Kapsle Nitrofurantoin, máte zkušenost?

cernoskaa
24. lis 2014

Ahojky prosím vás máte někdo zkušenost s kapslema Nitrofurantoin? jsou to antibiotika ?v letáku píšou že ano a doktor tvrdí že ne ☹ má dcera je má brát a doktor řekl že je muže brát třeba i rok ☹ a ve finále ani nevím co to je ☹

werumka
24. lis 2014

@cernoskaa Ahoj, nitrofurantoin je vlastně cílené antibiotikum, které léčí pouze močové cesty. Je ale velmi silné mě po něm bylo pěkně blbě. Pokud není důvod k léčbě právě pouze nitrofurantoinem, je lepší nasadit jinou léčbu. Kvůli čemu ho dcera má?

cernoskaa
autor
24. lis 2014

@werumka no ty bláho 😢 dceři je rok a pul a trpí na opakované záněty moč. cest a ted má brát tohle stím že moč má ted v pořádku že to má být jen prevence aby ten zánět zase nedostala a když jsem se ptala co je to za prášky bylo mě řečeno desinfekce na moč...

werumka
24. lis 2014

@cernoskaa Jako prevenci bych to rozhodně nebrala - je to fakt dryák, který se ani dětem nedoporučuje. Navíc dost zatěžuje játra.

ester34
24. lis 2014

Jsou to antibiotika, měla jsem je při velmi silném zánětu mocaku.

cell
24. lis 2014

@cernoskaa : to je v pořádku, pokud dcera trpí opakovanými záněty moč. cest, pak se skutečně nitrofurantoin jako prevence dává v minimální dávce (jsem lékařka)

pampeliska1
24. lis 2014

@cernoskaa moje dcera to brala asi 3 měs, ale nedělalo jí to dobře na trávení, tak jsme ho vysadily a nasadil se místo toho Sumetrolim. Není to přímo antibiotikum, ale chemoterapeutikum, což je dost podobné, ale není to údajně tak silné jako antibiotikum... Nemyslím si, že by se dětem nedoporučoval..taky jsme řešili opakované záněty moč.cest a co vím, tak se dětem dává běžně...

pampeliska1
24. lis 2014

@cernoskaa a hlavně v případě opakovaných moč.zánětu je větší profit pro dítě z toho, že nedostane zánět než že by škodil nitrofurantoin... I když...ono ani braní atb jako profylaxe není úplně spásné a neznamená to, že zánět nedostane..bohužel.

elafonisi
24. lis 2014

@cernoskaa Můžu se zeptat, jakou dávku má předepsanou? Nitrofurantoin je antibiotikum. Ale pro děti určitě existují šetrnější varianty antibiotik vzhledem k možným nežádoucím účinkům. Dospělého, pokud by měl laboratorně potvrzenou citlivost, bych klidně užívat nechala.

cernoskaa
autor
24. lis 2014

tak vám moc děkuji za odpovědi 🙂 já už jsem z toho dost zoufalá a když jsem slyšela že by to mohla brát i rok tak představa že to jsou ATB mě dost děsila já je baštila od mala na angíny a mám pěkné poblémy ☹

cernoskaa
autor
24. lis 2014

@cell a jsou to teda ATB ?

cernoskaa
autor
24. lis 2014

@elafonisi To bohužel nevím žádný papír k tomu nemám a na skleničce to napsané není

cell
24. lis 2014

@cernoskaa : je to chemoterapeutikum, de facto antibiotikum

cernoskaa
autor
24. lis 2014

@cell hm ☹ tak moc děkuji

pampeliska1
24. lis 2014

@cernoskaa a dělali vám nějaké další vyšetření jestli třeba dcerka nemá vývojovou vadu na močovém ústrojí?

cernoskaa
autor
25. lis 2014

@pampeliska1 no to právě ne chodíme teda do neftologicke poradny na pravidelné kontroly, ale tod vše...

pampeliska1
25. lis 2014

@cernoskaa a kolikrát už zánět měla?

cernoskaa
autor
25. lis 2014

@pampeliska1 během necelého půl roka třikrát :(

pampeliska1
25. lis 2014

@cernoskaa hmm, to mi něco připomíná ☹ U nás to bylo přesně tak..první zánět v březnu (loni), pak červen a srpen...To už jsme skončili v nemocnici, kde udělali vyšetření a zjistil se vesikouretrální reflux vlevo, IV. stupně... Než jsme se dostali na operaci, tak měla zánět ještě 1x.. Od té doby máme naštěstí klid.. Asi by to chtělo, aby vám udělali další vyšetření..To je fakt dost 3x během půl roku...

cernoskaa
autor
25. lis 2014

@pampeliska1 no ty blaho :( tak to je mazec ! To me mrzí tak hlavně že už jste v pořádku ja si budu to vyšetření asi muset vyrvat protoze se me zdá že to není jen tak :(

pampeliska1
25. lis 2014

@cernoskaa no já se hlavně divím, že vám rovnou dali Nitrofurantoin, když ještě ani nevíte, jestli je nějaká konkrétní příčina... My jsme teda vlastně taky měly ten Sumetrolim (takový růžový sirup) aniž by se věděla příčína, ale to nám dala naše lékařka obvodní.. Když chodíte do nefro poradny, tak by bylo fajn, kdyby se to dovyšetřilo...protože na utz se nějaká vývojová vada (což byl náš případ a většinou se něco najde u všech, co způsobuje ty záněty) bohužel nezobrazí.. Ten reflux spočívá v tom, že se moč vrací do ledvin a způsobuje ty záněty a to bohužel utz nezachytí..Takže jsme byly na kontrastním vyšetření močového ústrojí, je to trochu nepříjemné, ale hned se aspoň ví, na čem jste.. Kdyžtak piš klidně do IP, mám bohužel bohaté zkušenosti 🙄

cernoskaa
autor
25. lis 2014

ty jo tak ti moc děkuji za infotmace 🙂 já jsem tu asik týden a docela tápu asi se pobavíš ,ale nevím co je IP 😀