplně to samé u syna.. Děkuji🙂

malvina_anna
Autor odpověď smazal
Zobraz
petrasipkova1
1. srp 2023

jsme celá rodina alergiků. Tipla bych to na zadní rýmu, a z toho ten kašel, něco ho dráždí - pyly, plísně, nikdy neuklidíš tak dobře aby člověk měl najednou po 1 úklidu domácnost bez prachu a roztočů.